Soini ja Mykkänen, keskustelukulttuurimme vapaustaistelijat!

Oliko se oikeasti niin iso uutinen, että ulkoministeri Timo Soini (sin.) vastustaa aborttia? Eihän siitä ole kauan, kun hän kävi marssimassa sitä vastaan ulkomailla. Kun hän nyt sen sanoi – en tiedä kuinka monennen kerran – siitä nousi uskomaton häly.
Pääministeri ilmoitti, että kyseessä ei ole Suomen ulkopoliittinen linja, vaikka kukaan ei ollut edes ehtinyt ajatella, että se olisi. Samoin kokoomusministerit vakuuttivat yhteen ääneen, että ei olla sillä linjalla. Miksi kukaan edes ajattelisi, että kokoomus vastustaa aborttia? Petteri Orpokin muutteli twiittejään, kun ei oikein tiennyt mitä olisi sanonut.

Tyrmistys on sikäli ymmärrettävää, että Soinin kannan jakavat monien maiden miespäättäjät, ja tämä ihmisarvon vastainen ajatus tuottaa julmia ihmiskohtaloita maissa ja alueilla, jossa abortti on laiton. Silti väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin.
Kyse on myös siitä, että emme ole todellakaan Suomessa tottuneet siihen, että keskustelussa on useampia mielipiteitä tai että poliitikko voisi olla eri mieltä julkisesti kuin edustamansa porukka – oli se sitten hallitus tai puolue. Osa meistä pillastuu, koska Soini ei noudattanut hallituksen ryhmäkuria.

Kyllä olisi pikku hiljaa aika tottua siihen, että keskusteluun mahtuu myös oman joukon kannasta poikkeavia ajatuksia, vaikka kuinka oltaisiin lähellä julkista valtaa ja ”virallisia” kantoja. Mutta se tuntuu kovin vaikealta.
Kun kokoomuksen Kai Mykkänen myötäili vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen kansalaistottelemattomuutta, kaikki muut kokoomuslaiset tuomitsivat sen. Tämä siis silti, ettei kai ole kenellekään uutinen, että humaaneilla kannanotoillaan Mykkänen on ollut ennenkin vihreisiin kallellaan.

Onko se nyt niin että kukaan ei politiikassa voi sanoa omaa mielipidettään mistään asiasta, vaan kaikkien pitää yhdestä suusta toitottaa samoja asioita, niin kuin papukaijat konsanaan? Näistä on vaikka kuinka monta esimerkkiä.
Antaa ihmisten puhua. Yksi Soini ei kaada vuosikymmenien tasa-arvotyötä. Yksi humaani kokoomuslainen ei tee puo­lueesta vielä kommunistista.
Ja kukaties joskus harvoin on sellainenkin tilanne, että yksi eri mieltä oleva voikin olla oikeassa ja suuri osa muista väärässä.

Kommentit

 • Pohtija

  Komppaan Hjallista: ”olisi pikku hiljaa aika tottua siihen, että keskusteluun mahtuu myös oman joukon kannasta poikkeavia ajatuksia, vaikka kuinka oltaisiin lähellä julkista valtaa ja ”virallisia” kantoja.”

  Kun saamme oikeata tietoa politiikon näkemyksistä eri asioista, voimme äänestäjinä toimiessamme tehdä parempia päätöksiä. Maailma on sen verran muuttunut, että ihmiset kyllä ymmärtävät milloin kaveri puhuu omista mielipiteistä ja milloin edustamansa puolueen/ yrityksen tm. organisaation nimessä. Tietysti olisi hyvää, jos lausuja varmuuden vuoksi kertoisi milloin puhuu organisaationsa nimessä ja milloin yksityishenkilönä.
  Antakaamme ihmisten ja erityisesti poliitikkojen ja politiikoksi pyrkivien puhua vapaasti. Vain sitä kautta saamme sitä tietoa mitä tarvitsemme kun käymme äänestämässä.

 • PV

  On hyvä että Soini uskaltaa puhua tästä asiasta, joka on feministeille ja valtavirralle pyhä lehmä. Hjalliksella on oikeus väittää Soinin mielipidettä ihmisarvon vastaiseksi, mutta pitäisi olla valmius keskusteluun siitä miksi syntymättömällä ihmisellä ei tätä ihmisarvoa ole.

  Vapaa abortti on väärä ratkaisu todelliseen ongelmaan. Missään muussa tilanteessa, jossa kahden ihmisen edut ovat vastakkain emme hyväksyisi toisen tappamista ratkaisuksi.

Kommentointi on suljettu.