Muuttuvien sopimuksien Suomi

Kokoomuksen ryhmä pitää yksimielisesti kiinni siitä, mitä on sovittu, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo. Tällä hän viittaa siis sote-uudistukseen.
En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa, jossa olisi yksimielisesti sovittu näin. Sen sijaan aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on. Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia.
Lisäksi myös mallin valinnanvapaus-osuuksissa olivat yksityiskohdat varsin erilaiset kuin nyt. Itse asiassa ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli. Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa. Näinhän keskustalaiset sanovat itsekin. Se on myös ainoa syy tähän maakuntamalliin, ei mikään muu.

Iso kysymys onkin, että kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu.
Kunnissa, valiokunnissa ja eduskunnassa tätä valmistellaan jo nyt tuhansien ihmisten voimin, vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty. It-ratkaisuihin on jo satsattu kymmeniä miljoonia, valmistellaan uusia vaaleja. Kaikkea tehdään kovalla kiireellä vain koska keskustalla on kauhea kiire saada sote-uudistus läpi niin kauan kuin he vielä ovat vallassa. He tietävät, että kukaan muu ei tule koskaan hyväksymään maakuntamallia.
Nyt ovat siis kovat piipussa. Valmisteluja kiirehditään, jotta maakuntavaalit saataisiin pidettyä jo syksyllä. Ehditäänkö siihen, meneekö kaikki läpi? Epäilen vahvasti ja minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.

Nyt suurin osa poliitikoista ja järjestelmästä on enemmän tai vähemmän kriisissä. Se saa ihmiset tekemään höperöitä asioita. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi uusilla vaaleilla – vaikka hän ei edes päätä niistä. Se oli käsittämätön lausunto. Yleensä kannattaa uhkailla vain asioilla, jotka voi toteuttaa, jotka ovat omassa päätäntävallassa.
Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niiden ei pitäisi. Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä. Kaikki ovat sekaisin yhdestä lausunnosta – paitsi siniset, jotka ovat muutenkin näköjään sivussa kaikesta.

Mutta eihän se voi olla niin, että sanomalla oman mielipiteensä yksittäinen kansanedustaja panee koko systeemin sekaisin. Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon.
Kyllä minäkin pidän sopimuksia kunniassa, mutta vain jos niiden sisältöä ei muuteta.

Kommentit

  • Jonne

    Ehkä sopimusten pitäminen vain ei ole tämän hallituksen vahvuuksia. Nähtiinhän se esimerkiksi aktiivimallissa.

    Jos on Keskustalla hätä maakuntien kanssa niin aivan yhtä suuri paniikki on Kokoomuksella: sen suuri tavoite päästää yksityiset firmat veroraha-apajille uhkaa kaatua ja toista tilaisuutta tuskin tulee.

    Siinä olet osoittain oikeassa, että järjestelmämme on kriisissä. Missä muussa länsimaassa hallituksessa ja eduskunnassa istuu puolue, joka ei vaaleissa saanut yhtään ääntä?

    • Nurkantakunen

      Meillä on sellainen sekahallitus eli osalla ministereistä on takanaan vaaleissa jollain tavalla menestynyt puolue ja osalla ei. Nämä, joilla ei ole vaaleissa koeteltua puoluetta ovat ns. virkamiesministereitä. Onhan meillä aiemmin, Kekkosen aikana, ollut 100 % virkamieshallituksia mutta nyt on vain sellainen 30 %. Kummajainen sekin.

  • tarkkailija

    vanha totuus : seuraa rahaa , sehän on nähty jo vokkibisneksessä.

  • Reppuri

    Hyvä kirjoitus Harkimolta. Ja onneksi on Lepomäki. Yksi harvoja joka pitää yllä uskoa, että tästä on edes mahdollista tulla jotakin.

  • Seppo nieminen

    Onko maakunta mallista hyötyä muille mitään hyötyä kuin keskustalle. Kustannukset ainakin nousee.tuskin muuta hyötyä

  • Oppimaton ja sivistymätön

    Muuten täysin samaa mieltä, kuin Harkimo, mutta poliittinen järjestelmä ei ole kriisissä. Hallitus ja hallituspuolueet ovat kriisissä.
    Sen sijaan oppositio toimii kuten kuuluukin ja on arvostellut sotea ja maakuntamallia jo pari vuotta samoin argumentein kuin Lepomäki.

  • CG

    Systeemi on sekaisin. Teidän (Lepomäki, Harkimo) kaltaisten mielipiteillä se oikaistaan toimivammaksi ja äänestäjien tarpeita vastaavaksi – tämä on se polittisten broilereiden suuri väärinkäsitys joka täytyy muuttaa.

    Broileri tuntee politiikan kuviot ja ulkopuolelta tulleet näkevät ehkä muutostarpeet selkeämmin.

    Selväähän on, kaikille muille paitsi laitos-kasvatetulle poliittiselle broilerille, että jos sopimuksen yksityikohdat ovat yksipuolisesti muuttuneet, niin sopimus ei ole sama kun mistä sovittu, eikä siksi pätevä.

    Oliko vielä niin, että Kilpailulain seuraamukset ovat sen verran hampaattomaksi viritetty, että julkinen lopuksi kuitenkin aina voittaa?

  • Tom

    Kuka johtaa Kokoomusta! Orpo on juoksupoika.

    • Profilointi

      EK sanelee taustalla

  • Ulkoinen havaitsija

    Harkimo: sinua äänestäneet odottavat, että äänestät eduskunnan sote äänestyksessä sen mukaan, mitä koet oikeaksi. Moni on äänestänyt sinua siksi, että uskot like-elämäkokemuksesi auttavan tuomaan järkeä päätöksentekoon.

    Jos äänestät maakuntamallin puolesta, hyväksyt sen ja olet osa korruptiivista rakennetta, joka sallii moisen.

    • Naakka

      Ehdottomasti näin. Sama koskee Lepomäkeä, äänestämällä vastaan hän saa äöneni seuraavissakin vaaleissa. Mitäön tarvetta ei ole maakuntamallille ja kilpailutus ja yksityistäminen on lähtenyt liikkeelle jo monissa kunnissa soten säikäyttämänä. Maakuntamallia ei siihen tarvita.

  • seppo luoma-keturi

    tällä hetkellä hallituksessa on menossa kilpailu ”kuka on kiltein” vrt: kokoomus ja katainen (sai jo palkkioksi huippuviran huippu palkalla, nyt samaan pyrkivät niin kokoomus ja orpo sekä keskusta ja sipilä, toivossa saada huippuvirka huippupalkalla kunhan suomalaisten eväät on syöty paras varmistaa oma tasku ensin. eikä tuo sdp: kään kauas kollegoistaan jää, muistellaanpa hieman 90-luvun laman maininkeja, sdp oli etunenässä saarnaamassa kansalle palkkamalttia ja tyytymistä 0,1 % palkankorotuksiin kun samaan aikaan kansalta salaa (muka jonkun palkkiotoimikunnan nimissä) nostivat omia palkkojaan ja verovapaita etuuksiaan kymmenillä prosenteilla. omaetu parasetu on nykypolitiikan motto ollut jo viimeiset kaksikymmentä vuotta.

Kommentointi on suljettu.