Suomi sata ja sen jälkeen

Suomi on nyt sitten satavuotias. Maamme on muutamassa vuosikymmenessä kehittynyt valtavasti. Hyvinvointi on noussut savupirttien Suomesta uudelle, maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiselle tasolle. Siitä voi olla ylpeä.
Mennyt on mennyttä, eikä menneisyyteen pysty vaikuttamaan. On syytä katsoa eteenpäin ja pohtia niitä seikkoja, jotka takaavat Suomen menestyksen myös jatkossa. On aivan selvää, että Suomi ei pysy tällä tasolla, jos se pitää yllä viime vuosisadan tarpeisiin syntyneitä instituutioita ja rakenteita. Yhteiskuntamme rakentaminen on vielä kesken.

Joku kysyy nyt, missä muka näkyy se, että niin sanottu suomalainen malli kolmikantoineen ei olisi toimiva? Vastaukseni on, että esimerkiksi siinä, työttömyysaste meillä pyörii koko ajan 7–8 prosentissa, kun se vastaavantyyppisissä kilpailijamaissa on 3 tai neljä prosenttia. Tästä aiheutuu monenlaista kitkaa paitsi noiden ihmisten elämään, myös yhteiskunnan rattaisiin. Yksi seuraus on esimerkiksi se, että Suomi ei pysty suitsemaan velkaantumistaan. Tämä on katastrofaalista. On menossa suurin nousukausi hetkeen emmekä saa velkaantumista taittumaan. Lisää ratkaisuja tarvitaan.

Tämä kaikki johtuu isoksi osaksi siitä, että emme saa rakennemuutoksia tehtyä. Meidän polittinen systeemimme ei pysty tuottamaan niitä. Se on surullista, koska jossain vaiheessa tulee laskusuhdanne. Mitkä sitten ovat ne tärkeimmät rakennemuutokset jotka lisäisivät tuottavuutta? Työelämän on jossain vaiheessa muututtava niin, että tekemättömästä työstä ei enää makseta korvausta. Tämä koskee vaikkapa sunnuntailisiä ja pekkaspäiviä. Lisäksi yrityksen sisällä pitäisi pystyä sopimaan työajoista ja palkoista – jos oikeasti haluamme menestyä. Jossain vaiheessa meidän on pystyttävä poistamaan minimipalkat ja yhdistettävä tähän sosiaaliturva sopivalla tavalla. On tehtävä kaikki asiat, jotka pienentävät työttömyyttä, muuten hyvinvointiyhteiskuntamme kaatuu. Kuten tiedetään, kansamme vanhenee. Huoltosuhde työssä olevien ja eläkeläisten välillä on kestämätön. Enää en näe mahdottomana eläkeiän nostamistakaan – varsinkaan kun tutkimusten mukaan yli puolet ihmisistä haluaisi jatkaa työskentelyä yli eläkeiän.
Eläkkeiden maksajista taas pitää pitää huolta tarjoamalla hyviä koulutusmahdollisuuksia – digitalisaatio tulee ryminällä. Samalla pitää panostaa varhaiskasvatukseen ja ennaltaehkäisevään sote-työhön.

Lista on ylettömän pitkä, mutta suurin ongelma on itse systeemi. Se tuottaa melko heikkoja kompromissipäätöksiä, jos yleensä päätöksiä edes syntyy. Sote on siitä hyvä esimerkki. Nykykompromissilla kolmen miljardin säästöjä ei synny, enkä ihmettele, vaikka kustannukset lopulta kasvaisivat. Tällä menolla joudumme ottaa kohta taas lisävelkaa, ja se vie meidät tuhoon.

Kommentit

 • PUMPUI

  Mitä mieltä H. Harkimo on näistä työttömistä ulkomaalaisista (mm. Lähi-itäläisiä ja Afrikkalaisia).
  jotka eivät edes halua tehdä mitään työtä, vaan loinia ”maailman tappiin”??
  Kyseisistä maista tulevat eivät menetä ansioturvaansa, jos TE-toimisto vaikka osoittaisi heille työpaikan/työKOKEILUpaikan, ”Kiitos” rasisminpelon….
  Hyvä esimerkki ovat nämä Afrikan sarvesta tulleet naiseläjät, jotka ovat asuneet Suomessa jopa 10v, siltikään he eivät osaa puhua suomea, tarvitsevat yhteiskunnan apuja jatkuvasti, ovat ns. yksinhuoltajia, ja miltei joka vuosi he synnyttävät uuden lapsen…
  Noistako työvoimaa???
  H. Harkimo, puutu noihin epäkohtiin, Kiitos jo etukäteen.
  jk. Suomessa on tätä nykyä rasismin pelko joka yhteydessä, siitä ”kiitoksen” saa vihervasemmisto

 • Jonne

  Eivät pekkaset ole palkkaa tekemättömästä työstä. Niiltä maksettava korvaus on osa kokonaispalkkaa, aivan kuten lomarahakin. Jos se Harkimoa helpottaa niin yhtä hyvin tuon rahan voi jakaa tasaisesti tuntipalkkaan.

