Muuttuvien sopimuksien Suomi

Kokoomuksen ryhmä pitää yksimielisesti kiinni siitä, mitä on sovittu, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo. Tällä hän viittaa siis sote-uudistukseen.
En ole ollut semmoisessa ryhmäkokouksessa, jossa olisi yksimielisesti sovittu näin. Sen sijaan aikoinaan tehty sopimus sisälsi aivan erilaiset yksityiskohdat kuin mitä nyt käsittelyssä olevassa sote-ehdotuksessa on. Yksimielisesti sovittiin maakuntamallia hyväksyttäessä, että samalla kunnat yhtiöittävät toimintansa ja alkavat kilpailla yksityisen sektorin kanssa. Se olisi aidosti vähentänyt kustannuksia.
Lisäksi myös mallin valinnanvapaus-osuuksissa olivat yksityiskohdat varsin erilaiset kuin nyt. Itse asiassa ainoa asia, joka on pysynyt samanlaisena, on maakuntamalli. Sitä ei muuta mikään, siitä pitää keskustapuolue kiinni. Syy on se, että se vähentää kaupunkien valtaa. Näinhän keskustalaiset sanovat itsekin. Se on myös ainoa syy tähän maakuntamalliin, ei mikään muu.

Iso kysymys onkin, että kuka kantaa vastuun, jos tämä kaatuu.
Kunnissa, valiokunnissa ja eduskunnassa tätä valmistellaan jo nyt tuhansien ihmisten voimin, vaikka päätöksiä ei ole vielä tehty. It-ratkaisuihin on jo satsattu kymmeniä miljoonia, valmistellaan uusia vaaleja. Kaikkea tehdään kovalla kiireellä vain koska keskustalla on kauhea kiire saada sote-uudistus läpi niin kauan kuin he vielä ovat vallassa. He tietävät, että kukaan muu ei tule koskaan hyväksymään maakuntamallia.
Nyt ovat siis kovat piipussa. Valmisteluja kiirehditään, jotta maakuntavaalit saataisiin pidettyä jo syksyllä. Ehditäänkö siihen, meneekö kaikki läpi? Epäilen vahvasti ja minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.

Nyt suurin osa poliitikoista ja järjestelmästä on enemmän tai vähemmän kriisissä. Se saa ihmiset tekemään höperöitä asioita. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi uusilla vaaleilla – vaikka hän ei edes päätä niistä. Se oli käsittämätön lausunto. Yleensä kannattaa uhkailla vain asioilla, jotka voi toteuttaa, jotka ovat omassa päätäntävallassa.
Elina Lepomäen hyvin argumentoidut kriittiset kommentit sekoittivat pakkaa, vaikka niiden ei pitäisi. Se osoittaa, että koko poliittinen systeemimme on kriisissä. Kaikki ovat sekaisin yhdestä lausunnosta – paitsi siniset, jotka ovat muutenkin näköjään sivussa kaikesta.

Mutta eihän se voi olla niin, että sanomalla oman mielipiteensä yksittäinen kansanedustaja panee koko systeemin sekaisin. Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon.
Kyllä minäkin pidän sopimuksia kunniassa, mutta vain jos niiden sisältöä ei muuteta.

Kommentit

  • Ryhmäkuri

    Äläs ny mussuta, kyllä kokoomuskin kannattaa RYHMÄKURIA eikö totta? Teet nyt vaan kiltisti niinkuin käsketään.

  • Älä luota demareihin

    Hallitusta joko kannatetaan tai sitten ei. Oppositio tietysti riemuitsee aina, kun hallituksen rivit repeilevät. Lisäksi jokainen kansanedustaja tietää, että suurimman julkisuuden saa edustaja, joka kääntyy omiaan vastaan – saati, jos saa samalla hallituksen kaatumaan.

    Sotea Suomessa on rakennettu kuin Iisakinkirkkoa. Jos se nyt kaatuu, sitä aletaan rakentaa uudelleen demarien johdolla. Voi vain kuvitella sitä ”yksityisen pääoman” vastustamisen määrää, joka silloin alkaa. Suomeksi sanottuna: nykytilanteesen verrattuna mikään ei silloin parane.

