Jos on juuret, eivät tuulenpuuskat heittele

Perinteisesti suomalaisen sielunmaisemaan kuuluvat korkealta näkyvät järvien selät, metsät, pilvet ja valo, aurinkoiset päivät ja auringonlasku.

koli 1.

Koli on ikoni. Vieläkin valokuvat muistuttavat Järnefeltin tauluja.

koli 3.

Pohjan maaseudun kuvaamiseen loi Topelius. 1900-luvun taitteessa kansallista heräämistä ja omaa identiteetin rakentumista edisti ja vahvisti taide. Juhani Aho kirjoitti 1897 valtakunnallisiin lehtiin, Päivälehteen ja Uuteen Kuvalehteen löydöstään, kauniista näköaloista, kareliaanisesta maisemasta, mikä innotti muita taiteilijoita, taidemaalareita Eero Järnefeltiä ja Pekka Halosta, valokuvaaja I.K.Inhaa ja Jean Sibeliusta.

koli 2.

Venäläistämisen uhatessa autonomista Suomea Koli-teoksia käytettiin sensuurin ohittavina henkisinä aseina sortotoimia vastaan.

Myös myöhemmin Koli on innoittanut taiteilijoita, mm. Eero Nelimarkkaa, Eeva Ryynästä, Samuli Paulaharjua ja onpa Tohtori Zivago elokuvakin kuvattu Pielisen jäällä. Muistatteko ne hyiset kuvat?

koli 4.

Tänä päivänä matkailija löytää monipuolisen Kolin kansallispuistoineen ja patikkareitteineen, vaarat, havumetsät ja Pielisen, varhaiset asutuksen jäljet, koivuiset kaskimaat, luonnonniityt ja kukkakedot. Mutta myös toimivan ja elävän kyläyhteisön ja yritykset sekä erilaiset kulttuuriprojektit, jotka kehittävät aluetta yhdessä menneisyyttä ja luonnon rauhaa kunnioittaen tämän päivän ihmisen tarpeisiin.
Isoimpina Metsähallituksen Luontokeskus Ukko, Suomen Kivikeskus ja Tulikivi Nunnanlahdessa, Sokos hotelli Koli ja Koli Relax Spa.
Koli on Vuoden 2013 Hiihtokeskus, mutta tuottaa palveluja ympäri vuoden.

koli 5.

koli 6.

koli 7.

koli 8.

Mitä kansallismaisemat merkitsevät tämän päivän ihmiselle?
Ajattelen, että kannamme ihmisinä mukanamme myös menneisyyttä. Se näkyy mm. siinä, mitä pidämme kauniina, missä voimme hyvin ja missä sielu lepää, mitä kaipaamme ja tarvitsemme. Se on ominaisuuttamme ja samalla myös omaisuuttamme, yhdistää meitä saman kulttuuriperinnön omistavia.
Ajattelen myös, että se tulee näkyviin vaikeina aikoina. Vaikkapa nyt, jos koemme elämämme epävarmaksi. Luonto ja metsä ovat rauhoittaneet kautta aikojen, kauas katsominen antaa perspektiiviä.

koli 8.

Elämme kansainvälisessä ja hektisessä, epävarmassa maailmassa.
Teemme koko ajan valintoja.
Jos on juuret, eivät tuulenpuuskat heittele.