Käytätkö älypuhelinta? Pyydän, luethan tämän viestin.

Yhteisöpalvelut ovat parantaneet perheiden ja ystävien yhteydenpitoa

Koska lapseni asuvat kaukana, on yhteydenpito kätevää uusilla älypuhelimen mobiilisovelluksilla, WhatAppilla, Skypella, Facebookilla ja Mesellä ja edelleen myös puheluilla. Uskallanpa jopa myöntää olevani paitsi iloinen myös ylpeä taidoistani ja uudesta tehokkaasta puhelimestani.

Suomi näyttäytyy kansainvälisesti teknologisesti kehittyneenä maana sekä laitteiden määrän että mobiiliviestinnän suhteen. Uudet sovellukset mahdollistavat perheiden sisäisen viestinnän, arjen jakamisen, lisäävät turvallisuutta ja läheisyyden tunnetta pitkien etäisyyksien maassa.

pehmennetty kulta

Lähetin tyttärelleni wa-viestin, että voisimmeko soitella, kun ei olla viikkoon ehditty vaihtaa kuulumisia. Puhelusta tuli pitkä, ehkä tunnin mittainen, asiaa pulppusi puolin ja toisin. Olin niin vahvassa tunnetilassa, etten ymmärtänyt, miten huonovointinen olin puhelun päätyttyä, huippasi, en pystynyt näkemään tarkasti, oli juostava wc:heen, pää tuntui oudolta, ihan kuin aivoni olisi valloittanut jännite, hallitsematon voima.
Puhelin korvassa kiinni tunnin ajan altisti aivoni sairastuttavaan säteilyyn.

Lepäsin päivän, välillä nukahtelin, illan pimetessä olin valmis lähtemään ulos happirikkaaseen tihkusateeseen. Paine päässäni haihtui vähitellen.

merisumu

Kuuntele itseäsi

Miksi en ota opikseni!? Olen jo oppinut kantapään kautta.
Taustalla on viimeisin työ 7-vuoden ajalta, jolloin kännykkä oli tärkeä työväline. Tarjolla olisi ollut kuulokkeet, mutta minä tyttö tehokkaasti oikaisin epäkäytännölliset vempaimet. Mitään vaivoja en huomannut.
Kun jäin eläkkeelle, astuin innolla uuteen teknologian, mobiilisovellusten maailmaan. Iltaisin oli paras aika puhua ja pitää yhteyttä työssä olevien kanssa. Vauhti kiihtyi, deadlinet painoivat päälle, kun olin lupautunut vapaaehtoistoimintaan, nukuin huonosti. Odotin pitkää viikonloppua Tahkolle, sitten lepäisin. Mutta kohtalo astui peliin. Satoi lähes lakkaamatta, seurustelimme pienessä tilassa omien tietokoneiden ja puhelimien kanssa. Minulla hävisivät unet kokonaan, menetin elämänhallintani, osasin enää itkeä. Siihen eivät meditaatiot eivätkä melatoniinit auttaneet. Pakenin muutaman päivän lomalle, jätin kaikki mobiilit kotiin, ja kas uneni alkoivat palautua. Kun tulin kotiin, odottivat rästityöt, vaiva alkoi palautua. Luin sattumalta ”Autuutta aivoille” sivustosta, miten puhelimien magneettikentät vaikuttavat aivoihin ja miten muutama tunnettu ohjelmistoyritys on kehoittanut henkilöstönsä sulkevan kaikki puhelimensa ja tietokoneensa klo 18.

hiihtäjät

Erja Tammisen blogi:
Säteilyltä suojautuminen: Tuoreita kannanottoja sähkömagneettisten kenttien riskeistä:

Sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksista järjestettiin äskettäin seminaari Italian Potenza Picenassa. Asiantuntijat hyväksyivät kaksi päätöslauselmaa, joissa todettiin muun muassa:

