Kesäpihalla: sateen jälkeen

Unisin silmin istun portailla ja haistelen alkavaa päivää. On meidän hääpäivämme, 41-vuotta sitten sanoimme tahdon.

Yht`äkkiä kuuluu läiskähdys, pieni linnunpoikanen lentää päin navetan ikkunaa ja taittaa niskansa. Sokaisiko auringosta hohtava lasi sen silmät? Lento katkesi äkkiä, pieni eloton ruumis on haudattava. Aurinko paistaa ”häkärän” takaa, luvassa on lämmin, vuoden pisin päivä.

IMG_9651cn

Päiviä kestänyt rankkasade ja osittain puuskittainen myrsky ovat jättäneet jälkensä kesäpihalle.
Päivänvarjon runko katkesi keskeltä ja varjo kaatui keskelle pionipensasta, täynnä kukkia olevat lumipalloheisipuun oksat taipuivat maahan. Lienevätkö kukat olleet vedestä liian raskaat. Korjaamiseen, sitomiseen ja nostamiseen tarvitaan miehen kättä.

IMG_9784cn

IMG_9769n

IMG_9776cn

Itse keskityn puutarhaan. Kasvit näyttävät elinvoimaisilta, varsinkin vesiheinä on vallannut kasvimaan ja kukkapenkit.

Helpointa on kasvattaa yrttejä ja muita kesän herkkuja laatikostoissa

Helpointa on kasvattaa yrttejä ja muita kesän herkkuja laatikostoissa

mansikkamaan paras vahti räksiä vastaan on pajuista tehty lintu, jolla on ehdottomasti oltava punainen huivi kaulassa

mansikkamaan paras vahti räksiä vastaan on pajuista tehty lintu, jolla on ehdottomasti oltava punainen huivi kaulassa

Olen oppinut, että kaikki hävitettävät kasvit on poistettava ennen kukintaa, etteivät ne saa valtaa. Ja nyt kun maa on vielä kosteaa, saa rikkaruohot poistettua helpoiten. Kannattaa valita kunnon työvälineet, hara käytävien puhdistamiseen, kaareva veitsi syvien juurien poistamiseen, vesiheinän nyppimiseen ovat näppärät sormet parhaat.

Jos vielä tuulisi, etteivät kaikenmaailman öttöset, itikat ja polttiaiset pyörisi ja pistelisi, haukkaisi ihosta palasia!
Myönnän, että tämä vaihe on tylsintä puutarhanhoidossa. Pakko kerätä keskittynyttä voimaa, mieheni sanoisi kiukkua, ja toimia nopeasti.

IMG_9778n

Päivänliljat, jotka kasvoivat isoissa paakuissa, siirsin kiven taakse, jossa kasvoi vanha kurtturuusu. Kivi tuli näkyviin, penkki sai enemmän tilaa ja näyttävyyttä

Päivänliljat, jotka kasvoivat isoissa paakuissa, siirsin kiven taakse, jossa kasvoi vanha kurtturuusu. Kivi tuli näkyviin, penkki sai enemmän tilaa ja näyttävyyttä

IMG_8896cn

Kroppa pyytää huilaamista, työnteon tulisi olla hauskaa. Oikaisen pitkäkseni nurmikolle, katselen valkoisia poutapilviä, nautin lämmöstä, kesän tuoksuista.
Tervapääskyt harjoituttavat poikasten lentotaitoja, suihkaavat vauhdikkaasti ja taidokkaasti edestakaisin, näyttää tulevan poutainen päivä, kun osa pääskysistä kaartelee korkealla taivaalla.
Nuori varpushaukka iskee yllättäen nopeasti takaa lentämään opettelevaan punarastaan poikaseen, vanhemmat hyökkäävät takaisin enkä nähnyt, miten poikasen kävi. Mahtoiko kyse olla aamuisen kuolleen poikasen perheestä. Miten paljon vaaroja linnut kohtaavatkaan!

