Trump voittaa, tulevatko heinäsirkkaparvet?

USA:n poliittiseen kulttuuriin kehittynyt presidentin valinta lähes pari vuotta kestävine kampanjoineen on täysin hullu. Noin pitkä aika vain neljän vuoden presidenttikaudesta. Luulisi amerikkalaisten itsensäkin haluavan muuttaa sitä, mutta sellaista tuskin tapahtuu pitkään aikaan. Eihän meillä Suomessakaan saada työmarkkinajärjestöjä pois vallasta, vaikka kukaan heitä ei ole päättäjiksi äänestänyt.

Amerikassa on yleensä sentään yritetty valita presidentiksi kahdesta pääkilpakumppanista parempi. Nyt lähtökohtana on, että yritetään valita vähemmän huono. Se on ihan pimeä lähtökohta. Ihme että noin suuresta maasta on löytynyt kaksi noin huonoa ehdokasta.

Se näyttää selvältä, että jonkinlaista muutosta amerikkalaiset haluavat. Siksi Donald Trumpin kaltaisella sarjakuvahahmolla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi. Jos Trump valitaan, hän on vanhin virkaanastuva Yhdysvaltain presidentti, mutta se tuskin naurattaa kovin monia. Aluksi kannattajia voi hymyilyttää, mutta pian he huomaavat, että heidän toivomaansa muutosta ei saa presidenttikään aikaiseksi. Käy samalla tavalla kuin Suomessa perussuomalaisten nousun kanssa. Muutosta toivottiin ja perussuomalaiset nousivat valtaan, mutta mikään ei kuitenkaan juuri muuttunut.

Pakko sanoa, että uskon Trumpin voittavan – vaikka olen ihan varma, että hän lähti alun perin mukaan vain saadakseen mainostettua itseään, ohjelmiaan ja bisneksiään. Hän ei varmasti itsekään uskonut pääsevänsä näin pitkälle.
Mutta Trump taustajoukkoineen on hoitanut kampanjoinnin hyvin. Monet luulevat hänen puhuvan mitä sylki suuhun tuo, mutta uskon hänen kyllä monin paikoin miettineen tasan tarkkaan mitä hän sanoo ja mikä ihmisiin uppoaa. En kannata Trumpin ajatuksia, mutta kampanja ja sen helmenä iskulause ”Make America Great Again” ovat nerokkaita.

Julkisuuden henkilöt eivät uskalla olla Trumpin puolella. Häntä on kehuttu parissa artikkelissa, mutta niiden ohella on julkaistu ja itsekin lukenut varmaan sata artikkelia, joissa Trumpia parjataan todella käsittämättömän rumin sanankääntein. Ei sellaista kukaan uskaltaisi täällä edes julkaista.
Trumpia on haukkunut jopa istuva presidentti siinä määrin, että se mielestäni jo epäsopivaa. Veikkaan, että sekin sataa Trumpin laariin. Ja miten sitten suu pannaan, jos Trump valitaan? Siellä on monta avohaavaa, joita ei noin vain kurota umpeen.

Trumpin valintaa pelkäävät ovat uhkailleet äänestäjiä kaikella mahdollisella pörssikurssien romahduksesta heinäsirkkaparviin. En usko ennustusten toteutuvan, ei Trump niin radikaaleja muutoksia saa aikaan. Mutta sitä pelkään, että Trump istuu alas Putinin kanssa ja päättää, miten maailma jaetaan molempien suurmaiden intressien mukaan. Silloin Eurooppa jää statistin osaan.

No, ensi viikolla tämän sirkuksen pitäisi olla ohi. Mutta enää siitäkään ei voi olla varma…

Kommentit

 • Feisal Thomas

  Perussuomalaisten valtaannousun myötä valitettavan moni asia muuttui, vaikkei toki Harkimon ja muun eliitin henkilökohtaisessa elämässä. Vuodesta 2003 käynnistettyjen jytkyjen jälkeen me vähemmistöön kuuluvat huomasimme kuinka suojaksemme säädetyt lait ovat osaltamme kaikessa hiljaisuudessa tulleet kumotuksi. Olemme olleet niin poliitikkojen kuin kannattajiensa vihanlietsonnalle vapaata riistaa yli vuosikymmenen ilman että oikeusvaltio – nk. kansasta puhumattakaan – olisi puuttunut räikeimpiinkään laittomuuksiin. Muutamalla mielenosoituksella ja näytösoikeudenkäynnillä enemmistö osti itselleen oikeuden rotusortoon ja etnisen puhdistuksen valmisteluun.

