Kajaste, kivat lavatanssit ja valon pilkahdus

Ravintolat ja kaupat, joissa henkilökunta antaa paikalle kasvot, jäävät mieleen. Kun isäntä ja henkilökunta kohtaavat asiakkaansa, tervehtivät, hymyilevät ja huolehtivat, että asiat rullaavat. Asiakkaana voin kokea olevani tervetullut.

Ranskassa, jossa on vanha ravintola- ja palvelukulttuuri, olen kokenut, että myös ravintolalla voi olla sielu. Asiakkaana olenkin vieras, nautin ilmapiiristä, viihdyn, ruoka maistuu. Luotan kokkiin niin että uskallan kokea uusia makuelämyksiä, syödä vaikkapa sammakonreisiä.

Suomessa todella hyvä palvelu on harvinaista. Olemme harvaan asuttu ankaran ilmaston maa. Emme uskalla mennä lähelle ihmistä, toisen reviirille. Meiltä puuttuu elämisen keveys. Kaikki toimii, mutta pelkäämme osoittaa tunteita, olla aitoja, ainakin tuntemattomille. Hymytön, hiljainen kansa, joka on tosi ystävä, uskollinen ja auttava, silloin kun on.

Nurmesjärvi

Kajasteen lava

Viihdekeskus Kajaste yllätti. Olimme vuosikausia käyneet lavatansseissa ja olleet tyytyväisiä. Paikkaa pyöritti paikallinen urheiluseura vapaaehtoisvoimin. Olimme koko elämämme olleet ”seppolaisia”. Mutta seuran voimavarat loppuivat. Kajaste päätettiin sulkea monen tanssin ystävän harmiksi.

Mutta taloon saatiinkin yrittäjä. Ja sen aisti heti portista sisääntullessa.

näkymä lavalta

Nurmes on järvien ympäröimä, taustalla vaarat. Kajaste on vaaran päällä, kiva paikka nähdä kaupunkia.

Nurmes on järvien ympäröimä, taustalla vaarat. Kajaste on vaaran päällä, kiva paikka nähdä kaupunkia.

Lipun myyjä hymyili, toivotti iloisesti tervetulleeksi, koko henkilökunta, monet nuoria, tervehtivät, palvelu toimi ripeästi.

terassi

kesäkahvila

Ympäristö oli huoliteltu:
Kauniita kesäkukkia parvekelaatikoissa ja amppeleissa, siistit pöytäliinat ravintolassa ja terassilla.
Pimeän tullen sytytettiin lamput ja ulos tuikut.
Kaikki oli puhdasta, roskia ei näkynyt, pintoja oli siistitty ja maalattu.

kahvilla

kivi

tuikkutie

kynttilät

Kahvilaan oli satsattu, se toimi jopa kesäkahvilana, vaikka matkaa keskustasta on muutama kilometri. Kajaste, vaaran päällä, edessä Nurmesjärvi, näkyy ja kutsuu kaikkia Nurmeksen seudulla. Hinnat olivat suorastaan edulliset, tiskissä tarjottiin tuoretta kahvileipää, niin suolaista kun makeaakin.

Kajaste oli nyt viihdekeskus, tanssit kaksi kertaa viikossa, tanssin opetusta ja puhuttinpa karaokestakin.

tanssijat

Ennen tansseja on ilmaista tanssin opetusta.

Ennen tansseja on ilmaista tanssin opetusta.

Sama iloinen meininki jatkui lavalla. Teemu Harjukarin orkesteri otti yleisönsä, hanuristi tuli alas lavalta, soitti välillä jopa ulkona. Katselin ympärilleni ja näin tanssin iloa, keinumisen hurmaa, hymyjä. Se ei ole tanssijan normaali ilme.

Pohdin yrittäjän roolia.
Tänä päivänä tarjotaan yrittäjyyttä keinona talouden ahdinkoon ja työttömyyteen. Monet ajautuvat rooliin pakosta, monella on osaamista, jota haluavat hyödyntää, kokeilla siipiään. Mutta meidän pitäisi osata myös myydä. Hurmata asiakas.
Eikä sekään riitä, sitten vasta työ alkaa. On oltava luotettava, sitkeä, voitettava mahdottomaltakin tuntuvat esteet. On ennakoitava talouden suhdanteet, oltava luova, pitkäjänteinen, mutta on uskallettava uudistua, laskento on oltava parempi kuin uskonto, mutta rahaan ei saa rakastua vaan käyttää vaihdon välineenä, luotava yritykseen varallisuutta, toivottavasti palkattava ihmisiä, lisättävä työtä ja veronmaksajia.
Ja oltava valmis myös epäonnistumaan. Vaikka olisi kuinka tarkat budjetit, osaamista ja taitoa, kukaan ei voi luvata menestystä. Voit menettää kaiken, omaisuutesi, pahimmillaan itsekunnioituksesi, läheisesi, omaisesi. Mutta virheistä voi myös oppia, kasvaa ihmisen kokoiseksi, parhaimmillaan jalat maassa pää pilvissä eläjäksi, säilyttää toivo ja unelmat, elämän- ja yrittämisen halu.

Vaikka yrittäminen on pitkälti elämäntapa, olisi pidettävä itsestään ja ihmissuhteistaan, omasta jaksamisestaan huolta. Päätökset yrittäjä tekee ja kantaa vastuun aina lopulta yksin, vaikka ympärillä olisi tukiverkostot kunnossa. Jotta vaikeuksien ja epäonnen kohdatessa olisi mistä ottaa kiinni.

Suomessa ei perinteisesti ole arvostettu yrittäjyyttä, onneksi nuori polvi ajattelee jo toisin.

