Päättäjät sopivat tilataksiin, eikä se ole hyvä asia

Miten kukaan oikein edes kehtaa puhua demokratiasta Suomessa? Sitä olen alkanut miettiä yhä enemmän näinä vuosina, kun olen itse ollut mukana politiikassa.
Olen oivaltanut, että järjestelmämme on kaukana demokratiasta – ainakin jos mittapuuna pidetään sitä kuinka suuri osuus kansalaisista on mukana päätöksenteossa. On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin.
Avaanpa vähän tätä väittämääni.
Esimerkiksi kokoomuksessa on vähän yli 30 000 jäsentä, mutta näistäkin alle kymmenen prosenttia on aktiivisia.
Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

Annanpa pari esimerkkiä.
Viime viikolla luin lehdestä, että kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Näin puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti.
Aloin miettiä, että onko meillä edes keskusteltu asiasta. Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.
Pääministeri Juha Sipilä taas junaili avustajansa kanssa siniset hallitukseen. Hän lenteli vähän ympäri Suomea ja Kesärannasta kuskattiin takaluukussa avustaja pois. Eli Sipilä ja avustaja pääsevät tilataksiin.
Itseoikeutettuna taksiin pääsee tietysti presidentti Sauli Niinistö. Sinisistä Sampo Terho pääsee roikkumaan vain taksin takapuskurin päälle. Hänellä ei ole kauhean paljon sananvaltaa 1,5 prosentin kannatuksella.

Siinäpä ne sitten taisivat ollakin ne, jotka Suomessa voivat päättää asioista.
Suomen valta voi lähteä yhdessä vaikka kesälomalle samalla autolla. Näihin tilataksilaisiin kaiken lisäksi pystyvät vaikuttamaan – ehkä Niinistöä lukuunottamatta – ihan muut kuin vaikkapa puolueen jäsenet. Orpoon näkemyksiä pystyy ohjaamaan esimerkiksi Jussi Kekkonen, joka joskus kehuu päättävänsä kokoomuksen asioista.
Lobbareita tietysti riittää muitakin, Juha Sipilällä on tietysti omansa, esimerkiksi MTK ja moni muu.
Lobbareita pyörii joka nurkassa, he yrittävät päästä koko ajan taksilaisten puheille ja työntää omaa agendaansa eteenpäin. Siksi esimerkiksi yritystukia ei saada parlamentaarisessa ryhmässä purettua.
Lobbarien näkemykset vaikuttavat niin paljon, että hallitukselle asti ei oikeastaan ole mitään esittää. Jos sinne jotain pääseekin, kyllä lobbarit hoitavat loput.

Tällainen on lyhykäisyydessään meidän demokraattinen systeemimme.
Eipä ihme, että ihmisten luottamus karisee. Jotain on tehtävä, näin se ei voi jatkua. Demokratia on kriisissä, ongelmana vain on se, että päättäjät ovat täysin eri mieltä eivätkä tätä tietenkään myönnä.

Kommentit

 • Turhautunut äänestäjä

  Harkimo on valitettavasti täysin oikeassa. Kokoomus markkinoi itseään yrittäjien puolueena ja kaksi merkittävää yrittäjäkansanedustajaa on laitettu puolueessa istumaan takariviin – Eero Lehti ja H Harkimo. Molemmilla on suoraviivaiset mielipiteet ja he eivät varmasti kumarra lobbareita koska eivät ole järjestelmästä riippuvaisia.
  Suomen pankkiala on hyvä esimerkki vahvasta lobbausvoimasta. Lainsäädäntö suosii pankkeja, ne saavat miljoonatolkulla pankkitukea vuosittain koska PANKKIEN rahastojen ei tarvitse maksaa osingoista veroa, YEL + TYEL on rakenettu siten että eläkeyhtiöt saavat valtavat hoitopalkkiot eläkkeistä, PS-tilit ja vapaaehtoiset eläkkeet pilattiin pankkien ja vakuutusyhtiöiden ahneudella kun halusivat järjestelmään omat ylihintaiset tuotteensa ja sen lisäksi vielä hoitopalkkiot. Samoin ns. vakuutuskuoret jolla yksityissijoittaja saisi saman veroneutraaliuden mikä on verorälssillä maksaa yksityiselle maltaita. Pankkeja tilanne naurattaa kun rahantuloa ei voi estää.
  Siksi pelkään pahoin, että pankki- ja vakuutusala pääsevät sotkemaan sijoitustili-idean. Jos ei muuten niin pääsemällä siihen väliin ja lypsämällä palkkion keinolla tai toisella itselleen.
  Lammasmaiset politiikot jotka eivät ymmärrä yrittämisestä tai sijoittamista mitään määkivät alistuneina ja painavat sitä nappia mitä pankkiyhdistys heiltä odottaa.

 • Tättärää

  Miksi ei niille ”kusipäille” sielä tehdä mitään ?? Te joilla on enemmän älliä päässä kun koko tila-autollisella päättäjii !! Pleace Harry, tee jotain, ja varmasti on muitakin sun puolellas…. meiltä kansalaisia kun ei kuunnella, tuskin välitetäänkään, onhan se huomattu. Kansalaiset syö paskaa ku tilauto kansa syö kaviaaria…..

