Muuttuvien sopimuksien Suomi

Kokoomuksen ryhmä pitää yksimielisesti kiinni siitä, mitä on sovittu, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo. Tällä hän viittaa siis sote-uudistukseen.
En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa, jossa olisi yksimielisesti sovittu näin. Sen sijaan aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on. Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia.
Lisäksi myös mallin valinnanvapaus-osuuksissa olivat yksityiskohdat varsin erilaiset kuin nyt. Itse asiassa ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli. Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa. Näinhän keskustalaiset sanovat itsekin. Se on myös ainoa syy tähän maakuntamalliin, ei mikään muu.

Iso kysymys onkin, että kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu.
Kunnissa, valiokunnissa ja eduskunnassa tätä valmistellaan jo nyt tuhansien ihmisten voimin, vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty. It-ratkaisuihin on jo satsattu kymmeniä miljoonia, valmistellaan uusia vaaleja. Kaikkea tehdään kovalla kiireellä vain koska keskustalla on kauhea kiire saada sote-uudistus läpi niin kauan kuin he vielä ovat vallassa. He tietävät, että kukaan muu ei tule koskaan hyväksymään maakuntamallia.
Nyt ovat siis kovat piipussa. Valmisteluja kiirehditään, jotta maakuntavaalit saataisiin pidettyä jo syksyllä. Ehditäänkö siihen, meneekö kaikki läpi? Epäilen vahvasti ja minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.

Nyt suurin osa poliitikoista ja järjestelmästä on enemmän tai vähemmän kriisissä. Se saa ihmiset tekemään höperöitä asioita. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi uusilla vaaleilla – vaikka hän ei edes päätä niistä. Se oli käsittämätön lausunto. Yleensä kannattaa uhkailla vain asioilla, jotka voi toteuttaa, jotka ovat omassa päätäntävallassa.
Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niiden ei pitäisi. Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä. Kaikki ovat sekaisin yhdestä lausunnosta – paitsi siniset, jotka ovat muutenkin näköjään sivussa kaikesta.

Mutta eihän se voi olla niin, että sanomalla oman mielipiteensä yksittäinen kansanedustaja panee koko systeemin sekaisin. Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon.
Kyllä minäkin pidän sopimuksia kunniassa, mutta vain jos niiden sisältöä ei muuteta.

Kommentit

 • Luksan Kalle

  Harkimo on tyypillinen katsomosta huutelija. Uransa aikana Harkimon ”suurimmat” saavutukse ovat onnistumiset toisten rahoilla teettäminen ja häneen on ihme kyllä uskottu, mutta siis ”toisten” rahoilla pelaaminen. Ja mielelään mies on myös joka päivä jonkun median sivuilla tai ruudussa esiintymässä kaikkien erikoisalojen erikoisasiantuntijana, kuten näissäkin SS:n kolumneissa. Lievää hengenheimolaisuutta herra Trumppiin.

 • Tur

  Harkimo on puskista huutaja. Eduskunnassa hän ei ole käyttänyt yhtään julkista puheenvuoroa. Ilmeisesti istuu ryhmässäkin suu supussa. Sen jälkeen onkin suu auki. Kaikenlaisia kansanedustajia pitääkin olla. Harkimo on turhake. Lapsi.

 • taisto tiri

  Hjallis hyvä vie ehdotus eduskuntaan; Käytetään sote rahat ja maakunnan luomiseeen ja ylläpitoon menevät rahat vanhan sairaan hoito ja vanhustenhoidon lisä rahoitukseen, niin säästyy rutosti rahaa ja vähenee politiset virat, vai mitä? Näin paranee mahdollisuus lisätä lääkäreitä ja hoitajia.

 • Gartman

  No hyvä juttu!
  Harkimo äänestää siis Sotea vastaan!
  Oikein mukava asia!

Kommentointi on suljettu.