Päättäjät sopivat tilataksiin, eikä se ole hyvä asia

Miten kukaan oikein edes kehtaa puhua demokratiasta Suomessa? Sitä olen alkanut miettiä yhä enemmän näinä vuosina, kun olen itse ollut mukana politiikassa.
Olen oivaltanut, että järjestelmämme on kaukana demokratiasta – ainakin jos mittapuuna pidetään sitä kuinka suuri osuus kansalaisista on mukana päätöksenteossa. On nimittäin niin, että Suomen päätöksentekijät mahtuvat tilataksiin.
Avaanpa vähän tätä väittämääni.
Esimerkiksi kokoomuksessa on vähän yli 30 000 jäsentä, mutta näistäkin alle kymmenen prosenttia on aktiivisia.
Niinpä todellisuudessa poliittista järjestelmää pyörittää noin prosentti ihmisistä ja 99 prosenttia istuu katsomossa. Kun tällä ”promillella” on lisäksi oma (epäselvä) kieli, omat säännöt (vain johto saa päättää asioista) ja melkein voisi sanoa oma uskonto (nykymalli on paras ja ainoa), niin ei ole ihme, että demokratia ei toimi eivätkä ihmiset luota poliitikkoihin tai systeemiin.

Annanpa pari esimerkkiä.
Viime viikolla luin lehdestä, että kokoomus kannattaa Iso-Britannian Universal Credit -mallia. Näin puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti.
Aloin miettiä, että onko meillä edes keskusteltu asiasta. Selvitin asiaa ja kävi ilmi, että tätä kantaa ei ole pohdittu sen paremmin eduskuntaryhmässä kuin puoluehallituksessa. Eli Orpo oli avustajansa kanssa päättänyt, että tämä on kokoomuksen malli. Siis vain nämä kaksi pääsevät siihen päättäjien tilataksiin.
Pääministeri Juha Sipilä taas junaili avustajansa kanssa siniset hallitukseen. Hän lenteli vähän ympäri Suomea ja Kesärannasta kuskattiin takaluukussa avustaja pois. Eli Sipilä ja avustaja pääsevät tilataksiin.
Itseoikeutettuna taksiin pääsee tietysti presidentti Sauli Niinistö. Sinisistä Sampo Terho pääsee roikkumaan vain taksin takapuskurin päälle. Hänellä ei ole kauhean paljon sananvaltaa 1,5 prosentin kannatuksella.

Siinäpä ne sitten taisivat ollakin ne, jotka Suomessa voivat päättää asioista.
Suomen valta voi lähteä yhdessä vaikka kesälomalle samalla autolla. Näihin tilataksilaisiin kaiken lisäksi pystyvät vaikuttamaan – ehkä Niinistöä lukuunottamatta – ihan muut kuin vaikkapa puolueen jäsenet. Orpoon näkemyksiä pystyy ohjaamaan esimerkiksi Jussi Kekkonen, joka joskus kehuu päättävänsä kokoomuksen asioista.
Lobbareita tietysti riittää muitakin, Juha Sipilällä on tietysti omansa, esimerkiksi MTK ja moni muu.
Lobbareita pyörii joka nurkassa, he yrittävät päästä koko ajan taksilaisten puheille ja työntää omaa agendaansa eteenpäin. Siksi esimerkiksi yritystukia ei saada parlamentaarisessa ryhmässä purettua.
Lobbarien näkemykset vaikuttavat niin paljon, että hallitukselle asti ei oikeastaan ole mitään esittää. Jos sinne jotain pääseekin, kyllä lobbarit hoitavat loput.

Tällainen on lyhykäisyydessään meidän demokraattinen systeemimme.
Eipä ihme, että ihmisten luottamus karisee. Jotain on tehtävä, näin se ei voi jatkua. Demokratia on kriisissä, ongelmana vain on se, että päättäjät ovat täysin eri mieltä eivätkä tätä tietenkään myönnä.

