Päättäjät sopivat tilataksiin, eikä se ole hyvä asia

Miten kukaan oikein edes kehtaa puhua demokratiasta Suomessa? Sitä olen alkanut miettiä yhä enemmän näinä vuosina, kun olen itse ollut mukana politiikassa.
Olen oivaltanut, että järjestelmämme on kaukana demokratiasta – ainakin jos mittapuuna pidetään sitä kuinka suuri osuus kansalaisista on mukana päätöksenteossa. On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin.
Avaanpa vähän tätä väittämääni.
Esimerkiksi kokoomuksessa on vähän yli 30 000 jäsentä, mutta näistäkin alle kymmenen prosenttia on aktiivisia.
Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

Annanpa pari esimerkkiä.
Viime viikolla luin lehdestä, että kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Näin puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti.
Aloin miettiä, että onko meillä edes keskusteltu asiasta. Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.
Pääministeri Juha Sipilä taas junaili avustajansa kanssa siniset hallitukseen. Hän lenteli vähän ympäri Suomea ja Kesärannasta kuskattiin takaluukussa avustaja pois. Eli Sipilä ja avustaja pääsevät tilataksiin.
Itseoikeutettuna taksiin pääsee tietysti presidentti Sauli Niinistö. Sinisistä Sampo Terho pääsee roikkumaan vain taksin takapuskurin päälle. Hänellä ei ole kauhean paljon sananvaltaa 1,5 prosentin kannatuksella.

Siinäpä ne sitten taisivat ollakin ne, jotka Suomessa voivat päättää asioista.
Suomen valta voi lähteä yhdessä vaikka kesälomalle samalla autolla. Näihin tilataksilaisiin kaiken lisäksi pystyvät vaikuttamaan – ehkä Niinistöä lukuunottamatta – ihan muut kuin vaikkapa puolueen jäsenet. Orpoon näkemyksiä pystyy ohjaamaan esimerkiksi Jussi Kekkonen, joka joskus kehuu päättävänsä kokoomuksen asioista.
Lobbareita tietysti riittää muitakin, Juha Sipilällä on tietysti omansa, esimerkiksi MTK ja moni muu.
Lobbareita pyörii joka nurkassa, he yrittävät päästä koko ajan taksilaisten puheille ja työntää omaa agendaansa eteenpäin. Siksi esimerkiksi yritystukia ei saada parlamentaarisessa ryhmässä purettua.
Lobbarien näkemykset vaikuttavat niin paljon, että hallitukselle asti ei oikeastaan ole mitään esittää. Jos sinne jotain pääseekin, kyllä lobbarit hoitavat loput.

Tällainen on lyhykäisyydessään meidän demokraattinen systeemimme.
Eipä ihme, että ihmisten luottamus karisee. Jotain on tehtävä, näin se ei voi jatkua. Demokratia on kriisissä, ongelmana vain on se, että päättäjät ovat täysin eri mieltä eivätkä tätä tietenkään myönnä.

Kommentit

 • Timo

  “Jotain on tehtävä, näin se ei voi jatkua.”
  Kerroppa kansanedustaja, lobbari Harkimo että mitä? ;)

 • Luksan Kalle

  Hjallis Harkimon koulu on joskus jäänyt vähän kesken. Ainakaan hän ei ole ollut yhteiskuntaopin tunneilla tai sitten ajatellut “tulevaisuutensa” liikeasioita jo silloin, kun mies ei tiedä, että Suomessa on EDUSTUKSELLINEN DEMOKRARTIA. Tätä lienee jallikkselle turha selittää. Mutta motiivi hänen kirjoitukselleen on itsestään selvä. “Hjallista ei ole huolittu” tuohon tilataksiin, tai sitten kokoomus on tilannut liian pienen taksi. No eihän sekään Jallikselle riittäisi taksin pitäisi olla nykyistäkin pienempi ja Jallis ensimmäisenä siihen.

 • ArmanA

  Oikeassahan Hjallis on. Asioista päättää Suomessa vain kourallinen ihmisiä. Toisaalta tuokin porukka valitaan vaaleilla, joten demokratia kyllä toimii. Jos eduskunta ja puolueet eivät ole tyytyväisiä tuohon tilataksiporukkaan, niin se porukka saadaan vaihdettua vaikka viikossa toiseksi.

 • Suorademokraatti

  Sveitsissä demokratia toimii. Kannattaa ottaa mallia sieltä, missä asia oikeasti osataan.

 • Keijo

  Helvetin hyvä että ees joku ukaltaa puhua ja kirjottaa totta. Hyvä Kjalis

 • Janne Mäkinen

  Se, että muu hallitus tai eduskunta jättää päätöksenteon harvojen käsiin, on sama asia kuin se, että äänestetään vaaleissa vähän.

  Jos itse annat toisille vallan, on turha valittaa.

 • Jukka Lahti

  Kansanäänestys,yksinkertasel enemmistöllä,joka koskee kyläkohtasesti kaikkee,mikä ei “toimi”? Oisko tilataxseille parkkiruutuja äänestyspaikoilla? No,jotain täytyy teherä! Haetaa vaikutteita Ruotsia etelämpää.Sveitsi on hyvä.

 • Työmies Kannakselta

  H.Harkimo ajattelee järkevästi!
  Kiitos, että on vielä olemassa tälläisiä Miehiä!!!
  mm. orpo, sipilä, soini ovat Hamekankaisia….

 • Kylli

  Ilmankos vaikeavammaisten on niin vaikea saada tilataksia hmmm

 • Saradon

  Harkimolla tapana narista yhdestä jos toisesta asiasta nykyisin. Valittaa Suomen politiikassa vallalla olevaa demokratiavajetta päätöksentekoon liittyen. Tutkimusten mukaan ollaan maailmassa tuossakin asiassa aivan maailman kärjessä. Harkimo osoittakoon perustellusti, ettei Suomessa demokratia toimi.Järkevät ihmiset eivät käytä kolumnikirjoituksia hyväkseen suoltamalla tyhmyyksiä maailmalle.
  Harkimon mukaan päätöksiä tekee yksin esim. Orpo. Vastaväitän, ettei pidä paikkansa. Virkamiesten, asiantuntijoiden, järjestöjen, yms joukon tietämyksellä ja omien ryhmien ja muiden hallituspuolien välisten neuvottelujen pohjalta päätökset tehdään.
  Harkimo ei liiku kabineteissä, joten tietämys päätöksistä kutistuu omiin olettamuksiin. Näyttöä yksinpäätöksillekään ei löydy, kirjoitella voi tietysti mitä vain.
  On selvää, että syntyy näennäistä “demokratian vajetta” kun hallitus on pakotettu ikäviin päätöksiin. Ihmisten luottamus politikoihin kohoaa kun ne tekevät mukavia päätöksiä. Harkimo valittaa äänestäjien luottamuksen hiipumista muttei kuitenkaan ole esittänyt mitä ja miten pitäisi tehdä toisin.Maton alta repiminen mm. omalta puolueelta, ei tälläistä ideointia osoita,päinvastoin.
  Harkimo on julkisuuden pohjalta punnertanut helposti puoluekentälle. Vaikuttaa siltä, että rivimieheksi jääminen kohdistaa ajatuksia muualle kuin pelkästään asiapohjille.
  Harkimo maksaa veronmaksajille n. 150.000€ per vuosi.
  Demokratian nimissä vaadimme Harkimolta hitusen enemmän.Vaikka kansanäänestyksiä järjestämällä, Orpon ja Sipilän kiusaksi.

Jätä kommentti

*