Suomalainen äitiyspakkaus: 20 000 euroa velkaa

Budjettiriihi alkaa ensi viikolla. Valtiovarainministeriö on jo julkistanut budjetin ja ilmoittanut, että jos ministeriöt haluavat lisää rahoitusta projekteilleen, on heidän löydettävä siihen rahaa. Näin on tehty, mutta voisiko asiaa miettiä uusiksi? Miten olisi tämä prosessi kokonaan toisinpäin? Se olisi paljon järkevämpää.

Siis ensin pidetään budjettiriihi, sitten julkistetaan budjetti. Näin tehdään kaikialla muualla ja siinä on paljon enemmän järkeä. Varsinkin kun kaiken kaikkiaan se mitä budjetissa tehdään on näpertelyä suhteessa siihen, että valtion velka kasvaa 3,4 miljardia ja ylittää 110 miljardia. Hallitus on luvannut, että velkaantuminen taittuu hallituskauden lopussa. Tällä vauhdilla ja näillä toimilla se ei tule ikinä tapahtumaan. 

Olemme velkaantuneet kovalla vauhdilla. Vuonna 2009 meillä oli 53 miljardia velkaa. Lyhyessä ajassa se on tuplaantunut. Kun nyt väestö ikääntyy ja nuoremmat ikäluokat ovat pieniä, on velan taittuminen vielä vaikeampi saada kuriin.

Koko ajan kyllä hoetaan, että jos työllisyys vähenee, velka sadaan kuriin. Tämä on vain murto-osa totuudesta. Me yksinkertaisesti elämme yli varojemme. Tällä tavalla valtio todella antaa jokaiselle syntyvälle suomalaiselle lahjana äitiyspakkauksen: 20.000 euroa velkaa. 

Suurin osa veroista menee velan korkoihin.Tähän kun lasketaan kuntien noin 50 miljardin euron velat, alkaa kokonaisuus hahmottua. Meillä on paljon tehtävää, niitä samoja tuttuja lääkkeitä: rakenteellisia muutoksia työelämään – irtisanomisiin, paikalliseen sopimiseen – sekä kannustinloukkujen purkua. Lista on pitkä.

Tämänhetkisillä toimilla Suomi on Kreikan tilanteessa kymmenen vuoden kuluessa. Talouskasvu ei nimittäin riipu pelkästään Suomen toimista ja jos palkat nyt nousevat likaa, pysähtyy talouskasvu kokonaan. Kannatuksen laskun pelossa yksikään puolue ei uskalla tehdä ratkaisuja. Kohta tulevat uudet vaalit. Silloin luvataan taas mitä sattuu – eikä niitä lupauksia voi pitää ilman että valtio ottaa lisälainaa. Tämä kierre ei lopu koskaan.

Kommentit

 • Sukankutoja

  Voisko harkimo laskettaa jollakin mitä maksaa maahanmuuttajien elättäminen.
  Sossussa töitä tehneenä tiedän , että paljon .
  25 vuotta suomessa eikä päivääkään töissä , koska minä sosiaali.Ei minä työ sosiaali hyvä asia .
  Että tämmönen tapaus. P.s tuntuu myös kummalta kun turun auttajat sattuivat kaikki olemaan ei kantasuomalaisia .Sattumaako ?????

 • Mikkis

  Niin suomessa pienikin yritys parantaa kilpailukykyä ja työllisyyttä jasitä myöten kasvattaa valtion tuloja on osoitautunut äärimäisen vaikeaksi. Ei tarvitse tehdä juuri mitään kun AY mafia masinoi yleislakkoa kasaan. Kukaan ei uskalla uhmata menneisyydessä elävää AY liikettä. Kun Lauri Lyly jäi eläkkelle hän julisti tärkeimmäksi tehtäväkseen Juha Sipilän hallituksen ideologisen hyökäyksen torjumisen vieressä istui tilaisuudessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kommentointi on suljettu.