Poliittista kähmintää pahimmillaan

Viimeaikainen uutisointi Nuorisosäätiön vanhan johdon rikossyytteistä on pistänyt ihmettelemään, miten Suomen kaltaisessa sääntely- ja viranomaisvaltiossa tällainen kymmeniä vuosia jatkunut hämärätoimi on ollut mahdollista. Minusta kun tuntuu, että tilanne ei vieläkään ole ihan kunnossa.

Vuoden 2009 suuressa vaalirahakohussa silloiset keskustavaikuttajat istuivat Nuorisosäätiön hallituksessa vastaanottamassa RAY-tukirahoja. Rahoja, joita keskustalaiset päättäjät valtion puolesta olivat myöntämässä säätiölle, joka vuorostaan kierrätti rahaa eteenpäin vaalitukena näille samoille keskustapuolueen ehdokkaille.

Tapaus tutkittiin, tuomioita jaettiin ja säätiössä hallituspaikkoja vaihdeltiin, mutta saman menon annettiin jatkua, samojen valvovien silmien alla.

Nuorisosäätiö perustettiin 1960-luvulla kirkasotsaisten maalaisnuorten toimesta auttamaan nuoria itsenäistymään ja antamaan heille eväitä elämään. Tästä ajattelutavasta eksyttiin täysin viimeistään 2000-luvulla, kun säätiöön palkattiin toimitusjohtajaksi keskustan muista liiketoimintakuvioista ennestään tuttu luottomies. Hänelle ei riittänyt yleishyödyllisen säätiön pyörittäminen, vaan hän halusi kovan rahan asuntomarkkinoille takomaan rahaa – ja nyt häntä epäillään kymmenien miljoonien hävittämisestä.

Julkisuudessa viime päivinä luovineet uudet Nuorisosäätiön johtajat ovat kertoneet, että säätiössä herättiin siis vasta 2018 todellisuuteen, jossa 80 prosenttia varallisuudesta, yli 40 miljoonaa euroa, oli pistetty sileäksi.

Minä vaan kysyn, miten tällainen toiminta on ollut mahdollista sääntö-Suomessa? Jos omassa yhtiössäni toimitusjohtaja hukkaisi seitsenlukuisia summia vuosittain, voin taata, etten minä tai yhtiön hallitus sitä kauan katsoisi, saati antaisi tällaisen jantterin jatkaa puikoissa seuraavan tilikauden.

Miksi hälytyskellot eivät soittaneet hoosiannaa jo 2014 kun Nuorisäätiö osti kiinteistön Hämeenkatu 24:stä rutkasti yli tuplahinnan? Minne ylijäämä suunnattiin ja ketkä sen pilkkoivat? Sitä poliisi nyt tutkii.

On ihan oikein syyttää Nuorisosäätiön poliittisin perustein asetettua hallitusta vähintään karkeasta ja anteeksiantamattomasta epäpätevyydestä, jos ei pahemmastakin. Samalla kuitenkin kysyn, mikseivät ARA ja PRH puuttuneet Nuorisosäätiön toimintaan aikaisemmin, vaan vasta 2018 kun säätiön housut jo olivat läpimärät? Olisi mielenkiintoista, jos joku toimittaja tutkisi, millaisia päällekkäisyyksiä näiden kolmen organisaation hallituksissa on ja on ollut, ja millaisia velikultia on toiminut taustavaikuttajina. Kai tämä on sitä kuuluisaa ”maan tapaa”, mene ja tiedä.

Poliittiset nimitykset kuuluvat menneeseen maailmaan, jossa etujärjestöt ja puolueet jakoivat keskenään yhteiskunnan vaikutusvallan ja julkiset rahantulolähteet.

Nuorisosäätiö yrittää nyt irtaantua tästä suosta nimittämällä uudeksi toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi liike-elämän osaajia, eikä Apollonkadun politrukkeja. Siksi onkin tyhmää, että ARA ja PRH yhä ylläpitävät uhkausta perua Nuorisosäätiön yleishyödyllisen toimijan statuksen, juuri kun säätiö tekee pesäeroa menneeseen, mätään maailmaan. Tällainen toiminta, jos mikä, rapauttaa kansalaisten oikeustajua ja lyö korville tervettä yrittäjyyttä.

