Kurkistus Kuopion sataman historiaan

Wanha Satama

Wanha Satama

Kuopioon perustettiin 1856 virallinen satama. Nykyinen v. 1992 perustettu Ravintola Wanha Satama oli aikaisemmin tullikamari. Rakennuksen on suunnitellut Carl Albert Edefelt.

Vieressä harmonisesti samaa tyyliä edustavalla Cafe Sataman talolla on myös mielenkiintoinen historia. Talo on 150-v vanha ja siinä toimi satamatoimisto.

img_4338n

Veneet kuuluvat Kuopion kaupunkikuvaan.
Vesille pääsee käyttämällä upeita veneilyreittejä sekä Suomen suurinta sisävesilaivastoa.

img_4341cn

img_4337n

Vasikkasaaren historiasta kirjoitti Savon Sanomat 3.6.2015/ Stina Kivinen:
”Kuopion matkustajasataman edustalla on pienen pieni saari, jossa tönöttää tuulimylly, muutama yksinäinen rakennus ja huomattavan paljon pensaita ja lokkeja. Talvella sinne pääsee hiihtäen, mutta etenkin alkukesästä se on lintujen valtaama.

Mutta miksi saarella on tuulimylly? Mitä rakennuksissa on tapahtunut?

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo, että perimätiedon mukaan saarella on asunut kalastajia jo ennen mantereen asutusta. Kankkunen selvitti saaren historiaa sähköpostin välityksellä.

Ruotsin vallan aikana saarella on ehkä ollut mallassauna, ja se olisi kuulunut osana Koljonniemellä toimineeseen viinanpolttimoon. Kaksikerroksinen rakennus ilmeisesti tuhoutui tulipalossa, eikä saarella sen jälkeen ollut pitkään aikaan mitään toimintaa.

Ensimmäinen tuulimylly rakennettiin saarelle vuonna 1852, Kankkunen kertoo. Rakennuttaja oli kuopiolainen kauppias Konstantin Pavloff. Kaksi vuotta myöhemmin hän rakensi sinne myös rantamakasiinin yhdessä Gust. Raninin kanssa. Kauppias Pavloffilla oli liike Snellmannin puiston kulmalla, jossa siihen aikaan sijaitsi vielä tori. Samassa talossa toimi Satama-apteekki ja nykyään talo on osa Korttelimuseota.”

img_9455n

Rannan tuntumaan on rakennettu uusia kerrostaloja säilyttäen Gustav Raninin teollisuusrakennusten julkisivut.

On onni, että saamme nauttia kauniisti entisöidystä vanhasta ja toimivasta ympäristöstä. Satama on Kuopion helmi jopa pilvisenä ja hämäränä marraskuun päivänä.

Kommentit

 • Mustamies

  Hienot on maisemat ja vanhat rakennukset Kuopion sata-alueella.
  Mustaamiestä peloteltiin kaasupullon kokkoisena poikana: jos et oo immeisiksi, niin sinä jouvut Vasikkasaareen pyllistelemää, ettei Laivat aja karille.
  Tulikohan sanottua rumasti, mutta näen pikkupoikia peloteltiin !

  • tuulamyriam

   Kiitos Mustamies!
   Kerrotpa hauskan muiston.
   Kaikenlaisia kasvatusmenetelmiä!

   Pakko kysyä, että pelkäsitkö tosiaan ja olitko immeisiksi?

 • Mustamies

  Pakkohan se oli ihteensä isompia poikia uskoo,
  Äiti sanoi, kun läksin maulimalle,ole sitten immeisiksi, muuta neuvoo ei kotona annettu, mutta hyvin olen äitini neuvolla pärjännyt !

  • tuulamyriam

   Sinulla on ollut viisas äiti, kun olet hänen neuvoillaan hyvin pärjännyt!

 • Hmins

  Oli vuosi 1959, Tulin tekuun rakennustekniikan oppilaaksi. Asunto löytyi nykyisen Helmen yläkerrasta silloisen Edit Paason huoneistosta ja niin alkoi opinnot. Nyt eläkeläisenä muistelen Editiä, tunneille ei menty ennen kuin aamupesu ja hampaat oli oli tehty.

Kommentointi on suljettu.