Vuoden 2016 tunteet

Päätin katsoa ennen uutta vuotta taaksepäin. Millaisia tunteita olen tänä vuonna kokenut – entä mitä haluan niistä viedä mukanani uuteen vuoteen?
Tammikuussa olin hiukan tuohtunut. Vuoden urheilijaksi valittiin taas keihäänheittäjä. Jalo laji, mutta on niitä muitakin.Aion tuohtua tästä kyllä jatkossakin, jos urheilutoimittajat eivät pysty näkemään uusien lajien arvoa.
Helmikuussa olin huolestunut. Tunnen paljon johtajia, päättäjiä ja huippu-urheilijoita, joille on kehittynyt niin kova vauhti, että he eivät tapaa lapsiaan ja unohtavat kaverinsa. Lopulta unohtuu myös vaimo, ja avioliitot kaatuvat. Olen itsekin ollut siinä tilassa. Veikkaan, että tästä saa olla huolissaan myös ensi vuonna.

Kevään lopulla olin hämmentynyt – en osannut sanoa, voiko ihmisiä kouluttaa yrittäjäksi jollakin yrittäjäkasvatuksella. Päädyin siihen, että yrittäjäksi ajaudutaan. Sopiva mieli ja elämäntilanne kohtaavat sattuman.
Hämmennystä on luvassa varmasti myös 2017, onhan ay-liike edelleen voimissaan. Heillä on sellaisia kantoja, ettei niitä tällainen tavallinen harkimo voi tajuta.

Kesän kynnyksellä koin valaistumisen tunteita. Tajusin, että poliitikot pelkäävät jäävänsä kiinni tietämättömyydestä. Se pelko tuottaa kapulakieltä, jota ei ymmärrä tavallinen kansalainen.
Näin eliitti ja kansa erkaantuvat turhaan – sillä kun vähän raaputamme pintaa, olemme kaikki vajavaisia ihmisiä. Niin poliitikon, tähden, julkkiksen kuin tavallisen ihmisen sisimmästä löytyy kuolemaa, surua, onnenhetkiä ja arjen kommelluksia.

Kesällä – tai oikestaan pitkin vuotta – olin moraalisesti närkästynyt. Nimittäin siitä, että johto maksaa itselleen ylisuuret bonukset – kun kuitenkin koko henkilökunta on vastuussa tuloksesta. Jos bonukset olisivatkin koko henkilökunnan kattavat, syntyisi parempi henki. Miksi tulospalkkiot kuuluvat pelkästään johdolle?

Syyskuun koittaessa olin hempeä. Silloin käytiin keskustelua pariskuntien sopivasta ikäerosta ja kumppaneiden motiiveista tällaisissa liitoissa. Muistan miettineeni, mitä se muille kuuluu miksi joku haluaa olla toisen ihmisen kanssa. Voin kokemuksesta sanoa, että jos tunnetta ei ole molemmin puolin, mikään valta tai vauraus ei riitä kannattelemaan suhdetta. Raha ei todellakaan korvaa rakkautta.

Loppuvuoden olinkin tomerien tunteiden vallassa. Tein ensimmäisen lakialoitteeni, että työnantajajärjestöjen ja ay-liikkeen tilit pitäisi saada julkisiksi. Tulin varsin tyytyväiseksi, sillä sain aloitteeseeni yli sadan kansanedustajan nimet.

Näin kun pysähtyy miettimään, niin vuoteen mahtuu kyllä tunteita laidasta laitaan. Ja taitaa olla niin, että toivoi mitä vain, niin elämä tarjoilee tunteita koko skaalalla myös ensi vuonna!

Kirjoittaja on kansanedustaja (kok.) ja liikemies.

Kommentit

  • Mustamies

    Ruppeepas Harry Harkimo, tekemään tänä vuonna 2017 Suomesta tasa-avoista valtakuntaa.
    Silleensä, että köyhät herkii köyhtymästä ja rikkaat rikastumasta.
    Siinä olis kiekko-miehelle oikeita töitä !

Kommentointi on suljettu.