Hunnutettu aamu

männyntaimi

Varhaisen maanantaiaamun uusi puku yllätti, hämmensi. Yö oli ollut kylmä ja nyt ilman lämmetessä laskeutui maitomainen sumu. Mäntyjen, koivujen, katajien ja kaikkien puiden tuoreet ja kuivat oksat, kukat ja heinät olivat valkoisten huntujen somistamat.

kelo

risut

oksat

Mikä on hunnun merkitys ennen ja nyt eri kulttuureissa?

Varmasti eri asioita, mutta aina se on naisen asu. Islamilaiselle naiselle se voi olla osa identiteettiä, länsimaiselle osa perinteistä kulttuuria tai kiva somistus.

Pohjimmiltaan kai kyse on naisen suojautumisesta tai suojelemisesta, viattomuuden säilyttämisestä.

Sana huntu vie ajatukseni islamiin, Syyriaan ja tämän päivän sotaa ja hätää pakeneviin ihmisiin.

siemenet

horsmat

Suurin osa on äitien lähettämiä nuoria miehiä, mutta myös lapsia, jotka ovat tulleet ilman perhettä, yksin. Äidit ovat usein keränneet kaikki varansa, itse jääneet odottamaan, ehkä miehen ja lähisukulaisten sodasta paluuta, hoitamaan vanhuksia ja perheen pienimpiä. Miesten on turvallisempaa paeta, enemmän voimia vaaralliselle matkalle eikä heitä raiskata. Ehkä rahaakaan kalliiseen matkaan riitä kaikille.

ukonhattu

ruska

Meidän on mahdoton ymmärtää, mitä kaikkea nämä ihmiset ovat kokeneet, pelkoa, kuolemia, orvoksi jäämistä, ehkä pakolaisleirillä eksymistä, nälkää, vilua, ikävää, pettymystä, vihaa, kostoa…

Heillä on toivo paremmasta maailmasta ja siksi ne pakenevat, jotka voivat, henkensä uhalla, umpimähkään.

seitit

männyn oksat

On hyvä, että yritämme ymmärtää, kääntää surun toiminnaksi, auttaa siinä missä voi. Vaikka vähänkin, lämpimän kaulahuivin tai villasukkien, käden ojennuksen ja hymyn verran. He ovat veljiämme ja siskojamme. Meillä oli aikoinaan hätä ja saimme avun, nyt on meidän vuoro.

ranta

verkko

Kun antaa, saa itsekin. Jopa aamun talousviisaat ennakoivat, että pitkällä tähtäimellä tämä kriisi voi kääntyä voitoksemme jopa taloudellisesti, kun emme itse pysty uudistumaan. Saamme sitoutunutta työvoimaa, ehkäpä uuden Nokian. Näin voi tapahtua vain, jos otamme heidät mukaan yhteiskuntaamme, tarjoamme koulutuksen ja turvallisen mahdollisuuden rakentaa elämää.

helminauha