Pulssimaiset signaalit saavat aikaan merkittäviä muutoksia DNA:n säätelyssä.
Tieteellinen näyttö osoittaa, että matalatehoisellakin säteilyaltistuksella voi olla biologisia-/terveysvaikutuksia.
Altistuksen pitkäaikaisuus voi tehdä elävät organismit alttiimmiksi sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksille.
Sähkömagneettisella säteilyllä on olemassa ei-termisiä, lämpövaikutuksesta riippumattomia vaikutuksia elävään organismiin.
Epidemiologiset tutkimukset yhdistävät pulssimaisen radiotaajuisen säteilyn merkittäviin terveysriskeihin.
Tieteellisen kirjallisuuden perusteella sähkömagneettisiin kenttiin tulisi kansainvälisesti soveltaa varovaisuusperiaatetta.
Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen syöväntutkimuslaitos IARC on julkaissut perustelut vuoden 2011 monografialleen, jossa radiotaajuiset verkot 30 Khz-300 GHz luokiteltiin ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”. Tässä 2013 vuoden julkaisussa on mukana uusiakin tutkimuksia, jotka vahvistavat luokitusta. Kyseisillä taajuusalueilla toimivat monet kuluttajien käytössä olevat laitteet kuten Wlan, kännykät, itkuhälytin, mikroaaltouuni jne.”

liikunnan iloa

Älypuhelimet säteilevät paljon enemmän kuin peruspuhelimet, koska ne säteilevät myös silloin, kun niihin ei puhuta. Vaikka puhelin on taskussa, se välittää dataa erilaisten sovellusten, kuten esimerkiksi Facebookin, Twitterin ja WhatsAppin kanssa.

Aikalainen on Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti:
Suomi ei ole herännyt mobiiliteknologian aiheuttaman radiotaajuisen säteilyn haittoihin, sanoo Tampereen yliopiston informaatiotieteen tutkija, FT Mikko Ahonen

”Suomessa ei ole tällä hetkellä kuin vain kourallinen ihmisiä, jotka ovat omistautuneet sähkö ja radioaktiivisen säteilyn vaaroista informoimiseen. Yksi heistä on Tampereen yliopiston tutkija Mikko Ahonen. Hän tekee yhteistyötä Tallinnan teknillisen yliopiston Tarmo Koppelin tutkimusryhmän kanssa, ja yhdessä he ovat tutkineet mobiiliteknologian riskienhallintaa.

pakkaslunta

Ahosen mukaan vahvin tutkimusnäyttö koskee tällä hetkellä radiotaajuisen säteilyn vaikutusta hedelmällisyyteen. Hän kertoo, että muun muassa Yhdysvalloissa Cleveland Clinic -tutkimusklinikalla on huomattu, että monilla hedelmällisyysongelmista kärsivillä miehillä on yhteinen piirre: he ovat kovia kännykän käyttäjiä.

– Miehillä on kännykkä usein taskussa ja jatkuvasti bluetooth ja mobiilidata eli langaton tiedonsiirto päällä, Ahonen sanoo.

– Matkapuhelinvalmistajien ohjeissa lukee, että puhelinta ei saisi pitää kehoa vasten. Harva tätä kuitenkaan tietää.

Ahosen blogista käy ilmi myös se kuinka ahkera kännykänkäyttö näyttäisi tutkimusten mukaan vaikuttavan haitallisesti uneen, joko haitaten nukahtamista tai häiriten unen laatua.

Ammatissaan vahvasti joko matalataajuisille magneettikentille tai radiotaajuiselle säteilylle altistuvilla on myös ongelmia käpyrauhasen melatoniinin tuotannossa ja sen kautta univaikeuksia.
Sillä kaikki tämä teknokraattisen langattomien verkon kehityksen takana pyörii lukuisten huume ja rahanpesupankkien tukirahat. Langattomien verkkojen tuottama biologinen sodankäynti on yksi salattu depopulaatiohanke, jota käydään eräiden eliitin ajatushautomoiden kautta.

