Lelukaupassa

Nooan arkki

*Mainos
Edessä on merkittävä syntymäpäiväjuhla, kutsut ja vp:t ovat tulleet jo kuukausi sitten:
Lapsenlapseni täyttää 1-v!

Haluaisin antaa lahjaksi jotain arvokasta, ei rahallisesti, mutta jos lahja olisi lapselle mieluinen ja kehittäisi pikkupojan toiminnallisia ja emotionaalisia taitoja.

mustarastaan pesä

mustarastaan pesä

lintujen kotipuu

lintujen kotipuu

hiirien pesäkolot juustossa

hiirien pesäkolot juustossa

Kokemukset lelukaupoista ovat ahdistavia, mitä ihmeellisimpiä laatikoita laatikoiden päällä, massoittain samannäköisiä vempaimia ja maailmoja, joista en ymmärrä mitään. Ja vielä kun kaiken lisäksi tiedän, että lapsilla on ihan liikaa leluja, ostettuja ja kierrätettyjä.

Olin nähnyt kaupungintalon takana lelukaupan, jossa on mielenkiintoisen informatiiviset näyteikkunat. Lelut on ryhmitelty ikä- ja kehitysvaiheittain vauvasta aina vanhuuteen saakka.

img_4126c

Oma ikkuna jokaiselle ikävuodelle 1-5 vuoteen ja lisäksi ikäihmisille ja koko perheen yhteisille peleille

Oma ikkuna jokaiselle ikävuodelle 1-5 vuoteen ja lisäksi ikäihmisille ja koko perheen yhteisille peleille

Niinpä astumme mieheni kanssa sisään. Ensisilmäys yllätti, lelut olivat kuin kotonaan, selkeästi esillä. Ja mikä parasta, leluja, joilla minäkin osaisin leikkiä yhdessä lastenlasteni kanssa. Toinen yllätys oli, että tässä kaupassa palvellaan. Kun kerroimme tarpeemme, kauppias samalla kun esitteli erilaisia leluja, kertoi, miten ne kehittävät lasta.

Päädyimme puiseen marakass rytmisoittimeen, lapsi käy musiikkileikkikoulua ja pehmeään ”molla-maijaan”, tummaihoiseen poikaan. Lahjat paketoitiin valmiiksi. Näen jo silmissäni miten pojanpoikani joskus tulee musisoimaan isänsä kanssa.

Lapset nauttivat äänistä, aikuisten mielestä joskus liikaakin. Muistan miltä kuulosti, kun lapseni hakkasivat kattilankansia.

Lapset nauttivat äänistä, aikuisten mielestä joskus liikaakin. Muistan miltä kuulosti, kun lapseni hakkasivat kattilankansia.

Käsinuket ovat minun lempilelujani, olenpa joskus esiintynyt tavarataloissa lelufirman edustajan kanssa.

Käsinuket ovat minun lempilelujani, olenpa joskus esiintynyt tavarataloissa lelufirman edustajan kanssa.

img_4065cn

Kun kiitin hyvästä palvelusta ja ostokokemuksesta kauppiasta, hän halusi kertoa lisää liikeideastaan myydä ja esitellä leluja, pelejä ja virikemateriaalia lapsen eri kehitysvaiheisiin aina ikäihmisiin asti ja opastaa sekä vanhempia ja isovanhempia että myös ammattikasvattajia ja terapeutteja messuilla ja verkkokaupassa.

Kauppa on Tivoli ja kauppias Sari Satuli. Sari kertoi, että intohimo leluihin vei ensin messuille, sitten syntyi verkkokauppa ja lopuksi kauppa / verkkokaupan varasto 5-vuotta sitten.

Nepalilaisten huovuttamia joulusomisteita, kehitysyhteistyötä parhaimmillaan.

Nepalilaisten huovuttamia joulusomisteita, kehitysyhteistyötä parhaimmillaan.

img_4061n

img_4055

Lelut ja pelit on aseteltu selkeästi esille ikäryhmittäin, terapeuttiset lelut ja pelit omille paikoilleen. Myös yksin on kiva mennä katselemaan ja haaveilemaan, mutta nyt halusin oppia. Sarilla oli niin paljon tietoa, että mummin pää meni jo vähän sykkyrälle:

