Klik! Minussa syttyi feministi.

TASA-ARVO:

 • Joo, ilman muuta kannatan
 • Suomessa tasa-arvo tilanne on kaikkinensa paljon parempi kuin yleisesti maailmassa
 • Mitä nyt naisen euro on n.83 senttiä
 • Naiset tekevät pääasiassa kotityöt
 • Naisten on vaikeampi päästä johtotehtäviin kuin miesten
 • Naiset ovat paremmin koulutettuja kuin miehet
 • Naiset elävät pidempään

Nämä lienevät ensiksi mieleen nousevat, mediasta opitut asiat.

Nuori, tiedostava ja ajatteleva lapsenlapseni oli tuohtunut katsottuaan yhden (amerikkalaisen) elokuvan. Amerikka on Amerikka, mutta entäs meillä?

Ryhdyin oikein asiakseni tutkimaan, miten puhumme toisista ihmisistä takanapäin syventymällä Sohvaperunoihin, ohjelmaa,  jossa ihmiset seuraavat viikon tv-ohjelmia ja ottavat kantaa niissä esiintyviin ihmisiin.

KRIITIKOT

Miten kevyesti muodostamme oman mielipiteemme, esiinnymme älykkäänä kriitikkona, katsomme negatiivisin silmin, leimaamme ihmisen, käsittelemme ulkoisia asioita kuten ulkonäköä, ryppyjä, hiuksia, meikkejä, vaatteita ihan kuin kyseessä olisi kilpailu ja haluaisimme osoittaa paremmuuttamme asettumalla yläpuolelle.

Tässä me naiset ansioidumme hyvin. Häpeäkseni myönnän, että näin olen käyttäytynyt itsekin. Kuitenkin tarvitsemme jok`ìkinen aitoa, myötätuntoista kohtaamista.

ÄLY VAI TUNNE

Entäs jos rupeaisimme käyttämään tunteen rinnalla älyä, seisoisimme molemmilla jaloilla?

Jospa kohtaisimme ihmisen ihmisenä, hänen persoonallisuuttaan ja tarinaansa kunnioittaen, puhuisimme rakentavasti, uskaltaisimme olla aitoja ja keskeneräisiä, toisiamme tarvitsevia.

Jospa osaisimme kuunnella avoimesti itseämme tiedostaen omat tarpeet ja tunteet, positiiviset sekä negatiiviset, hyväksyen ja kiittäen saaduista ominaisuuksista ja lahjoista, elämänkokemuksista, tunnistaen kateuden, epävarmuuden, tyytymättömyyden, heikon itsetunnon.

Tutkiskelun ja muutoksen on lähdettävä itsestä, mutta jos uskallamme olla avoimia ja rakentavia,  herättäisi se positiivisen ajattelun ketjun.

POSITIIVISUUDEN KIERRE

Miten maailma muuttuisi, jos syntyisi positiivisuuden kierre? Mielikuvissani kurkistan kauniiseen maailmaan:

 • Tasa-arvoisempi naisten, miesten ja lasten maailma, ihmisen kokoinen ja näköinen maailma.
 • Naiset ovat tasa-arvoisia työpaikoilla, naiset ja miehet saavuttavat toivomansa tehtävät kykyjensä mukaan  ja työkaverien tukemana vaikka johtopaikoille, päätöksenteko muuttuu humaanimmaksi,  perheestä huolehtivat molemmat vanhemmat tilanteen mukaan.
 • Lapset, pojat ja tytöt, voivat toteutua  kehityksensä mukaan, tulla hyväksytyiksi omina itsenään. Tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi, saavat rauhassa leikkiä, kasvaa ja oppia turvallisessa ympäristössä.
 • Nuorten vanhempien, avioerovanhempien, raskaan työn uuvuttamien, ..  tarpeet tulisivat paremmin huomioiduksi. Ja kun elämässä tulee kolhuja, epäonnistumisia ja sairauksia, vääriä ratkaisuja, pahoja tekoja, rikoksia, kohtaamme ihmisen, hänen tarinansa ja ojennamme auttavan käden, autamme häntä auttamaan itseään.

AJATUS ON ENERGIAA

Kuulen jo sinun sanovan, että kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Kyllä, olet oikeassa! Paratiisia ei maan päälle saada rakennetuksi, mutta voimme mennä sitä kohti, jos tahdomme säilyttää unelman paremmasta elämästä.

Ajattelen tässä nyt erityisesti meitä naisia. Oletan, että olemme avainasemassa, tunnejohtajia perheissä ja työpaikoilla. Aletaan luottamaan itseemme, lakataan kilpailemasta, tuetaan toista naista. Hyvä tulee takaisin. Positiivisuus tarttuu, niin myös negatiivisuus. Teemme valintoja joka tapauksessa, toivottavasti tietoisesti.

Sillä ajatus on energiaa, näin sanoi ystäväni, jo edesmennyt Aino.