Näytelmästä jäi paha maku

No niin. Politiikan kummat viikot ovat jatkuneet, enkä nyt tarkoita niinkään viime aikojen erikoisia sattumuksia ja juonenkäänteitä, vaan politiikkaan pesiytyneitä toimintatapoja, joita minun on välillä todella vaikea ymmärtää.
Viime viikollahan meillä oli hallituskriisi, joka oli hallituskriisi kaikille muille paitsi Soinille, Orpolle ja Sipilälle. He tiesivät koko ajan, että kyse on vain silmänlumeesta. Tästä seurasi sentään jotain hyvää: saimme toimintakykyisen halllituksen.

Sitä minä en ymmärrä, miksi syntyneellä uudella ”puolueella” on sama määrä ministereitä kuin ennen, vaikka kansanedustajien määrä ryhmässä melkein puolittui. Jos ajatusleikkinä kuvittelemme, että Uusi vaihtoehto saisi vaaleissa puolet perussuomalaisille gallupeissa luvatuista ääniosuuksista, sillä olisi 8–10 kansanedustajaa – melkein joka toinen ministerinä!

Miksi siis näin? ”Kuuluu diiliin”, minulle sanottiin. Eikä nyt – eikä yleensäkään – ole kysymys mistään sellaisesta, että kokoomuksen kaikki kansanedustajat pohtisivat yhdessä, mitä nyt kannattaisi tehdä. Ei, sellaista politiikan tekeminen ei ole.
Jos joku kuvittelee, että puolueen eduskuntaryhmällä on jonkinlaista valtaa, se kannattaa unohtaa nyt. Oikeasti puolueen puheenjohtaja avustajineen tekee isot päätökset, nämä syötetään ministereille ja eduskuntaryhmän puheenjohtajille – ja näin pikku hiljaa tieto päätöksistä valuu kansanedustajille, kun eduskuntaryhmä kumileimasimena hyväksyy päätökset. Saattavat he joutua lukemaan puolueensa isoista päätöksistä vasta lehdestäkin.

Viime viikon näytelmästä jäi minulle paha maku. En näköjään vieläkään ymmärrä politiikkaa.
Aika monta syötyä sanaa ja puolitotuutta ehdimme kuulla, kun kaikki vain ”aavistelivat”, että jotain on tekeillä. Höpöhöpöä. Hyvin suunniteltu oli taas puoliksi tehty.
Tämä sotku vähentää taas politiikan uskottavuutta. Mutta näin tehtiin, koska kaikki yhtäkkiä säälivät Timo Soinia Jussi Halla-ahon saatua voiton. Ymmärrän motiivit, mutta tuskin missään muualla saa tehdä näin likaisia diilejä kuin politiikassa.

Kommentit

 • Ari

  Harry kuule! Sipilä ja Orpo vain suojelivat Keskustan ja Kokoomuksen epämääräisiä projekteja. Sillä hallitus piti pelastaa. Soini ja 20 perussuomalaisista irronnutta olivat vain pelinappuloita, joilla ei ole mitään väliä. Soini kyllä saa palkan jonakin hyväpalkkaisena suojatyöpaikkana, mutta muut 20 tekivät poliittisen itsemurhan Soinin houkuttelemina.

 • Ari

  Jatkoa

  Soinia ei kukaan säälinyt. Älä tee hänestä marttyyria, sillä Soinilla oli sopassa oma kauhansa mukana.

  • Rautalankaa kiitos

   Onkohan sinulla Ari ongelmaa lukemastasi.?
   Moitit meinaan juurikin niitä samoja pointteja, mistä Hjalliskin kirjoitti.

   Hjallis kirjoitti hallituksen likaisesta pelistä.. samasta asiasta lähdit sitten oikeen neuvomaan Hjallista..
   Eihän Hjallis säälinyt Soinia.. vaan kirjoitti josko kaikki MUUT sääli Soinia.

   Toistan korostaen oikeen nimellä ketä tarkoitan, ettei mene taas vellit ja puurot sekaisin.

   Huokaus.. kummallista miten kirjoitettu tai sanottu sana ei mene ymmärryksellä joillekin.
   Alkavat väittämään tavallaan itseään vastaan.
   Rautalankaa jostain ja äkkiä.

 • Esko

  Hyvin kirjoitettu. Kiitos, että uskallat nostaa kissan pöydälle. Ainoastaan reiluilla kannanotoilla on mitään mahdollisuutta muuttaa pelin henkeä.

  Kyllä tämä kotisohviltakin oli selkeästi havaittavissa koko kuvio..surullista kertakaikkiaan.