    • Paavo

      Tämänhetkisellä sotemallilla ei myöskään mikään parane tulevaisuudessa. Paitsi Terveystalon ja Mehiläisen tulos.

  • Veli Olikarkki

    Harkimo on muuttuvien sopimusten spesialisti. Tietää siis mistä puhuu.

  • Peppi

    Viisas kannanotto. Ei kansanedustajana toimiminen voi tarkoittaa sitä, että aivot jätetään narikkaan. Kuka kantaa vastuun siitä, että epäonnistunut uudistus runnotaan väkisin läpi? Loppujen lopuksi kaikki kaatuu palveluja tarvitsevien ihmisten niskaan.

  • Mustamies

    Kerrankin Harri Harkimo sanailee järkeviä, hän tuo SS:n Blokissa, asioita esille, joista ”hallitus ” ei tykkää ! Miksi aina vaan tavan-kansalaisilta pitäisi totuus piilottaa ?
    Nyt taitaa olla jo niin, ettei alkuperäisistä suunnitelmista ole muuta jäljellä allekirjoittajan nimi-kirjoitus ?

  • Ami

    Narsistin juttu. Olis ollut aikaa vaikuttaa ja tietää, että soteen muutoksia voidaan tehdä kokemusten perusteella. Narsistihan pyrkii kiillottamaan omaa kilpeään kuten ay-jäsenmaksujen verovähennys ja ay-liikkeen osinkojen verottomuuskolumneissaan. Puhuu vai p..kaa, mutta ei tee mitään. Käyttäis aikansa Jokereitten talouden kunnostamiseen muttei sitäkään osaa.

  • Hoitaja

    Harkimo ei ole oikein kuosissa arvostellessaan. Kuka se soppaa hämmensi tämän tästä, että Sote ei ole alkuperäinen. No vastaan – sehän oli Risikko Kokoomuksesta. Aina kun alkoi olla valmista Risikko sotki pakan. Kannattaa katsoa peiliin. Ja onko se paha, että koko Suomi pidetään asuttuna. Päätösvaltaa on muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Harkimo voisi toimia TV:ssä haastattelemassa ja pelaamassa jääkiekkoa. Ne asiat hän hallitsee ei hallitse Sotea.

  • Michael

    ”minua mietityttää kovasti, että kuka kantaa vastuun uudistuksen epäonnistuessa.”
    – No tietenkin kaikki ne jotka äänestävät mallin puolesta.

  • Kotiryssä

    Minusta Sipilän pitäisi toteuttaa uhkauksensa. Mitä nopeammin tästä hallituksesta päästään eroon, sen parempi.

  • diktatuuri

    Harkomon mielestä maakuntauudistus vähentää kaupunkien valtaa?
    Sehän tekee ihan just päinvastoin: isot kaupungit/kunnat virkamiehineen saavat vastedes tehdä ihan mitä tykkäävät demokratiasta piittaamatta.
    Se maakuntien ”demokratia” ei ole mitään todellista sellaista,vaan siinä valta keskitetään hyvin pienelle porukalle ja pikkukunnilla (kansalaisilla) ei ole enää mitään mahdollisuutta vaikuttaa mihinkään.

    Ei tuolla 200km päässä maakuntajohdossa tiedetä paikallisista oloista mitään,eikä niitä varmaan kiinnostakaan.
    Miks kiinnostaisi?
    Ja pikkukaupungin yks edustaja ei voi sille päättäjäporukalle yhtikäs mitään.
    Kyse on enemmän diktatuurista kuin kansalaisten etuja ajavasta demokratiasta.

    Onko sipilä onnistunut hämäämään yritysjohtajaakin noin pahasti,et se totuus ei näy sieltä takaa?

    Niissä maakuntavaaleissakin se etteivät ihmiset äänestä niissä laitetaan tietenkin kansalaisien syyksi?
    Vaikka vika on järjestelmässä.
    Toivottavasti koko vaaleja ei koskaan tule…

Kommentointi on suljettu.