Tarvitsemme hyviä yrityksiä, jotka lisäävät meidän kaikkien hyvinvointia, maksavat veroja, työllistävät. Olemme joko positiivisuuden tai negaatioiden kierteessä. Suuntaa voimme muuttaa, jos yhteinen tahtotila löytyy. Yritykset tarvitsevat meitä, asiakkaitaan.
Nyt olisi tärkeää tukea kaikin keinoin toimivia yrityksiä, käyttää palveluita.
Jospa panisimme hyvän kiertämään, vaikka sitten tanssien.

Teemu Harjukarin orkesteri

Lopuksi keinuimme Koivu valssin tahdissa, kun orkesteri tuli alas lavalta keskellemme, kaikki yhdessä olimme enemmän. Ja orkesteri sai kiitoksena runsaat jalan tömistelyt ja kiitokset. Ne kiitokset kuuluvat myös yrittäjälle ja henkilökunnalle.

Kajasteen valot

Paluumatkalla pysähdyn tuulettelemaan ja ihailemaan kaunista maisemaa, katse Nurmesjärven yli kohden Kajastetta, jonka valot tuikkivat pimeässä, toivottavat hyvää yötä.

Paluumatkalla pysähdyn tuulettelemaan ja ihailemaan kaunista maisemaa, katse Nurmesjärven yli kohden Kajastetta, jonka valot tuikkivat pimeässä, toivottavat hyvää yötä.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Kiitokset lavatanssijutustasi. Yrittäjänä noin 25-vuotta olleena sanoisin että vapaa aikaa yrittäjänä on ainakin alkuun turha haikailla. Se asia on nuorten hyvä tiedostaa. Mekin päästiin viime talvena tansseihin. Olimme jääneet 70-luvulle ei siellä meidän ikäisiä tyttöjä eikä poikia näkynyt. Ajattelin että siellä on vanha meininki, tanssitaan nyt vähän pakolla että päästään itse asiaan. Kaikenlaista moukkamaista ajattelua. Alkoholidrinkkejä ei ottanut kuin minä. Kukaan ei antautunut keskustelemaan. Toisten tiellähän siellä oltiin, niinpä tyydyttin ihastelemaan kuvioita joita siellä parit esittelivät, varmasti vastasi puolimaratonia heidän tanssinsa. Toivottavasti lavatansseissa mekin päästäisiin oikeaan tunnelmaan, liikunnan riemuun,läheisyyteen ei kilpatanssintaan.

  • Tuula Kyyrönen

   Pitäisköhän Veikko Sinun vielä kokeilla lavatansseja?
   Onhan siellä taitavia tanssijoita, osaavat kuvioita, joita me emme osaa kuin ihailla, mutta tanssiessakin voi olla luova. Tanssii niin kuin tanssii ja nauttii liikunnasta, musiikista, toisen läheisyydestä, fiiliksestä. mistä nyt sitten nauttiikin.

   Ehkä yrittäjänkin pitää hoitaa sekä fyysistä että henkistä kuntoa. Tanssiessa hoituvat molemmat samalla kertaa.

   • Veikko Kastinen

    Kiitos vaan Tuula. Me kokeillan lavatansseja. Ehkä talvella sotkeuduttiin meille väärään paikkaan. Jotakin siellä siitä tunnelmasta puuttui. Olisiko se ollut mainitsemasi sielu.

    • martta

     Keskiviikkoiltana tanssimaan !

     • Tuula Kyyrönen

      Menetkö keskiviikkona Kajasteelle? Siellä soittaa Finlanders.
      Harmi kun en pääse!

      Tänä kesänä on vielä jäljellä 14 tanssit jäljellä, lauantaisin ja yleensä tiistaisin. Ensi kesän bändit on kuulema varattu, tanssit lauantaisin ja keskiviikkoisin. Ehkäpä joskus nähdään.

    • Tuula Kyyrönen

     Ja kesäyö. Saa meidät romanttisiksi.

 • Tvteno

  Todella kunnioitettavan – ellei kadehdittavan – hyvä juttu, jota mainiot kuvat täydensivät sopivasti. Hieman nostalgiaakin se mieleen toi, koska itse kävin kesällä 1965 milteipä kaikissa tanssi-illoissa, jotka Kajasteella tuolloin kesä- ja heinäkuun aikana järjestettiin. Tuossa erinomaisessa jutussa jäin miettimään sanontaa ”monen tanssin ystävän”. Ehkä itsekin sitä käyttäisin, mutta mietin, mitä se myös voisi tarkoittaa; eikö henkilöä, joka pitää monista tanssilajeista. ”Monien tanssin ystävien” saattaisi olla tässä kontekstissa hieman ”oikeampi”.

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Tvteno palautteestasi, se ilahdutti ja pisti miettimään.
   Ajattelin kirjoittaessani yksityistä surua, mutta tunne oli myös yhteinen, kollektiivinen. Se on isompi juttu ja varmaan parempi tässä yhteydessä.

   Ja vielä, minäkin olin 1965 varsin aktiivinen Kajasteen kävijä!

 • merja lukkari

  Loistava kirjoitus. Olen samaa mieltä kanssasi siitä mitä kirjoitit Kajasteesta. Koko lava ja ympärillä oleva alue on ns.puettu kauniisti, henkilökunta huomaavaisia ja ystävällisiä, tanssikansa iloista, tanssiliikunnasta nauttivaa. Tanssiminenhan on kokonaisvaltaista terveysliikuntaa meille immeisille.

  • Tuula Kyyrönen

   Eikö ole hienoa, että yritys saa hyvää palautetta ja kiitosta, kun on aihetta.
   Ja jospa antaisimme suoraa rakentavaa palautetta vaikkapa ravintolassa ruokailun jälkeen, Emme automaattisesti sanoisi, että hyvää oli, jos kerran valitamme takana päin.

Kommentointi on suljettu.