Västäräkit ovat pesineet aitan terassin yläparrun päälle. Niille ja pihan kaikille linnuille riittää hyttysiä. Kun isä västäräkki toi poikasilleen matoja ja isompia hyönteisiä, ilmoitti se tulostaan ja äiti väistyi, antoi perheen päälle tilaa. Välillä isä valvoi ympäristöä viereisellä sähkölangalla, äiti hyppelehti pesän lähistöllä ja viereisessä vaahterassa, hyppi maasta portaille, terassille, vasenta puolta tuolille, pöydälle ja sitten pesään ja sama alas oikealta puolelta, terassin lattialta maahan sirosti pitkin heinähangon vartta.

DSCN1264cn

IMG_9659cn

Onkohan tämä hyppely pesän salaamista? Pääskyset yrittivät valloittaa västäräkkien pesäpaikkaa suorin hyökkäyksin yhden päivän, mutta eivät onnistuneet. Sen jälkeen on ollut lähistöllä pesivän tikan kanssa yhteenottoja. Ensin luulin, että kyse on reviiristä, mutta luin Aarne Hagmanin, biologian opettajan ja lintujen harrastajan fb-postauksesta, että tikka metsästää pikkulintujen poikasia omille poikasilleen ruuaksi.

nälkäiset tikanpoikaset rääkyvät kaikenpäivää nälkäänsä, äiti tarjoaa ruokaa sivuun siirtyen ja samalla pudottaa poikasen maahan.

nälkäiset tikanpoikaset rääkyvät kaikenpäivää nälkäänsä, äiti tarjoaa ruokaa sivuun siirtyen ja samalla pudottaa poikasen maahan.

Kun me menimme aittoihin, kerroimme västäräkeille, että me tulemme nyt pistäytymään, mutta ei hätää. Hautova emo tuli pesästä ja odotteli läheisellä tiellä. Linnut ovat kesyyntyneet, elämme rintarinnan vieläkin, vaikka poikaset ovat jo lentäneet pesästä. Kun liikun lähistöllä, vaikkapa kun kuvasin tikan pesää, tuli västäräkki parin metrin päähän, keikisteli ja katseli puuhailujani, välillä pyrähti hyttysten perässä.

Mutta eihän näin synny valmista!
Mikä järki on yrittää hallita luontoa, pitää minun järjestystäni, kun se näyttää olevan itsessään niin elinvoimainen, puna-ailakit, voikukat, koiranputket, lupiinit, heinät, juolavehnät ja nokkoset, leinikit, kurtturuusut.., kauniita, ainakin lähes kaikki.

Muistelen miltä piha näytti, kun se oli ollut 15-vuotta autiona. Se oli kuin viidakko, missä oli vaikea liikkua. Niin täynnä, että me pakenimme nopeasti, kun olimme tarkistaneet, että talo oli ehjänä. Mikään kasvi ei voinut hyvin, kuolleet kurtturuusun rangat olivat nousseet portaille saakka.

IMG_9662cn

Niinpä kun muut puutarhanharrastajat istuttivat ja hoitivat kasvejaan, me raivasimme ja karsimme, etsimme esiinnousevia aarteita. Uskon, että jalostamattomat mummin kasvattamat perinnekasvit menestyvät parhaiten tällä vyöhykkeellä, puutarha kannattaa perustaa niiden varaan ja sitten makupaloina kokeilla jotain kivaa ja uutta.

Opin, että oikotietä ei ollut. Kasvit leikataan alas, maa käännetään ja kaikki juuret poistetaan. Jos päälle laitetaan nurmikko, saadaan vieraskasvit ruohoa leikkaamalla pois, mutta kukkapenkkeihin tarvitaan niksejä.
Haluttu alue peitetään pressulle vaikkapa vuodeksi – alla olevat loput juuret kuolevat.
Nopeampi tapa on peittää multa kankaalla, tehdään reiät istutettaville kukille ja peitetään kangas esim. karikkeilla.
Jos kukkapenkki on täynnä haluttuja kukkia, eivät rikkaruohot pääse valtaamaan. Kun kasvit lisääntyvät ja tulevat isommiksi, on ne jaettava, vaihdellaan naapureiden kanssa tai levitetään isommalle alueelle. Se on kevään puuhaa, kun kasvit ovat vielä taimella tai syksyisin kukinnan jälkeen. Pääasia on silloin, että ne ehtivät vielä juurtua.