*kuullun ymmärtäminen, *tuntoaisti, *muistijälki, *puheen kehitys, *puheen ymmärtäminen ja tuottaminen, *silmän ja käden yhteistyö / motoriikka, *aivot ja kädet, oikea ote kynästä, *värit, lukumäärät, *vuoron odottaminen, *tunnistelu, *käden taidot, *mikä puuttuu, *minä osaan, *pettymyksen kohtaaminen, *tappion kestäminen, *odottaminen, *rauhoittuminen ja turvallisuuden kokeminen, *vuorovaikutus, *puhallus..
Siinäpä sitä on opeteltavaa loppuiäksi. Minun pitäisi kehittää häviämisen taitoa. Ehkäpä saan lahjaksi pelin:)

eläinhyrräpeli - puhetrapia

eläinhyrräpeli – puhetrapia

eri muotojen tunnistaminen

eri muotojen tunnistaminen

kuullun ymmärtäminen

kuullun ymmärtäminen

muistijälki

muistijälki

tappion kestäminen

tappion kestäminen

Oleellista leluissa on, että ne ovat yhdessäolon ja tekemisen apuvälineitä. Lapsi tarvitsee vuorovaikutusta, ensin vanhempien kanssa, sitten piiri laajenee vähitellen, mukaan tulevat sukulaiset, leikki-, tarha- ja koulukaverit.

”Aikuisen rooliin kuuluu lämmin vuorovaikutus, lapsen arvostus yksilönä, positiivisen tuen antaminen ja herkkyys lapsen reaktioille.” Pro gradu tutkielma / Helsingin yliopisto, Anna-Leena Julkunen

Lapsen kaikenpuolinen kehitys on riippuvainen kasvattajan lämpimästä tunnesuhteesta lapsen kanssa. Kasvattajan on annettava lapselle mahdollisuus olla oma itsensä, jolloin sekä lapsen itsetunto, oma käsitys itsestä ja muista kehittyvät ja lapselle syntyy luottamus omista taidoistaan.

kettu pehmoleluja

kettu pehmoleluja

img_4059cn

img_4093cn

Pojatkin voivat haluta leikkiä nukeilla ja käyttää rannekoruja, tytöt saattavat pitää enemmän eläimistä kuin nukeista. Toinen lapsi tykkää rajuista leikeistä, toinen tulee mieluummin syliin, työntää kirjan eteen: ”Nyt luetaan!” Vanhemman on tärkeää tunnistaa lapsen ominaispiirteet, kunnioittaa niitä.

Meidän isovanhempien tehtävä on rakentaa siltoja eri sukupolvien välille, kertoa sukumme tarinaa:
”silloin kun isäsi.. tai
kun mummi oli pieni”…
Kokemuksesta tiedän, että monet tarinat unohtuvat. Siksipä on hyvä, että ne kirjoitetaan myös muistiin.

img_4092n

*Mainos
Blogia on muokattu 8.11.2016 lisäämällä alkuun ja loppuun sanat *mainos ja poistamalla linkki.

Kommentit

 • Teija

  Samansuuntaiset kokemukset. Asiantuntevin ja monipuolisin lelukauppa missä koskaan olen käynyt! Ihana löytää laadukkaita, kestäviä ja kehittäviä leluja. Bonuksena asiantunteva lelujen esittely (monessa ominaisuuksia, joita en itse olisi heti tajunnutkaan).. Suosittelen lämpimästi!

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Teija!
   Olisi hyvä, jos voisimme äänestää jaloillamme, että palveleva kauppa pärjäisi itsepalvelun ja isojen kauppojen rinnalla. Että olisi kauppoja erilaisiin tarpeisiin, myös palvelua ja opastusta.

   Minulle tuli tunne, että tää lelukauppa on Sarille ensisijaisesti elämäntapa, ei rahastus. Mutta kaupan on oltava kannattava pystyäkseen toimimaan ja jatkamaan.

 • Ari Niemeläinen

  Kiitos Tuula vinkistä! Tällä kertaa jäävät jälkikasvun nuorimman 1-vuotis synttärit kaukana eteläisessä Suomessa väliin, valitettavasti. Pieni paketti meni tänään postin mukaan. Onneksi on skype, ainakin kuvittelen meidän sen kautta touhuavan keskenämme, välillä nauramme ja hipaisemme varovasti sormella ”toisiamme” vaikka nenästä.

  • Tuula Kyyrönen

   Ihan totta puhut, Ari.

   Skypen ja muiden uusien sovellusten mm. WhatsAppin välityksellä saa yhteyden, livekuvat, videot, kuvat ja viestit vaikka maailman ääriin ja vielä ilmaiseksi. Haju- ja tuntoaistit vielä puuttuvat.
   Perheet voivat olla lähempänä toisiaan kuin koskaan aikaisemmin.
   On tässä ajassa paljon hyvääkin!

Kommentointi on suljettu.