Kun harmaus laskeutui maan päälle

Harmaa on tämän syksyn muotiväri. Tulevaisuus, sopiminen, työttömyyden lisääntyminen, vaihtotase ja bruttokansantuote, vaatemuoti, sää. Onneksi harmaatakin on monia sävyjä.

IMG_5993cn

IMG_5990cn

IMG_5988cn

Värit vaikuttavat mieleemme, ovat energiaa. Ne voivat ilahduttaa ja masentaa, parantaa ja sairastuttaa.

Luonto on aina harmoninen, se rauhoittaa ja hoitaa ja siksi sillä on parantava vaikutus.
Luonto on myös tarkoituksenmukainen, keväällä puhkeaa hento vihreä, kesän vihreä on syvää, syksyn ruska kertoo sadon kypsymisestä, talven valkoinen levosta.

IMG_6027ccn

IMG_6028cn

IMG_6082cn

Myös mielemme maalaa ympäristöä, masentuneena näemme synkät värit, elinvoimaisena valon pilvienkin takaa.

Jatkuvaan harmauteen voi juuttua kiinni, se hiipii salaa sisimpään ja tekee sinne pesän. Harmaa on vaatimaton, ujo ja neutraali, joskus arvoituksellinen. Luonnossa se näyttäytyy hämäryytenä ja usvaisena. Valkoisen ja mustan välissä harmaa on kuten sovittelija tai kompromissi, mutta aina se on hyvä kumppani ja saa merkityksensä viereisistä väreistä. Se pehmentää vahvat värit, rauhoittaa kirjavat ja levottomat yhdistelmät.

IMG_6051cn

IMG_6075cn

IMG_6077cn

Tyyneysrukouksessa, jota käytetään myös AA-liikkeessä, sanotaan:
”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voi, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.” (Reinhold Niebuhr 1930-luvulla)

IMG_5992cn

IMG_6079cn

IMG_6073cn

On asioita, joille emme voi mitään. Sää on yksi niistä. Voimme ponnistella ilmaston muutoksen pysäyttämiseksi, kierrättää, lajitella roskat, käyttää julkisia kulkuvälineitä, syödä kasvisruokaa, mutta harmaita päiviä on riittänyt viime aikoina.

IMG_6097cn

IMG_6103cn

IMG_6099cn

Ei ole olemassa hyviä tai huonoja värejä, mutta itselle oikeita värejä kannattaa opetella valitsemaan. Kuunnella itseään ja tarpeitaan, mitkä värit lisäävät elinvoimaa, mielenrauhaa, mitä puen päälleni, mitkä värit valitsen kotiini.

IMG_6124cn

Kommentit

 • Leena Korkalainen

  Ensimmäisen kuvan pisarat on upeasti saatu vangituksi kuvaan. Hyvää joulua!

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Leena!
   Samoin Sinulle maukasta Joulua!

   Artikkelikuvan pisarat putoilivat Rönön sillasta alla olevaan sulaan veteen, silta loi tumman varjon.

Kommentointi on suljettu.