Bakteerit ovatkin ystäviäni

”Sinä et ainakaan ole bakteerikammoinen”, sanoin äidille, joka vaihtoi vauvan vaippoja wc:n lattiamatolla. Perheen koira vartioi vieressä, kävi suikkaamassa suukkoja. Tosin maton päällä oli peite ja wc oli siivottu edellisenä päivänä.
Vanhempien tavoitteena on kehittää tietoisesti lapsen vastustuskykyä.

oksa

heinät

Olen elänyt lapsuuteni maanviljelijä perheessä. Muistan, että äiti toi sairaan tai heikon vastasyntyneen porsaan uunin eteen, kääri huopaan ja imetti lämmintä maitoa tuttipullosta. Ja kun pienen pienet, hennon keltaiset kananpoikaset, tiput, tulivat pahvilaatikoissa, viettivät ne ensimmäiset viikot tuvassamme omassa laatikossaan. Heräsin aamulla kevyeen sirkutukseen. Äidin oma pieni tienesti oli kananmunien myynti.

Työtä tehtiin navetassa, pelloilla ja metsissä. Saunassa käytiin kerran viikossa lauantaisin paitsi kesäisin heinänteon aikaan myös keskiviikkoisin. Saimme täsmälääkitystä tietämättämme.

Totuuden nimissä on myönnettävä, että olin hajuvammainen. Muistan vieläkin pimeät talvi-illat, kun en uskaltanut mennä ulkohuussin ja navetassa haisi pahalta.

IMG_6778c

männyn juurella

Savon Sanomissa oli ti 19.1.2016 artikkeli ”Asuuko sielu suolessa?” Siis mitä!

On tutkittu, että suoliston bakteerikannalla ja aivoilla on suora yhteys. ”Masennus voi olla yhteydessä vinksalleen menneeseen suoliston bakteeristoon – ja vastaavasti terve, hyvinvoiva mieli saattaa olla mukavasti yhteen toimivan suolistobakteeriston ansiota”, sanoo interaktiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta.

pakkasta

pakkasta 2

”Eläinkokeissa on todettu, että ellei eläin saa pentuna riittävästi hoivaa vanhemmiltaan, sen suolistoon syntyy tulehdustila. Käytökseltään eläimet oireilevat tällöin stressaantuneella ja ahdistuneella tavalla.”
Bakteeriopin professori Pentti Huovisen mukaan ”tutkimukset viittaavat siihen, että suoliston tulehdustilalla on yhteys paitsi masennukseen ja stressiin, myös huomattavan moniin muihin terveydellisiin ongelmiin ja sairauksiin.
Täsmälääkkeitä odotellessa kannattaakin unohtaa bakteerikammo ja altistaa itsensä luonnolle. Vähän multaiset porkkanat tai maasta poimittu omena saattaa olla paljon terveellisempi eväs kuin ennen on uskottu.”

lumi

lumi 2

Kun menin oppikouluun, sain tutustua kaupunki koteihin. Innostuin siisteydestä ja järjestyksestä niin, että silitin pienten lasteni vaatteetkin, jotta bakteerit varmasti kuolevat.

kiteet

jääkuplat

Onko nyt oppini se, että metsään menin, vaikka luulin tekevänsä oikein. Aika ja tieto voivat kääntää oletukset ja ymmärrykset, ajan uskomukset, päälaelleen. Ehkä asioita pitäisi katsoa pidemmällä perspektiivillä, miten elämä on säilynyt. Kaupunkikulttuuri on varsin nuori ilmiö.

solmussa

kanto piilosilla

Olen aina pitänyt erityisesti valon heijastuksista, varjoista, valkoisesta väristä, ne kertovat puhtaudesta. Niinpä talvinen maisema, lumikiteet, huurteiset puut, valon kimallus, tuhannet timantit hangella herkistävät mieleni. En tiedä, onko mieleni sopukoissa taustalla ajatus, että pakkanen tappaa pöpöt vai kaipuu viattomuudesta, että meillä on vaihtoehto, toivoa.

talven hennot sävyt

Kommentit

 • Helena Marja

  Kiitos jälleen todella kauniista kuvista, valo antaa niihin elämän ja loiston, jopa niin, että valkoisesta tulee kultaa…

  Hienoa, että bakteerien merkityksestä ihmisen terveydelle tutkitaan ja tietoa levitetään.
  Jospa vielä tulisi se aika, että Suomessa herättäisiin huomaamaan kuinka meille myydään epäterveellistä seosta, jota nimitetään maidoksi. Ensin tämä valkoinen litku alkaa vaivata vatsaa ja suolistoa, sitten alamme ostaa kalliimpia tuotteta, jotka ovat vielä prosessoidumpia. Lisäksi meille selitetään, että maito ei ole tarkoitettu aikuisille, siksi se aiheuttaa vaivoja.

  Maidon pilaamisen lisäksi vaikeutetaan luonnollisen maidon saamista suoraan maitotiloilta, -tuotteen, joka sopii useimmille laktoosi-intolerantikoillekin.

