Haloilmiö Kallaveden yllä

Tiistai aamuna oli ihana herätä valoisaan aamuun. Aurinko punersi itäisen taivaan ja kutsui ihmettelemään tänä syksynä ja alkavana talvena niin harvinaista valoilmiötä. Kuinka voimauttavaa onkaan auringonvalo!

Satamassa oli pakkasta, vilu puistatti, vaikka olin malttanut pukea toppavaatteet toisin kuin auringonnousua ja yllättäen esiin noussutta haloilmiötä kuvannut mies.

Miten kaunista! Ihastelimme ja säntäilimme vangitaksemme hetken. Haloilmiö kestäisi kestäisi vain hetken. Ja niin se tekikin, katosi sillä välin, kun kävin vaihtamassa jäätyneen kameran toiseen.

dscn1488cn

dscn1477cn

dscn1476cn

Haloilmiö on ilmakehän optinen ilmiö, joka ilmenee taivaalla näkyvinä erilaisina renkaina, kaarina ja kirkastumina. Halot syntyvät, kun auringon tai kuun valo taittuu tai heijastuu ilmassa leijuvista jääkiteistä.

Kuva otettu lokakuussa 2015

Kuva otettu lokakuussa 2015

Lähes täysikuu putkahti esiin hetkeksi elokuussa 2015

Lähes täysikuu putkahti esiin hetkeksi elokuussa 2015

img_3911cn

Toisinaan halot ovat väriltään lähinnä valkoisia, kun taas joissakin on selvästi havaittavissa kaikkia spektrin värejä, minkä takia värikkään halon voi sekoittaa sateenkaareen. Kiteiden rakenne, niiden asento leijaillessa kohti maata sekä valonlähteen korkeus vaikuttavat siihen, millaisia haloja taivaalle muodostuu.

aurinko-5

18.1.2015 oli kova pakkanen , aamuaurinko paistoi matalalta

18.1.2015 oli kova pakkanen , aamuaurinko paistoi matalalta

Kuva on otettu tämän vuoden tammikuun ensimmäisinä pakkaspäivän aamuna

Kuva on otettu tämän vuoden tammikuun ensimmäisinä pakkaspäivän aamuna

Halot syntyvät siis valon taittuessa tai heijastuessa ilmassa leijuvista jääkiteistä. Ilmiö perustuu yleisiin optiikan heijastumis- ja taittumislakeihin. Taittuminen perustuu siihen, että jääkiteen taitekerroin on suurempi kuin ilman. Tämä vuoksi jääkide toimii joko peilinä, prismana tai molempina.

22 asteen rengas on auringon tai harvemmin kuun ympärillä näkyvä erittäin yleinen haloilmiö. Nimensä mukaisesti se muodostaa taivaalle ympyrän, jonka keskipisteessä aurinko/kuu on ja renkaan säde 22°. Rengas on usein värillinen. Tällöin renkaan sisäreuna on punainen ja keltaisen jälkeen ulkoreunalla on valkoinen vyöhyke. Renkaan sisällä taivas on usein hieman tavallista tummempi.

dscn0066n

dscn0082n

Nämä kuvat ovat samalta tammikuun aamulta

Nämä kuvat ovat samalta tammikuun aamulta

Auringonpilari on toiseksi yleisin haloilmiö. Se havaitaan keskimäärin Suomessa jopa 110 kertaa vuodessa. Auringonpilari näyttää auringosta joko ylös- tai alaspäin lähtevältä pystysuoralta pilarilta. Pilari voi näkyä vain, kun aurinko on matalalla. Jos aurinko on hyvin matalalla, pilari on väriltään punainen. Muutoin pilari on tavallisesti valkea, sillä säteet heijastuvat laattakiteistä. Myös pylväskiteet voivat muodostaa auringonpilarin, jonka kanssa näkyy 22 asteen sivuava kaari.

Auringonpilarin pituus vaihtelee parista asteesta aina pariinkymmeneen asteeseen.

Väinölänniemellä joulukuun viimeisinä päivinä 2015

Väinölänniemellä joulukuun viimeisinä päivinä 2015

Sivuauringot ovat taivaalla auringon molemmilla puolin näkyvät kaksi kirkasta, väriltään epämääräistä läikkää. Sivuaurinkojen kirkkaus vaihtelee lähes huomaamattomasta häikäisevän kirkkaisiin ja ne ovat muodoltaan tyypillisesti pitkänomaisia kaventuen auringosta poispäin. Jääkide-esiintymän sijainnista riippuen toinen niistä voi olla kuitenkin myös toista kirkkaampi tai jompikumpi voi puuttua kokonaan. Joskus sivuaurinkojen sisäreuna on punainen ja ulkoreuna sininen.

Luonto tarjoaa aina elämyksiä, säällä kuin säällä, isompia tai pienempiä. Mikä on iso ihme? Eivätkö meidän rikkaat vuodenaikamme? Jos vain maltamme pysähtyä, ottaa vastaa, imeä voimaksi, olla yhtä. Olla osa Luojan luomaa ihmettä.

dscn0061cn

Lähteenä käytetty: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Ilmakehän optiset ilmiöt

Kommentit

  • Ari Niemeläinen

    Oikeaan aikaan, oikeassa paikassa ja vielä kamera mukana. Se on tripla! Hienoja kuvia!

  • tuulamyriam

    Kiitos Ari!
    Aivan niin. Lisäisin vielä, että jokainen hetki / välähdys on lahjaa. Et voi suunnitella, et pitää kiinni, et omistaa.

    Hyvää adventtia!

Kommentointi on suljettu.