Muuttuvien sopimuksien Suomi

Kokoomuksen ryhmä pitää yksimielisesti kiinni siitä, mitä on sovittu, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo. Tällä hän viittaa siis sote-uudistukseen.
En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa, jossa olisi yksimielisesti sovittu näin. Sen sijaan aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on. Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia.
Lisäksi myös mallin valinnanvapaus-osuuksissa olivat yksityiskohdat varsin erilaiset kuin nyt. Itse asiassa ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli. Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa. Näinhän keskustalaiset sanovat itsekin. Se on myös ainoa syy tähän maakuntamalliin, ei mikään muu.

Iso kysymys onkin, että kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu.
Kunnissa, valiokunnissa ja eduskunnassa tätä valmistellaan jo nyt tuhansien ihmisten voimin, vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty. It-ratkaisuihin on jo satsattu kymmeniä miljoonia, valmistellaan uusia vaaleja. Kaikkea tehdään kovalla kiireellä vain koska keskustalla on kauhea kiire saada sote-uudistus läpi niin kauan kuin he vielä ovat vallassa. He tietävät, että kukaan muu ei tule koskaan hyväksymään maakuntamallia.
Nyt ovat siis kovat piipussa. Valmisteluja kiirehditään, jotta maakuntavaalit saataisiin pidettyä jo syksyllä. Ehditäänkö siihen, meneekö kaikki läpi? Epäilen vahvasti ja minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.

Nyt suurin osa poliitikoista ja järjestelmästä on enemmän tai vähemmän kriisissä. Se saa ihmiset tekemään höperöitä asioita. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi uusilla vaaleilla – vaikka hän ei edes päätä niistä. Se oli käsittämätön lausunto. Yleensä kannattaa uhkailla vain asioilla, jotka voi toteuttaa, jotka ovat omassa päätäntävallassa.
Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niiden ei pitäisi. Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä. Kaikki ovat sekaisin yhdestä lausunnosta – paitsi siniset, jotka ovat muutenkin näköjään sivussa kaikesta.

Mutta eihän se voi olla niin, että sanomalla oman mielipiteensä yksittäinen kansanedustaja panee koko systeemin sekaisin. Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon.
Kyllä minäkin pidän sopimuksia kunniassa, mutta vain jos niiden sisältöä ei muuteta.

Kommentit

 • Sepeteus

  Usein tulee mieleen, onko Orpo edes kokoomuslainen ja onko kavsltanut Kokoomuksen äänet kepulle?

  Kuka poliitikko tai virkamies vastaa kuluista joita on tullut tämän kähminnän organisointiin jos kaatuu?
  Kuka poliitikko tai virkamies vastaa kuluista, jos SOTE ja maakuntahallinto toteutuu ja kulut kasvaa.
  Otetaanko virkamiehiltä tuo 3 tuhatta miljoonaa ja kuinka monelta. Pitäisikö jo toteuttaa virkamiesten omaisuuden haltuunotto?

 • WR

  Erittäin hyvin kirjoitettu, Harkimo.

  Tässä erittäin tärkeä huomio: ”Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä.”

  Mitä avoimen, keskustelevan demokratian eteen tulee tehdä?

 • Juha

  Sote on pommi joka tuhoo hyvinvointi Suomen.

 • KariN

  Vieläkin tulee veronmaksajille halvemmaksi kaataa sote kuin ottaa se käyttöön. Maakuntamalli on ainoastaan kepun vallankaappaus. Se ei paranna suomalisten hyvinvointia yhtään tuo vaan kepulaisille lisää suojatyöpaikkoja.

 • Ville

  Hyvä Hjallis, äijältä asiaa tämän viikon aikana tullut!

 • Eikka

  Edellinen hallitus yritti rakentaa mallia,jossa valta palveluista olisi annettu pelkästään suurille kaupungeille ja hieman murusia 20 000 asukkaan kaupungeille ja tätä pienemmistä kunnista olisi tehty pelkästään keskitettyjen palvelujen maksajia. Perustuslain vastaiseksi todettiin tämä Vapaavuoren, Harkimon ja muunkin sonipunaporukan taivas. Harkimo on oikeassa siinä, että maakuntahallinto vähentää kaupunkien valtaa eli antaa äänioikeuden kaikille suomalaisille kuten perustuslaki vielä toistaiseksi edellyttää. Hyi kepu.

 • Risax

  Ei muuta kun Hjallikselle iso peukkuVoisivat toiset Kansanedustajat ottaa mallia puhua totuuksia suoraan,siksi teidät on sinne äänestetty

 • Mummo

  Kokoomus kantaa vastuun kuten katainenkin lupasi ja kaikki lopulta luikkivat EU: suojiin rysseliin.

 • karo

  Hyvä arkimo puhut totuuksia.

 • jyrki

  Ihmeellistä pohdintaa tämä ”vastuunkanto” höpinä. Näyttää olevan, että vastuuta aletaan ”kantamaan” kunhan on saatu päätös läpi. Vähän kuten aktiivimalli 1 on näin tehty. Tehdään nyt tälläinen laki ja katsotaan sitten miten käy.

  Ja kuten nähdään päättäjät ei kanna eikä tule kantamaan koskaan vastuuta sen tulemme näkemään. Vastuun kantaa aina heikoimmat kuten SOTE:kin tulee käymään.

  Jos sitä oikeaa vastuunkantoa ilman lainausmerkkejä löytyy vaikka nyt sitten kokoomuksessa, kuten Elina Lepomäki on näyttänyt mallia kaikille. Niin oikeat ja ainoat vastuunkantajat viheltää pelin poikki, kun havaitsevat, että peli ei etene sovittujen pelisääntöjen mukaan. Näitä pelisääntöjähän on ainakin perustuslaki, moraali ja laitetaan sitten vaikka oikeudenmukaisuus ja lopuksi demokratia.

  Jos se on vaikeaa noiden mukaan pelata on syytä lopettaa pelaaminen ja vaihtaa pelaajat. Ja jos ketkä niin oikeat vastuunkantajat tekee tuon SOTE:ssa tänä vuonna. Mutta eipä taida löytä oikeita vastuunkantajia mistään hallituspuolueesta yhtä lukuunottamatta. Siitä hatun nosto Elinalle.

Kommentointi on suljettu.