Keskustelua säteilyn mahdollisista vaikutuksista käydään etenkin Ranskassa ja Venäjällä.

– Ranskassa käydään kovaa keskustelua lasten säteilyttämisestä ja sen oikeutuksesta. Ranskassa on otettu joissain kaupungeissa jopa tuhat kertaa normaalia matalammat raja-arvot säteilylle, Ahonen sanoo.

Ahosen mukaan Venäjällä on maailman pisin tutkimuskokemus sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutuksista. Venäjällä on matkapuhelimiin liittyen tiukat lapsia koskevat varoitukset.

– Nyt Venäjän säteilyviranomaiset ovat antaneet myös suositukset WLAN-laitteista, että niitä ei pitäisi asentaa lainkaan lastentarhoihin ja ala-asteille.”
Tampereen yliopisto, Aikalainen, kirjoittaja Tiina Lankinen

lunta

Mitä voin itse tehdä?

– Otan älypuhelimen Wlan-toiminnon asetuksista pois, jotta altistan itseäni vähemmän. Joissakin puhelimissa on tukiasematoiminto, kytken sen pois päältä.
– Pidän puhelinta lentotilassa, kun en tarvitse sitä. (Voin kirjoittaa tekstiviestitkin valmiiksi, kun puhelin on lentotilassa.)
– Kuljetan kännykkää laukussa, en taskussa
– Puhun puhelimeen kaiuttimen tai kuulokkeiden kautta laite pöydällä
– Lopetan mobiililaitteiden käytön ajoissa illalla (klo 18?) ja kerron sen omalle verkostolleni
– Makuuhuoneesta pois kännykät, tietokoneet ja mokkulat, sähköiset kellot
– Ulkoilen illan suussa ainakin pienen lenkin.

aamusumu

Kommentit

 • selma

  Joo, itse ole huomannut kans, alkaa oksettaa kun on yli puoli tuntia laitteella. Kaipa enemmistö ihmisistä ei saa mitään oireita, toiset saa.

 • Jari Holopainen

  Jännittävä säätö tästä lopulta tuli, miten voidaankin samasta aiheesta olla niin eri mieltä. Kokemukset ovat erilaisia tai pikemminkin henkilökohtaisia. Olen kyllä helpottunut, ettei työkseen tarvitse puhelinta käyttää.

  Jostain syystä mieleeni tulivat downshiftaajat, kohtuullistajat. Ehkä he ovat tavallaan edelläkävijöitä sähköisen kulttuurin alalla. Liiallinen altistus ei tee hyvää, vaikka välineet työtä helpottavatkin. Vai miten päin se nyt meneekään?

 • Näyttö puuttuu

  Asiasta voi olla kahta eri mieltä: oikeassa ja väärässä.

  Kannattaa valita viisaasti tai turhaan vaikeuttaa omaa elämäänsä ja joutuu naurun alaiseksi.

 • Ari Uotila

  Kielletään sähkö ja teroitetaan kirveet halkojen hakkuuta ja päreiden tekoa varten.

 • Johannes Felix Linden

  Rekisreröidy ilmaiseksi. Sivuni kautta. Epäile. Lue. Oivalla. Mieti. Jos kiinnostuit, Sveitsin sivuni on osoiteriville: ”https://jlinden.i-like.net”.
  Jos katsoit YLE/PRISMA ”kännyköiden salatut vaarat” ohjelman ; huomioitko ranskalaisten naislääkäreiden loppupuheenvuoron? Aivokasvaimet olivat toispuolisia ja säännöllisesti sillä puolella jossa älylaitetta pääosin on pidetty puheluiden aikana.
  Sähkömagneettinen aallonpituus on Herzejä. Aivot värähtelevät noin 70 MHz (7 miljoonaa Herziä) Pienikin älypuehlin 1.8 GHz eli noin 1,8 miljardia Herziä) Sinulla on mikroaaltouunin hertsit korvassasi..jotain vaikutusta????……

Kommentointi on suljettu.