”Tämä asia ei kuulu Harkimolle”

Lakialoitteeni työmarkkinajärjestöjen verotuskäytäntöjen yhdenmukaistamisesta tulee eduskuntaan ensi viikolla. Aloitteen ajatus on yksinkertainen: työmarkkinajärjestöjen tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia, jotta kaikki voisivat arvioida, täyttyvätkö noiden yhdistysten toiminnassa yleishyödyllisen järjestön periaatteet. En ole yksin tämän asian kanssa: lakialoite tulee käsittelyyn, koska sen allekirjoitti lisäkseni yli 100 kansanedustajaa, siis yli puolet eduskunnasta.

Kun tein lakialoitteen, pidin asiaa tärkeänä. Nyt kun olen tutkinut asiaa vielä tarkemmin, pidän sitä välttämättömänä. Nythän tilanne on se, että esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen omaisuudesta ja rahankäytöstä ei ole mahdollista saada mitään selkeää kuvaa. Ei, vaikka kysyisi. Tein nimittäin pienen kyselykierroksen. Kävi ilmi, että ammattiyhdistysväki suhtautuu asiaan erittäin ylimielisesti.

Osuvan sanonnan mukaan Helsingin Hakaniemessä on Suomen suurin veroparatiisi. Siellä majailee SAK, joka laittaa kyllä verkkoon niin sanotun tilinpäätöksensä. Se ei kerro muuta kuin ylimalkaan sen, että kuluja on 12 miljoonaa ja 50 miljoonaa euroa sijoituksia. Tarkempia erittelyjä en saanut pyytämällä. Kukaan ei myöskään kerro, mihin he sijoittavat rahansa. SAK väittää kaiken päälle, että he eivät edes tiedä, onko heidän 35 jäsenliitoillaan tilinpäätöstä. AKT:n vastaus oli härskein: ”Tämä asia ei kuulu Harkimolle”, talousjohtaja vastasi.

Tätä listaa ja samantyylisiä vastauksia voisi jatkaa loputtomiin. Ammattiyhdistysliikkeiden varallisuus on noin kaksi miljardia. He saavat tulonsa jäseniltään, jotka voivat vähentää verotuksessa jäsenmaksunsa. Valtio häviää vuodessa yli 200 miljoonaa euroa verotuloja. Luulisi, että heidän toimintansa olisi läpinäkyvämpää. Nimenomaan siksi, että ne ovat yleishyödyllisiä, eivätkä maksa veroa mistään tuloistaan. Olen sitä mieltä, että ollenkaan kaikki niistä eivät täytä yleishyödyllisyyden kriteerejä. Räikein esimerkki on Metalliliitto, joka on omistajana VVO-konsernissa. Se kiskoo maksimivuokrat joka paikassa, jossa vuokrat valtio maksaa asumistukina. Metallimiehet saavat näin kerätyt voitot eivätkä maksa niistä veroa.

Ammattiyhdistyskentän on ilmoitettava tilinpäätöstietonsa niin kuin yrityksetkin tekevät. Ne jakavat etuja työntekijöilleen ja jäsenilleen, mikä ei ole sallittua yleishyödyllisille järjestöille. Jäsenmaksujen verovähennys pitää poistaa. En olisi koskaan uskonut, kuinka retuperällä koko asia on. Nyt sille on tehtävä jotain, ei näin voi jatkua.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Kuinka moni meistä pääsee heittämään sen ”ensimmäisen kiven” niin ammattiliittojen, säätiöiden kuin muidenkin kuppikuntien joukkoon? Jos lähdetään siitä, että oma pesä ja tekemiset ovat täysin puhtaat, antaa palaa! Minä en heitä ensimmäisenä, mutta jos sinä sen pystyt tekemään, nostan hattua. Hjalliksen aloite on hyvä alku. Ehkä jatkossa mietimme itse kukin tekemisiämme, minne ja mistä tulomme ja kestityksemme tulevat ja minne vaikkapa liiton maksut lopulta hupenevat, siis heidän, jotka niitä vielä maksavat. t. eläkeläisduunari

 • Joni Jurmu

  Eikö harkimo ole kuullut, tiedot ovat jo nyt julkisia. Ja 100 muuta itsensä edustajaa vielä yhtä harhateillä? Siinä hallituksenkin koko kuva.

 • tietäjä

  Palkkaa vaativa ay-liike on haitallinen näpertelijä ja palkattoman työn kritisoijat sikamaisia. Ikävä kyllä yhteiskunta ei ole kehittynyt niin pitkälle, että työttömälle tarjottu mahdollisuus tehdä palkatonta työtä kävisi maksuvälineeksi kaupan kassalla.

 • Tyämiäs

  Hallitus puolueet kaikki harhateillä ay asioissa. Eikös nää porvarit muutenkin ole työnantajien edustajia. Ei muuta kun 2vuoden koeaika töihin josta ensimmäiset 6kuukautta palkatta! Alkais Harkimonkin bisnekset luistaa $

Kommentointi on suljettu.