  Ihmeellinen on myös vaatimus työelämän jäykkyyksien syyttäminen työttömyydestä. Muissa maissa tätä ongelmaa ei kuulemma ole. Ihmeellinen väite, kun OECD vasta totesi Suomen työmarkkinat yhdeksi Euroopan joustavimmista. Voisko osasyy työttömyyteen olla se, että meillä irtisanominen on huomattavasti helpompaa kuin monissa muissa maissa?

  Harkimo vaatii työajoista ja palkoista sopimista yrityksiin. Tämä tarkoittaisi myös lakoista ja muista työtaisteluista päättämistä yritystasolla. Nykyiseen järjestelmään siirryttiin hyvin taannoin hyvin pitkälti työnantajien toiveesta: Nämä kun kyllästyivät tilanteeseen, jossa duunarit istuivat firma kerrallaan palkkoja ylös. Ymmärtääkö Harkimo aivan varmasti mitä hän on vaatimassa?

  Minimipalkka pois ja loppu toimeentulo sosiaaliturvasta! Suomeksi nämä tarkoittaa, että osan firman menoista maksetaan julkisen sektorin toimesta. Rehellisesti Harkimo voisi sanoa, että hän vaatii lisää yritystukia.

  • Juhanilaukko

   Suomessahan ei ole lakisääteistä minimipalkkaa. Harkimo ei ehkä sitä tiedä, kun ei ole tuotantotyössä koskaan ollut. Yritysjohtajat tietävät, mutta puhuvat minimipalkasta, koska tavoite on alepalkat ja orjatyö. Se ei taas edistä Harkimon esittämia asioita. Mikä siis on todellinen agenda, kun puhutaan kauniita, mutta esitetään lääkkeeksi rumia?

 • Tääontätä

  No ei kannata verenpainettaan nostaa näitten jokapaikan tv julkimoiden sanakäänteistä.
  Kun muuten ei pysy tapetilla, niin sanotusti.

 • Urlandia

  Jut näin ja lisäyksenä !

  Pohjois-savossa on parikymmentä kunnanjohtajaa, reilu sata sosiaali-, tekninen-, hallinto-, talousjohtaja ja porukkaa vähemmän kuin Espoossa! Ei siinä paljon voi puhua tehokkuudesta, ennemminkin tehottomuudesta!

  Koko Suomen osalta julkinen sektori on liian suuri. Noin 30% työpaikoista julkisella rahoituksella, julkisen sektorin kulut yli 50% BKT:stä!

  Yksityiset yrityksen yrittää aina tehdä voittoa, riippumatta sunnuntailisistä tai pekkasista, suuremmat lijsat, enemmän verotuloja. Julkisen puolen liksat taas ei lisää verotuloja!

  • journalisti

   Mitenkähän Harkimon oman puolueen Ay-siipeen kuuluvat poliisit ,opettajat,sairaanhoitajat suhtautuvat näihin Harkimon palkanalennusvaateisiin?
   Olen kuullut viimeaikoina aivan toisen suuntaisia vaatimuksia!
   Ja nämä eivät taatusti ole palkkakuopassa!
   Tosi on ,julkinen sektori on liian kallis ja kalliimmaksi käy,kunhan keput rustaavat vielä maakuntahallinon valmiiksi.Niin kalliiksi käy että on tuotava vielä yksi lisäverottaja ,maakuntavero!

 • journalisti

  ” Jossain vaiheessa meidän on pystyttävä poistamaan minimipalkat ja yhdistettävä tähän sosiaaliturva sopivalla tavalla. ”

  Suomessa ei ole lakia minimipalkasta.
  Meinaako Harkimo että julkisen sektorin alijäämä pienenee kun yritykset maksavat entistäkin pienempiä palkkoja ja työtätekevät hakevat rahat elantoon entistä suuremmissa määrin kelalta ja sossusta!
  Palkanmaksua siis ulkoistetaan yhteiskunnalle,
  Näinkö Harkimo pelastaa hyvinvointivaltion?
  Todellakin, kun muuten ei pysy tapetilla niin päästelee näitä juttujaan!

 • Mermiina

  Ihan vain tiedoksi olemme €urossa.
  Järjestelmässä rahamäärän kasvu tapahtuu velkaantumalla. Siksi ei ole edes teoriassa mahdollista, että euroalueen kaikki maat maksaisivat velkansa pois, tai sitten veronmaksajat velkaantuvat yhtä hurjasti

 • Kopioidaan osaavammilta!