Kommentit

 • Sepi

  Valitse tästä itsellesi sopivin: Päättäjiä on Harkimon mukaan:

  1 Prosentti väestöstä eli 55 000
  2 “Promille” väestöstä eli 5 500
  3 Tilataksillinen

 • Taavet

  Meillä Levesa Oy:ssä olisi siihen tarkoituksen sopiva 10-paikkainen Sprintteri. Tilauksia otetaan siis vastaann ;)

 • Tarpeeksi on tarpeeksi

  Ei niin arvoton ajatus. Saattaa lähteä liikkeelle muutoksen polku kunhan asiantila tulee näkyväksi. Rajansa se on lobbarillakin joissain asioissa. Vaihtoehto on selvä; näkyvämpää asioiden valmistelua ja päätöksentekoa.

 • Kekko irroitti häntänsä ja pakeni

  Vuodesta 1945 Kansandemokraattinen Suomemme on kopioinut päätöksenteko mekanisminsa Neuvostoliitosta, kuten niin monta muutakin “annetaan olettaa, että näin tulisi tehdä”-malliaan. Tämä onkin niin sitten niitä harvoja “onnistuneesti kopioituja” asioita maassamme. Perinteisestihän Suomalaisilla on ollut pakonomainen tarve tehdä kopiointiin sen toiminnan lamaannuttava pieni muutos.

 • Diggaan-tätä-meininkiä

  Mukavaa nähdä että suorapuheinen Hjallis pääsiäispyhien allakin petailee lähikuukausina tulevia asioita. Sitä, että hän tulee äänestämään yhdessä Elina Lepomäen kanssa surkeata SOTE-suunnitelmaa vastaan. Kansanedustaja Harkimo mainitsi suoraan nimeltä Petteri Orpon. Tämä kansanedustaja ei ole nyt tyytyväinen oman puolueensa menoon.

 • Monokratia

  Tuollainen mies kuin Hjallis joka ei odota hyvävelijärjestöltä suojatyöpaikkaa pystyy sanomaan mitenkä asiat oikeasti ovat. Hjallis ei ole Jees mies eikä nuoleskele hyvän EU viran tai kaupunginjohtajan viran toivossa.

  Hienoa että joku uskaltaa kertoa keisarin pukeutumisen asiantilan.

 • Hjallis-pullikoi

  Hjallis ei ole ollut oikein kovin Orpo-myönteinen osallistuja viimeisen parin vuoden aikana, väittää Verkkouutiset:

  “Oman ryhmän johto Hjallis Harkimolle: Kannattaa käydä kokouksissa
  – Hjallis on laskujeni mukaan käynyt Petteri Orpon puheenjohtajaksi valinnan jälkeen eduskuntaryhmän kokouksissa kolme kertaa, Kopra toteaa.”

  Olisi kiinnostava tieto että paljonko vaikka Elina Lepomäki tai Susanna Koski ovat jaksaneet luuhata kokoomus-tiedonannoissa mukana.

 • AJ

  Suomen demokratiasta puuttuu takaisinkytkentä. Vaalien välillä ei siis mitään kansandemokratiaa ole edes olemassa ja eipä siitä päätöksiä sitten juuri muuten tehdäkään kuin epädemokraattisesti pienessä piirissä. Suomeen tarvitaan Sveitsin mallin mukainen demokraattinen takaisinkytkentä, jolloin kansa voi aina sanoa viimeisen sanan tärkeissä Suomea ja suomalaisia koskettavissa asioissa. Selvät epäkohdat olisi korjattava tietenkin heti, kuten holtiton maahanmuutto ja Euro-orjuus. En ymmärrä milloin ja miten Suomi on muuttui maahanmuuttomaaksi, vaikka meillä on puolimiljoonaa omia kansalaisia ilman töitä ja olemme aina olleet vastaavista syistä maastamuuttomaa! Tätä ei voi oikein selittää millään muulla kuin tilataksissa olevien päättäjien mielenhäiriöllä. Tervettähän se ei ole.

 • Pohjanmaan poika

  Ei poijat pilata tätä juttua. Tää on varmaan älykkäintä/vähiten populistista mitä suomen politiikas on sanottu 30 vuoteen. Maxium respect!

 • Sam

  Suomesta puuttuvat ainoana eu-maana riippumaton perustuslakituomioistuin ja ainoana eu-maana myöskin lobbausrekisteri. Näiden perustamisesta olisi edes hyvä aloittaa.

  Jos Suomi on niin rehellinen politiikan teon tavoissaan, kuin suomalaisille aina uskotellaan, niin puolueilla ei luulisi olevan mitään sitä vastaan, että nämä perustettaisiin.

Jätä kommentti

*