Kultainen leikkaus näkyy luonnon kauneudessa

mehiläiset pionin kukassa

Katselin videota, missä puolivuotias pojanpoikani ihasteli peilikuvaansa innostuneesti käsillään huitoen ja yrittäen ottaa kontaktia. Pieni poika, vauva vaihe on jäämässä taakse, on muotoutumassa omaksi itsekseen. Kuva on sydäntäsärkevän kaunis, hän tietää sen myös itse.

Jäin miettimään, missä vaiheessa ja miksi meille syntyy tunne, että emme riitä? Miksi annamme jonkun ulkopuolisen määritellä ihmisen, siis minunkin kauneuteni?

Eikö kauneudessa ole kyse estetiikasta, rytmistä, tasapainosta, harmoniasta, jotka näkyvät Luojan luomassa luonnossa, musiikissa, taiteessa, ihmisessä, soluissa. Luonto toimii tarkoituksenmukaisesti jatkuvuuden ja lajien tunnistamisen kannalta.
Jo antiikin kreikkalaiset ja Leonardo da Vinci tutkivat tarkkaan ihmisen ja luonnon mittasuhteita.

KULTAINEN LEIKKAUS

Kultainen leikkaus eli kultainen suhde saadaan jaettaessa jana kahteen osaan siten, että lyhemmän osan suhde pidempään osaan on sama, kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Yksinkertaistettuna kultainen leikkaus tarkoittaa janan jakoa suhteessa 2:3.

KUVAN SOMMITTELUPOHJIA
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainen_leikkaus

kultainen leikkaus 2

kultainen leikkaus 3

Microsoft Word - Fibonaccin lukujono ja joitakin sen ominaisuuks

Kultainen leikkaus ilmenee kauneus käsitteissä luonnostaan. Niinpä rohkenen valita viime viikon kuvistani mielestäni onnistuneita kuvia.Yritän tutkia, miten ne asettuvat sommittelukaavaan. Olisin iloinen, jos myös Sinä valitsisit näistä mielestäsi kauneimman kuvasi.

Voikukka

Voikukka

omenankukkia

omenankukkia

pioni

pioni

koivikko

koivikko

rentukat

rentukat

suopursut

suopursut

kalla

kalla

lähde

lähde

piilopirtti

piilopirtti

sudenkorento

sudenkorento

polku

polku

veden peili

veden peili

lepopaikka

lepopaikka

Kommentit

  • Tanja Luukkanen

    Kauniita kuvia. Kultainen leikkaus on puhdasta matematiikkaa ja kaikki ympärillämme on loppujen lopuksi matematiikkaa ja sen kauneutta. Kun tarkastelemme esim. Kuvaa kukasta, huomaamme että terälehtien määrä noudattaa Fibonaccin kaavaa.

Kommentointi on suljettu.