Vielä viime viikon torstaina oli kaamos, maa musta, ilma harmaana tihkusateesta. Maailma oli pienentynyt, läheltä katsottuna värit olivat kosteuden vahvistamat, ympärillä maitomainen harso. Kun kauas ei nähnyt, niin katsotaan sitten lähelle.
Tunnistatko nämä tutut paikat? Miten konkreettisesti valo sävyttää ympäristöä ja meidän mielialaamme?
Suuntaan Brahenpuiston läpi kohden rantaa ja Kuopionlahtea, mutkitellen ympäri keskustaa.
Onko toista kaupunkia, jossa on keskustan läheisyydessä yhtä paljon rantaviivaa, joka on otettu virkistyskäyttöön, josta kaupunkimme pitää huolta?
Savolaista mielenmaisemaa kuvasi Aaro Jalkanen kirjoittaessaan v.1911
”Kallavesj se nii lystisti lippatti
kallaves kallis kalarantones
siellä päivät puikelehtii..”
Aaro Jalkanen katseli maisemaa kauempaa Amerikasta ja kirjoitti sanat koti-ikävän vaivaamana.
soittaa kanteleellaan samaa säveimää sukupolvelta toiselle, jos pidämme luonnosta huolta.
Haaparinteen kupeessa on pieni kaunis puistoalue. 4-h kerholaiset ovat istuttaneet 80-luvulla alueelle ainavihreitä havupuita ja heiniä. Vastapäätä on luonnontilassa säilyneitä vanhoja kallioita, sammalta, puita.
Kaupunki on elävä, kun siellä on tilaa meille kaikille, kaiken ikäisille, ja kun nuorten ja lasten elämänvoima antaa tulevaisuuden ja toivon.
Kun kerroin pojille, että he löytävät kuvansa Savon Sanomien blogi- ja facebookin I love Kuopio sivustoilta, pojat hurrasivat kädet ojennettuina: ”I love Kuopio”.
Kaupungissa rakennetaan ja vanhaa korjataan. Se on hyvä. Mutta miltä se näyttää asukkaan silmin? Entäs tulevien sukupolvien mielestä? Pelkoni on, että vanhaa ja kauniista voidaan tuhota tehokkuuden ja markkinoiden nimissä.

Kuopion tuomiokirkko avataan ensi sunnuntaina, adventtina. Kirkonmäellä on jumalanpalveluksen jälkeen markkinat.
Miltä kirkon tulisi näyttää? Tuomiokirkko on kuin ruhtinas keskellä kaupunkia mäellä. Sinne mennään hartain mielin. Alavan kirkkoa on arvosteltu ulkonäöstä, ei näytä oikein kirkolta, mutta ”se kutsuu kansaa osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, ovet ovat auki, kaupunkilaiset eivät arkaile astua sisään” kommentoi ohikulkeva rouva. Hyvä pointti mietittäväksi. Ihmisille, meille kaikille, julkisia tiloja rakennetaan.
Jari Holopainen
Kiitos hienoista kuvista ja tekstistä! Olen saattanut täällä Helsingissä saada yliannoksen valaistusta, mutta kiinnitin huomiota, että Kuopiossa autoväylin välissä kulkee hieno lyhtypylväsrivistö. Jonkin sortin, t-mallisen ristin siinä voisi ajatella olevan – mielestäni pylväissä voisi palaa hämärän tai sateisen syyspäivän aikaan valokin.
Tuula Kyyrönen
Eiköhän niissä ole hämäräkytkin, koska mielestäni olen nähnyt niissä valoa muulloinkin kuin iltaisin.
Ehkäpä ei ollut riittävän hämärää.
Minulle käy usein, etten millään haluaisi lähteä ulos, kun ollut päiväkausia sateista ja harmaata. Lenkin jälkeen on tosi voimautunut olo, happirikas ilma, iho saa kosteutta, sielu ja mieli hoitoa.
Oletko huomannut?
JAM
Komeita kuvia, mutta pari tarkennusta:
Kirkkokadun päässä ei siinnä Niirala vaan Mölymäki, joka kuuluu Haapaniemeen.
Piispa Wille Riekkinen ei koskaan asunut kuvan Piispantalossa Piispankadun varrella vaan piispan virkatalossa osoitteessa Kuninkaankatu 2.
Tuula Kyyrönen
Kiitos Jam! Täytyy olla ensi kerralla tarkempi.
Mölymäki on ihan uusi nimi minulle, olen aika nuori kuopiolainen,
Olisi mukava kuulla, mistä nimi juontaa.
Jari Holopainen
Kävin kesällä Kuopion reissulla torin maanalaisissa tiloissa. Siellä oli asetettu hienosti esille Mölymäen arkkitehtuurikilpailun satoa. Liekö sitten Savon Sanomissa käsitelty aihetta missä määrin, mutta kilpailun voitti ehdotus nimeltä Big Band Theory – riippuen esitettävästä musiikista, myös mölyä voi olla odotettavissa.
http://yle.fi/uutiset/kuopion_molymaen_arkkitehtuurikilpailun_voitti_big_band_theory/8343479
Tuula Kyyrönen
Totta. Kuopion kaupungin sivuilla kerrotaan Savon koulutuskuntayhtymän ja kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun voitti kyseinen toimisto.
Ihan äskettäin, taisi olla viime viikolla, oli Savon Sanomissa artikkeli, jossa kerrottiin merkittävistä suunnitelmista Neulamäen ja Savilahden kampuksen alueille.
Myös Kuopionlahden alueelle, ulottuu torille saakka suunnitellaan. Ajatus on rakentaa kulttuurivyöhyke nykyisen musiikkikeskuksen ympärille mm. taidelukio Lumit ja hotelli- ja kongressikeskus .
Kuopio on elävä kaupunki, paljon rakennetaan ja satsataan tulevaisuuteen.
JAM
Kiitos kiitoksista, Tuula!
Mölymäki on kai kansan suussa syntynyt väännös. Paikan vanha nimi on Myllymäki.
Tuula Kyyrönen
Nimillä on takana joku tarina. Tämä kertoo savolaisesta huumorintajusta.
Lapsena meille kyllä sanottiin, että ”elekkee mölytä!”