  Luonnollisessa maidossa bakteerikanta on jäljellä ja rasvamolekyylit oikean kokoisia. Suolistomme saisi tarvitsemiaan bakteereja, eikä niitä tarvitsisi ostaa Apteekista purkissa.
  Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka täällä kotomaassakin elintarvikejätti on saanut lobattua itselleen sanelijan aseman.
  Puhukoon ’asiantuntija’ mitä tahansa, ihmisten kokemuksia suomalaisesta ’maidosta’ ja oikeasta maidosta ei voi puhumalla hävittää.

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Helena Marja!
   Tartuit tärkeään aiheeseen.

   Minäkin uskon, että luonnollinen bakteerikantamme menee sekaisin, kun syömme ”kaiken maailman insinöörien” valmistamia entistä jalostetumpia tuotteita, lisäaineita, jotka varastoituvat ja vaikuttavat meihin ja jälkipolviimme arvaamattomalla tavalla.

  • Veikko Kastinen

   Luonnollista maitoa saa Suomessa vaan Ahvenanmaalta. Valitettavasti.

   • Tuula Kyyrönen

    Onko niin, että Ahvenanmaalla luonnollisen maidon myynti on luvallista mutta ei täällä emä Suomessa?

    • Veikko Kastinen

     Ilmeisesti se näin on. Koska käsittelemätöntä maitoa ei ole saatavilla. Eikä maatilolta myyntiäkään ole enää ollut pitkään aikaan. Ahvenanmaalla myydään kevyesti kuumennettua (pastörointi) maitoa.

 • Jari Holopainen

  Kiitos postauksesta Tuula. Kehittelin joskus sellaista ajatusta, jossa elämän kehityksen vaiheet näkyvät nykyihmisen kehossa. Bakteerit lienevät maanpäällisen elämän vanhimpia elämänmuotoja.
  Olen nyt pari viikkoa ollut puolitetulla mielialalääkeannoksella, ja muutokset näkyvät tajunnallisuuden ohella myös vatsan seudulla. Sellainen fantasia minulla on, että mielialalääkkeet vaikuttavat myös suoliston bakteereihin. Ihmiset lienevät erilaisia bakteeriston suhteen, mutta ainakin omalla kohdalla kokemus on ollut myönteinen tähän mennessä.
  Maitoa käytän vain kahvissa ja makaronilaatikossa. Suomessa lienee luonnon olosuhteiden myötä totuttauduttu aikojen saatossa maitoon. Maailman mittakaavassa kyseessä lienee poikkeuksellinen ilmiö – kaupungistumisen myötä meistäkin on voinut tulla maailman kansalaisia, joilla maito aiheuttaa oireita.

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Jari!
  Kommenttisi avartavat aina ajatuksia ja käsityksiä!
  Kuulostaa hyvältä tämä Sinun elämänvaiheesi ja se, että havainnoit itseäsi, tuntemuksiasi.

  Savon Sanomien artikkelissa kerrottiin myös, että on aloitettu aivotutkimus siitä, miten bakteerit vaikuttavat aivorakenteiden ja temperamentin syntyyn. Tämä on yksi osa Turun yliopistossa meneillään olevaa 4000 vastasyntynyttä käsittävää FinnBrain-kohorttitutkimusta, johon kuuluu säännöllisesti otettu ulostenäyte sekä lapsilta että heidän vanhemmiltaan. Seurantatutkimus kestää aikuusuuteen saakka.
  Uskotaan, että bakteereilla on merkitystä jopa siinä, minkälaiseksi ihmisen luonne muodostuu.

  Tätä taustaa vasten voisi olettaa, että myös bakteerien muutokset kehossamme voisivat vaikuttaa myös mentaalisesti.

 • Ari Niemeläinen

  Kommeita kuvia Tuula ja tekstikin ok. Meitä ihmispoloja on vedätetty milloin mihinkin suuntaan, välillä vedoten johonkin tutkimukseen ja toisaalla sitten on erikseen kaikken tieteellisen päättelyn vastaanjäpittäjät, joihin itseni lähinnä luen. Maksettuja tutkimuksia lienee iso osa julkaistuista? En katsele enää kuin vahingossa ruokaan ja ilmanlaatuun kohdistuvia tutkimuksia. Pasilli on paha asia, sanoi entinen mies ennenkuin huussin reijälle istahti ja pyöräytti palavalla tulitikulla näin pöpöt hengiltä. Olen saattanut hautaan satoja ihmisiä ja kukaan ei tietääkseni ole ihan terveenä kuollut ja syömättömänäkään tuskin muut kuin se tunnettu must.. romaanin omistama hevonen. Mutta mahhoo minnäe kuuntelen ja en syö toeste sitä mikä pistää maarun kipristelemmään.

 • Tuula Kyyrönen

  Sinussa on kansanmiehen viisautta, kuuntelet mahhoosi ja jos kipristtää, et syö toeste.
  Jokaisella on oma bakteerikantansa, elämän aikana muotoutunut, perimäkin vaikuttaa.

  Jos syö mahdollisimman vähän jalostettua, mielellään lähellä tuotettua, lautasella monia värejä ja sitä mistä tulee hyvä kylläinen olo, se riittänee.

Kommentointi on suljettu.