Israelin lukemattomat kasvot. Osa 3: Kuollutmeri

Mielenkiintoista on, ettei Kuollutmeri, yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista, ole meri, vaan järvi ja se ei ole lainkaan kuollut vaan hämmästyttävän monipuolinen mineraalien aarreaitta ja siksi kauneuden ja terveyden lähde.

Vastapäätä näkyvät Jordanian vuoristot.

Vastapäätä näkyvät Jordanian vuoristot.

img_3473cn

Kuollutmeri on maailman matalin paikka, 400m merenpinnan alapuolella 76km pitkä, 14km leveä ja syvimmillään 430m, sijaitsee Israelin ja Jordanian rajalla.

Suolaisessa järvessa on suuria määriä eri mineraaleja kuten magnesiumkloridia, tavallista suolaa, kobolttia, litiumia, rubidiumia ja mangaania. Yhteensä Kuolleenmeren vedessä on 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä.

Täältä tulevat herkullisen makeat ja pehmeät taatelit, joita saa ostaa tuoreena Israelin marketeista ja kaupoista.

Täältä tulevat herkullisen makeat ja pehmeät taatelit, joita saa ostaa tuoreena Israelin marketeista ja kaupoista.

img_3474cn

Mineraaliensa ansiosta järvessä kellumisesta on apua moneen terveydelliseen seikkaan.

”Aavikon kuiva, saasteeton ja siitepölytön ilma on happirikasta.
Bromi ja magnesium voivat helpottaa astmaa sekä keuhko- ja sydänsairauksia. Koko vuoden kestävä auringonpaiste, jonka haitalliset UVB-säteet suodattuvat pois ilmakehän lisäkerrosten läpi, tuovat helpotusta myös ihosairauksista, kun psoriasiksesta, kärsiville.

img_3499n

img_3483pn

Uusimmat tutkimukset lupailevat hyvää myös tyypin 2 diabetespotilaille. Ben-Gurionin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan julkaisema uusi tutkimus voi tuoda uutta toivoa diabetespotilaille. Tutkimus, joka on tehty tyyppi 2 diabetespotilaille, ehdottaa, että lyhyt uinti Kuolleenmeren suolaisessa vedessä voi auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuutta ja parantaa diabeetikkojen lääkinnällistä tilaa. Tutkimus tehtiin lämmitetyssä, Kuolleenmeren vettä sisältävässä altaassa. Tulos osoitti, että koehenkilöiden, jotka olivat vedessä 20 minuuttia, veren glukoosipitoisuus aleni jopa 13,5 prosentilla. Tunti myöhemmin veren glukoosipitoisuus laski jopa vielä enemmän.” Alkuperäinen juttu: Soili Kaivosoja, IkäPlus-lehti, www.karprint.fi

img_3494cn

img_3484cn

img_3491n

Musta muta ja kuumat mineraalilähteet helpottavat lihasrasitusta, parantavat verenkiertoa ja lieventävät reumaattista kipua.

Rantaa pitkin ajaessa tuntuu alue olevan varsin hiljainen, mutta tarkemmin tutkittaessa sieltä löytyy monenlaista liiketoimintaa, kosmetiikkatuotteita valmistavia tehtaita, terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja terveyskylpylöitä.

Kuolleenmeren hoitotuotteita, jalka-, vartalo- ja käsivoiteita. Kiitos Ziona hienosta lahjasta!

Kuolleenmeren hoitotuotteita, jalka-, vartalo- ja käsivoiteita. Kiitos Ziona hienosta lahjasta!

img_3490cn

img_3487cn

Autiomaasta, arkeologiasta ja historiasta kiinnostuneille on tarjolla erilaisia retkiä.
Alueella on esimerkiksi Khirbet Qumranin yksitoista luolaa, joista vuosien 1947 ja 1956 välisenä aikana löydettiin niin kutsutut Kuolleenmeren kääröt. Kyseessä on antiikin ajan käsikirjoitukset, jotka kirjoitettiin 300ekr ja 100jkr välisenä aikana.

Näin sen itse koin

img_3445n

img_3450cn

img_3451cn

Matkaamme halki aavikoiden ja rannikkoa myötäillen pitkin leveitä asfalttiteitä, ympärillä laajat aurinkoiset autiot vuoristot, siellä täällä taatelipalmuviljelmiä, muutama beduiinikylä ja kameli, utuinen valo, värit pehmeitä pastellisävyjä. Syntyy epätodellinen olotila, kuin olisin mukana jossain leffassa.
Oikealla puolella on matkailukeskus ja kahvila. Avaamme oven, viileä ilmastoitu auto ja vastaan ryöpsähtää kivisen autiomaan kuumentama ilma maustettuna kamelin tuoksahduksella.

img_3495cn

img_3522n

Veden suolapitoisuus on 33% ja tuntuu siksi öljymäiseltä. Uiminen ei onnistu, ainoastaan kelluminen.

Veden suolapitoisuus on 33% ja tuntuu siksi öljymäiseltä. Uiminen ei onnistu, ainoastaan kelluminen.

Löydämme oman rauhallisen paikan rannalta.
On iltapäivä, auringonlaskuun muutama tunti. Tänään auringon valo tulee udun läpi, värit ovat hennon pastelliset, tarkat ääriviivat häviävät. Olen osa tätä maailmaa, olen rajaton, Kellun ja kellun, vesi on lämmintä, sen sylissä on hyvä olla, olen kevyt ja minua kannetaan, nopea liike pyöräyttää ympäri, vettä pärskähtää silmiin, pakko valella heti juomavedellä. Kirvelee!
Äiti! Nauti! Älä katsele koko ajan linssin läpi, unohda suorittaminen!
Mutta en malta, on niin kaunista joka puolella, linssin läpi katsoen näen tarkemmin, ikuistan kuvat myös mieleeni. On hyvä olla.

img_3505ccn