Kommentit

 • Jonne

  Yhtälailla voi ihmetellä, miksi venäläiset maksavat suomalaisen kansanedustajan ja uuden poliittisen liikkeen luojan jääkiekkojoukkueen miljoonatappiot. Ihan pyyteettömästi ja ilman ajatustakaan vaikuttamisesta tai vastapalveluksista?

  Voi vain ihmetellä, miksi tämän sallitaan jatkua vuosikausia.

 • Luksan Kalle

  Voi, kumpa Hjallis edes kerrankin kertoisi ”omat” raha-asiansa julki. Mm. venälä’istenkanssa ”tehdyt” sopimukset ja niiden suomen lakien mukaiset ”laillisuudet” mm. rahojen alkuperäisistä ”lähteistä”. Nyt, jos koskaan ”esiintyy itse pukki” kaalimaasta.

 • Suomalainen

  Harkimon silmäkääntötemppu

  Taitavan taikurin tavoin Harkimo harhauttaa lukijoita silmänkääntötempuillaan. Alkaen siitä, että hän on vanhaa Hackmanin patruunasukua, joka on kähminyt mm.suuren metsäomaisuuden keinoja kaihtamatta. Harkimo-nimellä häntä ei heti voida yhdistää hämärien ”maakauppojen” perilliseksi.

  Vielä huolestuttavampaa on hänen kytkentänsä Gennadi Timtsenkoon ja Rotenbergeihin, jotka ovat rohmunneet monta kertaluokkaa suurempia omaisuuksia ja… vaikutusvaltaa vastaavanlaisin keinoin.

  Nuo kaksoiskansalaiset luonnollisesti ovat Harkimon Liike Nyt-hankkeen taustarahoittajina. Mistä muutoin poliittinen liike voi hankkia toimintarahoituksensa ?

  Olen samaa mieltä Harkimon kanssa, että kaikenlainen rikollinen toiminta liike-elämässä pitää karsia pois… koskee myös Harkimon Liike Nyt omia kytkentöjä.

 • Paimenpoika

  ”Minä vaan kysyn, miten tällainen toiminta on ollut mahdollista sääntö-Suomessa? Jos omassa yhtiössäni toimitusjohtaja hukkaisi seitsenlukuisia summia vuosittain, voin taata, etten minä tai yhtiön hallitus sitä kauan katsoisi, saati antaisi tällaisen jantterin jatkaa puikoissa seuraavan tilikauden.”

  Niin montako miljoonaa se Jokerit teki tappiota?

  Se että Kohonen vastaa ”rahoittaja on tiedossa” ei pitäisi riittää….miten Jokerit on varautunut siihen että venäläiset sulkevat rahahanat?

 • Paimenpoika

  Taitaa itse Harkimo nähdä tämän isona ongelmana ja näin jättää uppovan laivan?

 • plokkariukki

  Näin se aina menee, ainakin politikoilla. Toisten tekemisiä, varsinkin turaamisia ja kähmintää ihmetellään niin kauhiast, ja omat tekemiset tai tekemättä jättämiset unohdetaan tyystin, ainakin ne pieleen menneet. Löytyisikö yhtään poliitikkoa eduskunnasta tai henkilöä pörssiyhtiöiden johtoportaasta, joka pystyy sanomaan: minulla on puhtaat jauhot pussissa tai pullassa? Vippaskonstejakin on niin monelaisia. Tämän takia en pyrikään eduskuntaan, minultakin löytyy jotakin kun tarkkaan syynätään.

 • Anatoli

  Varkaudessa kaupungin omistama vuokratalo yhtiö ui syvässä taloudeltaan, kuitenkin keväällä paikallispoliitikoista koostuva hallitus päätti lähteä tuhlaamaan loputkin rahat F1 radalle Barcelonaan.

  Toinen surkuhupaisa on kaupungin suuresti lainoittama vanha ja toimimaton akkutehdas, taas poliitikot Navitas kehitysyhtiön ja kaupungin johtajan johdolla matkustavat Moskovaan kasvattamaan akkutehtaan toimintaa, tuloksena tuli että miljoonilla taatun vuokralaisen vuokria on alennettu ja vielä on saamatta.

Kommentointi on suljettu.