 • Maan mies

  Harkimo presidentiksi ja eduskuta konnunsuolle. Sit Harkimolle täys valta laittaa maan asiat kuntoon ja verorahojen lypsäjät vastuuseen tekosistaan.
  Hyvä. Hjallis!!☺☺☺☺☺☺

 • Leino Kimmo

  Muuten kommentti oli asiapohjalla, mutta summat olivat alakanttiin ! Pitää puhua miljardeista, joita vakuutusyhtdistys lobbaamalla pankeille suoltaa. Mutta 2012 ylitettiin se raja; jolloin voidaan puhua rikollishallituksesta .

  Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus” . Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurhat aiotaan kaapata. ( varastaa). Niimpä 1.1. 2013 jopa 3 MILJRDIA euroa pienyritysten omaisuutta siirrettiin pankki-vakuutuslaitosten omaisuudeksi EU-stressitestien varalle.

  Tämä omaisuus siirrettiin / varstettiin , koska lahjontaa puolueet olivat saaneet todella paljon: Iltalehti 19.2. 2013 ”Miljoonien rahavirrat puolueille.” Jorma Heikkinen: ”Puolueille ei maksettu rahaa turhaan.” Rahalla on saatu ”omanlaista lainsäädäntöä”.

  Tätä ”omanlaista lainsäädäntöä” on mm. ”laki 444/2012”: vakuutuslaitosten oma oikeusjärjestelmä; Suomen ”perustuslain” 118 § …”kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perususlain mukaan olisi käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.”

  Tällä järjestelmäkorruptiolla on siis saatu jopa ”perustuslakiin” kastijärjestelmä ( PL 118 §); joka selvästi on PL 6 §:n vastainen.

  Niimpä asioiden ollessa tällä mallilla olen tehnyt jo 3 julkista rikosilmoitusta näistä rikoksista .( kaikki jätetty tutkimatta )… keiden taskuun varastetut miljardit katosivat ?

  Suomen eläkejärjestelmän ”hallintokulut” ovat luokkaa 0,7 MILJARDIA euroa / vuosi; sillä nyt ostelee johtajille talon jos toisenkin !

  Jo 2005 Suomen ”demokratia” oli niin hurjaa, että jätin SYYTEILMOITUKSEN Valtakunnansyyttäjänvirastoon LASTEN; hetero-aviomiesten ja pineyrittäjien lainsäädännöllisen syrjinnän lopettamiseksi ja valituksen EIT:lle EIT 24221/06 ( 2006 – 2008) .

  Syyteilmoitusta kirjattiin diaariin 2005 – 2006 8 kuukautta ja EIT asikairjat tuhottiin 27.3. 2009 ( EOA kanslaipäätös 1350/4/08 ) … EIT:n suomalaishenkilökunnan jääviyksiä ei voida tutkia, vaikka kysymyksessä olisi Suomen valtion ( eli tilataksiin mahtujat) valitsema henkilö .

  Mutta ei tämä tähän jäänyt : PL 118 §:ää ei voitu tehdä ilman Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjontaa toimivallattomaksi tutkimaan PL 118 §:n mukaisia asioita, joissa koko maan oikeusjärjestelmä on todettu toimivallattomaksi !

  Tämä lahjonta totetutettiin seuraavsti: He 55/2007 syötettiin eduksunnalle tahallan väärillä asikairjoilla / tiedoilla.

  2008 oikeusministeri allekirjoitti ”sopimuksen”: Suomi MAKSAA ja pitää Ruanda-”oikeudenkäynnin” ja Kansainvälinen rikostuomioistuin tulee toimivallattomaksi Suomea koskevissa ”yksittäistapauksissa” .( mm. VKSV 9.1.2 2005 jättämäni syyteilmoitus).

  Jo 2005 siis tilataksilaiset päättivät ryhtyä MAANPETOKSEEN; saattaa Suomi pankki-vakuutuslaitosten valtaa ilman että edes Kansainvälinen rikostuomioistuin saa tutkia näitä vakavia rikoksia useita kansanryhmiä vastaan !

  Olen koska tahansa valmis todistamaan asioista Valtakunnanoikeudessa 9.12. 2005 jättämäni SYYTEILMOITUKSEN pohjalta ! ( rikosilmoitus Porin poliisille 8.9. 2005 ).

  Julkiset todisteet : archive.is / kimmoleaks.fi … saapi jakaa !

 • Taisto Tiri

  Hyvä Jhallis vie eduskuntaan vuokrakatto ja asumistuen poisto, niin tulee jotain järkeä tukitoimintoihin. Kysy vielä paljonko karsitaan virkoja kun tulisi maakuntamalli vai jääkö kaikki nykyviroissa olevat duuneihinsa+ uudet maakuntien virat päälle.

 • Verojani en koplaajille kanna

  Jeh,

  aika joukko meitä yrittäjiä katselee uutta kotia etelämmästä.
  ”Puhtoinen” Suomi on enää pelkkää puhetta. Jatkossa tilataksilaiset myöntävät sitten tukia ristiin keskenään pärjätäkseen…

 • Mustamies

  Koska nyt syntyy Uusia Taxsia, niin kaikki herrat ja herran-saikkarit voivat ajjoo itekseen minkä-kokkoisella Taxsilla vuan haluavat !
  Kyllä kansa maksaa !

Kommentointi on suljettu.