Suorasuu mukaan joka puolueeseen!

Jokaiseen puolueeseen pitäisi tulla mukaan yksi suorasuu. Sillä tarkoitan hahmoa, joka sanoisi ääneen mitä ajattelee, vaikka se ei aina olisi kollegoille tai puolueelle mairittelevaa, mutta monen mielestä totta. (Ehkä voisin alkaa tehdä konsulttikeikkaa muissa puolueissa?)
Leikki sikseen. Vasta tultuani itse mukaan politiikkaan olen ymmärtänyt, kuinka paljon puolueet tekevät itselleen hallaa sen vuoksi, että niihin on syntynyt kulttuuri, jossa kulissit pidetään pystyssä vaikka puolueperhe voisi kuinka huonosti.
Kun avoimeen puheeseen ei pystytä, seuraukset ovat tuttuja: Puolueisiin syntyy näkymätön jännite, jossa jokainen hakee omaa paikkaansa epäselvässä vallan verkossa.
Kukaan ei uskalla sanoa mitään ääneen, vaikka keisarin lisäksi puoli hovia kulkee ilman vaatteita ja kansa hihittää.

Olin keskiviikkona puhumassa kokoomuksen tilanteesta A-studiossa. Samassa yhteydessä ilmoitin, että en lähde kilpailemaan kokoomuksen puheenjohtajuudesta vaan kannatan varauksetta Petteri Orpoa uudeksi puheenjohtajaksi.
Ohjelmassa kerroin, mitä ajattelen puolueen tilanteesta. Yritin rehellisesti sanoa mitä ajattelen asiasta. Jälkikäteen sain uutisista lukea, että olin käyttänyt ”kovia sanoja” ja ”kritisoinut kovaa”.
Sen sijaan itselleni ohjelman jälkeen tulleesta palautteesta olin hämmästynyt. Se oli äärimmäisen positiivista ja kiittävää.
Ainahan joku kehuu, mutta tämä palaute ei loppunut pariin viestiin. Niitä tuli kasoittain.
En oikein ymmärtänyt mitä olin tehnyt niin hyvin.
Lopulta positiivisen palautteiden määrä oli minusta jopa käsittämätön. Ei kai rehellisyys nyt niin harvinaista voi olla?

Mutta ehkä kyse ei olekaan siitä, että poliitikot haluaisivat olla epärehellisiä tai pelata valtapelejä.
Ehkä he vain pelkäävät – kun poliittinen kulttuuri on perustunut niin kauan siihen, että julkisuudessa ei harrasteta itsekritiikkiä, kukaan ei lopulta uskalla aloittaa sitä. Se on kovin harmillista.
Nyt voisi tietysti olla muutoksen aika. Rohkeampi itsekritiikki, omien ihmisten ja omien ajatusten haastaminen ja sparraaminen tekisivät hyvää mille tahansa puolueelle.
Kaikkien pitää uudistua jollakin tavalla koko ajan, se lienee tässä maailman vauhdissa selvää. Mitä paremmin jokainen puolueistamme pystyy siihen, sen paremmin menee myös Suomella.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja liikemies.