  Koulutuksen ja työmarkkinoiden kohtaamisongelma on viimein ratkaistava. Sen ratkaisemiseen auttaa oppisopimuskoulutuksen laajentaminen. Oppisopimuskoulutuspaikkojahan tarjotaan vain töihin, joita oikeasti tarvitaan.

  Se, että ammattikoulutusta tarjoavat opinahjomme eivät julkista valmistuviensa työllistymisprosentteja aloittain, on törkeä petos nuoria kohtaan. Nuorille ei saa valehdella. Vaikeneminen on tässä tapauksessa nimenomaan sitä valehtelemista.

  Euroopan saksankielisistä maista kannattaa ottaa oppia. Tilastot kertovat selkeästi, että niissä nuorisotyöttömyys on mitätöntä verrattuna muihin OECD-maihin.

  Sveitsin 16-24 -vuotiaiden nuorisotyöttömyys on vain kolme prosenttia! Ja tämä Suomeen verrattuna kaksinkertaisesta palkkatasosta huolimatta.

 • Pekka Paananen

  Ei ne väärät tavatkaan ratkaise asiaa, vaan rahat menee kankkulan kaivoon ja lisää vaan ”syrjäytymistä” ja tämähän se näkyy hallituksen tavoite olevan kun porukalla on omia ”auttaja” laitoksia. Menkää nyt selvittää ensin että mitä ne nuoret tahtoo ellette te halua lisää ”syrjäytymistä” ja sitä pahimmissa tapauksissa radikaalisoitumista. Nykyinen koulujärjestelmä on liian monelle nuorelle maanpäällinen helvetti, joten se ei auta että sinne pakotetaan jatkamaan, kun apua ei irtoa alaluokilla kuin Suomen ulkopuolisille kansalaisille verovaroin. Mielekäs tekeminen ja sen kautta eteenpäin, eikä per.. panoon verrattavat nykyiset vaihtoehdot. Ei ne nuoret idiootteja ole. Tämä on sitä vapaan kasvatuksen tulosta/satoa mitä nykyään niitetään eli jos annetaan oikeuksia pitää lääkkeiden myös olla ajan tasalla. Ja ennen kuin kukaan sanoo että en tiedä mistä puhun niin olen seurannut 3-miehen nuorenmiehen aikuiseksi kasvamista työelämään ja tämä viimeinen on heistä varmasti haastavin kun koulu resurssit ovat huonot. Kaksi on jo työelämässä vaikka eivät käyneet ammattikoulu/lukiota heti peruskoulun perään. TE-toimistosta molemmat saivat tarpeekseen kun virkailijat olivat henkisesti sairaita yksilöitä. Onneksi suhteilla järjestyy työtä oikealla palkalla ja työelämässä ja armeijassa kouluttautuminen. Mutta kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta, resursseja ja voimavaroja. Lisäksi kun itsetkin on käynyt ”apua” hakemassa sairaana näistä valtion vaihtoehdoista niin silloin on todellakin huomannut että oikeassa ne lapset on tästä nykyjärjestelmästä. Peruskoulu uudistus voi olla hyvä uusi tuulahdus, mutta senkin todennäköisesti nämä nykypäättäjät pilaavat liialla muotilla.

 • Aimojokeri

  Laita Harry malliks ensin eduskunta kuriin
  Esim ahneet sopeutumis eläkeläiset ja
  Ja Bernerin kaverit jotka käyttää laitonta taksip
  Uper on siinä meillä mallipellet.
  Jallis tee jotain edellä mainituille as
  sit palataan noihin sun juttuihin jos et
  Pysty myönnä tappio

 • Voi ei!

  ”Jossain vaiheessa meidän on pystyttävä poistamaan minimipalkat ja yhdistettävä tähän sosiaaliturva sopivalla tavalla.”

  En aiemminkaan ole pysynyt Harkimon logiikassa mukana, mutta nyt hävitin punaisen langan täysin!

  Mitä oikeasti ja konkreettisesti tarkoitat Harkimo, tuolla lainausmerkeissä olevalla lauseella. Tarkoitatko sitä, että palkat alas ja sossusta loput?

  Eikö tämä sodi täysin Kokoomuksen ideaa vastaan? Eikö yhteiskunnan tuet ole Kokoomuslaisten vastainen ajatus ( paitsi tietysti pörssiyhtiöitähän täytyy tukea )? Jokainen pärjätköön kyynärpäillään.
  Kuka maksaa verot, kun erittäin varakkailla ei ole siihen halua?

  Toivottavasti käsitin väärin. Suomessa ei muuten tietääkseni ole minimipalkkaa.

Kommentointi on suljettu.