 • Pk-yrittäjä

  Hallituksen suurin ongelmahan on ollut Perussuomalaisten epäpätevät ministerit. Nyt olisi ollut mahdollisuus uusia hallitusta, kun pääministerillä oli tähän kaikki kortit. Persujen ministerien (ja Keskustan) takia moni lakiehdotushan rikkoo joko perustuslakia tai on muuten vain huono. Eihän ketään pitäisi nimittää ministeriksi, jos ei omaa ollenkaan koulutusta, esim ammattikoulun käynyt paperimies ts. perussuomalaisten työministeri Linström.

  Tulee mieleen Linströmin uusin ehdotus, että työttömät laitetaan hakemaan olemattomia työpaikkoja tai samoja paikkoja uudestaan ja uudestaan. Todellisuudessa puhutaan pelkästä karenssien tehtailusta työttömille. Ja siitä, että PK-yritykset eivät voi ilmoittaa TE-toimistoon työpaikkoja, koska ilmoituksiin tulee satoja hakemuksia täysin epäpäteviltä ihmisiltä (useampaan kertaan).

  • Kivenheittäjä

   Eiköhän se sote-palvelujen valinnanvapauslaki joka ilmeisesti rikkoo perustuslakia, ole nimenomaan kokoomusministerien tekemä!

  • Eipersu

   Puolustusministeriö on hoitanut asiat esimerkillisen hyvin.

   • popeda

    Kun kyse oli Suomen sietokyvystä hybridihyökkäystä vastaan arvio oli noin
    tunti. Siihen ministeri Niinistö; jo on aika
    vellihousut päättämässä, jos ei kauempaa
    kestetä.
    Kun 2015 pataljoona koulutettuja sotilaita
    per päivä marssi rajan yli mitä teki Niinistö.
    Erosiko hallituksesta, esitti eriävän kannan tms.
    Ei; hän komensi kadetit kantamaan
    hyökkääjien tavaroita.
    Siinä nykyiset puolustusvoimat.
    En keksi puolustusministerille sopivaa
    määrettä, vellihousu on liian kunnioittava.

 • Sdeepee

  Eiköhän kyse ole vain siitä, että Kepu haluaa maakuntauudistuksen hintaan mihin hyvänsä ja Kokoomus taas luvannut miljoonat terveydenhuollon sijoittajille sekä omille ex ministereille.
  Soini & co on vain painamassa nappia.
  Hyvä, ja rohkea kirjoitus.

 • heh heh

  Hallitus ei ikäpäivänä olisi HallaAhoon hajonnu. Kokoomus ei olisi ikäpäivänä kaatanut hallitusta koska Soten valinnanvapaus ei olis mennyt ilman PS:ää läpi, Keskusta ei olisi saanut maakuntauudistusta mieleisekseen ilman PS:n apua. Soini piti PS:n kokoajan oppositiossa hallituksen sisällä ja PS oli kumileimasimen virassa. Jäsenistö huomasi tämän ja aikoi potkia Soinin pois ja tämähän ei sopinut. Ketähän oikeasti juonessa oli mukana?

 • Mikko

  Kieltämättä kummallinen kuvio, nykyaikaan.
  Soinin ryhmän ministerimäärä on toki suuri kokoonsa nähden, mutta vielä enemmän huolestuttaa salkkujen paino. Se että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan salkut ovat luiskahtaneet tällaisessa tilassa olevan ryhmän haltuun, on enemmän kuin arveluttavaa turvallisuuden kannalta.

  Pitäisikö Keskustan sekä Kokoomuksen väen ryhdistäytyä vaatimaan uusi ”diili” ja vaihtaa Timo Soinille ja Jussi Niinistölle hieman kepeämmät salkut?

 • Aki JH

  No, tätä ministeriryhmän säilymistä minäkin ällistelin, eikä kukaan valtio-oppinut näköjään siihen puutu..
  SIIS: Miten UV voi toimia alkuperäisen, ehjän PS:n mandaatilla??

 • Citizen Tane

  Kristallinkirkasta, raikasta tekstiä selvällä suomenkielellä. Hyvä Hjallis! Älä alistu.

  • Samoin

   Vihdoinkin joku poliitikko uskaltaa kertoa totuuden, puoluejohtajat johtavat tätä maata ja kansanedustajat eduskunnassa ovat kumileimasimia. En ole Harkimoa kunnioittanut ,mutta yksi suoraselkäinenkin löytyi kun riittävän paksua tapahtuu.

Kommentointi on suljettu.