  Harkimoa vähemmistöön kuuluvien ahdinko ei tietysti millään tavalla kosketa. Kuitenkin meille syntipukin rooliin pakotetuille normaalin elämän edellytykset Suomessa ovat vuosien saatossa kadonneet. Luottamus valtiota ja kansaa kohtaan joka ei kykene turvaamaan edes kaikkein perustavimman laatuisia ihmisoikeuksia on iäksi menetetty. Turha kuvitella etteikö tämä epäluottamus jatkossa heijastuisi millään tavalla valtion toimintakykyyn.

  Yhdysvaltojen tilanne poikkeaa Suomesta ratkaisevasti, lähitulevaisuudessa sorrettuihin vähemmistöihin kuuluvia asuu valtiossa enemmän kuin sortajaluokkaan kuuluvia. Väestödemografian myötä edellytykset niin totaaliseen sisällissotaan kuin yhteiskuntarauhan palautumiseen ovat rapakon takana jo lähtökohtaisesti. Sitä vastoin Suomessa valittu tie vie suoraan helvettiin. Sorron kohteena olevat on saatettu selkä seinää vasten.

 • Mustamies

  Mikäli Harkimon Harrin (kokkoomuksen) johtoon Suomen kansa sortuisi vaaleissa äänestettäessä, niin silloin kaikki heikompiosaiset jäisi oikeutta vaille.
  Onneksemme Perus-suomalaiset painaa jarruja aina välillä !

 • vaa43

  Maata ei rakenneta jarruttamalla ! Vaan realiteetit huomioon ottavalla politiikalla.
  Velkarahalla korkean elintason ylläpitäminen tulee jälkipolville kalliiksi.
  Arvostan ihmisiä jotka puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä!

 • Kaukaa Katsoja

  Suomessakin onnistuu Harkimon kaltaisten sarjakuvahahmojen tulla valituksi poliittisen paattajan asemaan. Olen varma, etta Harkimo lahti mukaan mainostaakseen itseaan, ohjelmiaan ja bisneksiaan. Aika kevytta, lahes populistiselta kuulostavaa ajattelua lahtea heittamaan tallaista.

  Et kannata hanen ajatuksiaan, mutta ymmarrat varmaan hyvin, etta voi olla ihan aitojakin tavoitteita asioiden eteenpain viemiseksi. Ainakin toivon niin, silla olet mielestani yksi niista harvoista suomalaisista poliitikoista, jotka pystyvat sanomaan asiat suoraan, niinkuin Trump. USA:ssa se vain vaatii monin verroin enemman itseluottamusta kuin Suomessa. Sosialistielitistien masinoimaa propagandaa ei voi enaa voittaa perinteisin menetelmin. Usein hyokkays on paras puolustus. Varsinkin silloin, kun tiedetaan, etta sinua vastaan hyokataan joka tapauksessa ja jokainen heikkous ulosmitataan taysin.

  EU on isompi kuin USA tai Venaja. Silti se on jo nyt kaytannossa statistin roolissa jo pelkastaan Venajan kanssa ja lisaksi hajoamispisteessa.Miksi USA:n presidentin pitaisi tama tilanne korjata? Vaikuttaa silta, etta Eurooppa ei edes halua USA:ta sekaantumaan asioihin siella. Ainoastaan vanhat ita-blokin maat vaikuttavat sita kaipaavan. USA:n syy se tietenkin jotenkin varmaan on, mutta mika tassa on ongelma? Voi olla, etta USA on nyt tarpeeksi vahva ilman Eurooppaakin, toisin kuin 40-luvulla ja voi pitaa Venajan kontrollissa olipa silla Eurooppa tai ei.

  Miksei voisi antaa Euroopan edeta valitsemallaan tiella ja neuvotella Putinin kanssa ihan itse. USA pystyy kylla asettamaan omat rajansa geopolitiikassa ihan miten haluaa. Jos Eurooppa ei pysty, niin kannattaisi varmaan pyytaa sita apua nyt. Ellei sitten ole jo liian myohaista. Taas kerran.

  Historia vaan nayttaa toistavan itseaan. Syyna siihen lienee ihmismielen lyhyt elinkaari ja muisti, mutta periytyva samankaltaisuus ajattelumalleissa. Viisaus ei periydy. Vaikea on veteraanin kertoa nuorille mita todellinen konflikti tarkoittaa, kun edes citykania ei saisi tappaa tai lihaa syoda.

Kommentointi on suljettu.