Hyvä vinkki on seurata luonnon omaa kasvustoa. Talon päätyyn ei aurinko paista suoraan, mutta siinä kasvaa valmiiksi muutamia saniaisia.

Hyvä vinkki on seurata luonnon omaa kasvustoa. Talon päätyyn ei aurinko paista suoraan, mutta siinä kasvaa valmiiksi muutamia saniaisia.

IMG_9672cn

Puutarhanhoito harrastus vie mennessään. Kevättalvesta alkaa syntyä unelmia, on luettava puutarhakirjoja, kauniita kuvia täydellisestä puutarhasta. Syksyllä on katsottava totuutta silmiin. Into ja voimat eivät riittäneet, osa kasveista on istutettu väärään maaperään tai valoon, oppimista ja haasteita riittää ja varmaa on ettei piha ole koskaan valmis. Kuulostaa elämältä.

Kun on tehnyt fyysistä työtä päivän, maistuu sauna ja vihta. Mieheni lämmitti juhlan kunniaksi savusaunan, päälle lasi kuohuvaa, naapurin rouvan leipomia karjalanpiirakoita ja hyvä elokuva.

tuuletusräppänä näkymä on kuin taulu, olkoonkin koiranputkea.

tuuletusräppänä näkymä on kuin taulu, olkoonkin koiranputkea.

IMG_9896cn

Kävin vielä kuvaamassa täyskuuta. On harvinaista, että vuoden pisimpänä päivänä paistaa täysikuu. Ruisrääkkä ilmoitti tulostaan, on viimeisimpiä muuttajia, aitan takana kukkui käki, siihen ääneen oli hyvä nukahtaa.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Tuula, onko tuo touhuaminen kaikki tarpeellista, turhaa? Minun ”luonnonpihassani” on ”nurmikon” keskellä vieläkin muistona 25-vuoden takaa omien ja naapurin lasten leikkiessään ja pelatessaan mustalle mullalle myräämä alue, se kasvaa nykyäänkin vain jäkälää ja muutaman kanervan piipan. Hoidettujen naapuripihojen keskellä tämä on jotakin erilaista. Ympäriltä ja kadun varrelta ajan muutaman kerran kesässä nurmikon väistellen ahomansikat ja lemmikin siniset kukat. Voikikukka ja apilakin kukkiessaan ovat upeita, lakastuessaan kertovat meille jokaiselle itsellemmekin sen olevan totta, minulle ehkä sinullekin. Puuhakasta kesää!

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Ari! Sinussa puhuu viisas mies!
  Samoja juttuja pohdin minäkin. varsinkin väsyneenä, mutta kun uusi kevät ja uusi aamu koittaa, olen täynnä uusia innostuksen aiheita. Lieneekö vanhassa kropassa keskenkasvuisen pää??

  Muutaman hyvän jutun tästä harrastuksestani löydän, kunto paranee ja olen poissa muusta pahanteosta. Ja näkeehän siinä kättensä jäljet. Hetken.

 • Kirsti Viljamaa

  Ei voi, kun ihmetellä tuon työn tuloksia ja päivän kertomuksia. Itse annan pihan villikukkaniityn vain olla,
  kitken sieltä vain lupiininit, jotka aikovat joka kesä varastaa maan ja ovat tosi rumia, kun ovat kukkineet. Olenkin tosi
  ihmeissäni, että jaksat ahertaa kauneuden eteen. Ja kaunista on ja mielenkiintoisia juttuja. Kiitos!

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Kirsti!
   Luonnonkukka niityt ovat nyt kauneimmillaan! Harakankellot alkaneet kukkia, leinikit, puna-ailakit, metsäkurjenpolvet, miten luonnon värit ovatkaan harmoonisia!

   Nautitaan ihanasta juhannussäästä.
   Lämpöä ja lempeä Teille kaikille lukija ystäväni!

Kommentointi on suljettu.