Maisema, jossa sielu lepää

Sateen jälkeen havupuut tuoksuvat

Oletko maalainen vai kaupunkilainen? Missä maisemassa viihdyt?

Katselin kevään aikana ottamiani valokuvia. Hämmästyin, miten erilaisesta maailmasta ne kertovat. Kaupunkikuvissa luonto näyttäytyy kontrolloituna, siistinä ja harmoonisena ilman säröjä kuten Valkeisenlammen puisto hienoine istutuksineen kun taas vapaana kasvava monimuotoinen luonto, metsät, polunvarret, niityt ja rannat ovat yllätyksellisiä, kun katsoo tarkemmin, jos pysähtyy.

VALKEISENLAMMELLA ja METSÄSSÄ SATEEN JÄLKEEN

IMG_8822cn

IMG_8817cn

IMG_8800cn

IMG_8828cn

Luulenpa, että maisema, missä mieli ja sielu lepää, kertoo paljon ihmisestä itsestään. Haluaako hallita elämäänsä vai onko huoleton, luottavainen seikkailija, kestääkö epäjärjestystä.

lammen rannalla

lammen rannalla

IMG_8856nIMG_8859n

IMG_8883n

DSCN1263cn

Ja jos mietin, mitä oivallukseni tarkoittaa omalla kohdallani.
Olen talvisin täysiverinen kaupunkilainen, mutta jo keväällä, kun aurinko paistaa ja ensimmäiset muuttolinnut saapuvat, alan unelmoimaan kesästä maalla, hiljaisuudesta, luonnon seuraamisesta lintuineen ja kukkineen, puutarhanhoidosta, laineiden liplattelusta, savusaunasta.
Joka vuosi, kun pyrin hallitsemaan omaa pihamaatani, kasvimaata ja kukkapenkkejä, tunnen painivani itseäni vahvempien voimien kanssa. Joka syksy totean, että suunnitelmani eivät toteutuneet joko siksi, ettei osaamiseni riittänyt, otin liian suuria haasteita ja voimat ja into loppuivat tai säät eivät suosineet tekeleitäni. Miksi en sitten anna voikukkien, puna-ailakkien ja nokkosten rehottaa? Nehän ovat näyttäviä kukkia.

Suomalainen luonto, vihreys, hiljaisuus, puhtaus on meidän yhteinen perintömme, josta meidän on pidettävä huolta.

Tähtitaivas ja kuu näkyvät voimakkaina elämyksinä, tarkempina, kun ei ole katuvaloja.

Tähtitaivas ja kuu näkyvät voimakkaina elämyksinä, tarkempina, kun ei ole katuvaloja.

pilven riekaleet alkavat peittää kuuta

pilven riekaleet alkavat peittää kuuta

DSCN1240cn

Elämä on kompromisseja, aina emme voi valita hetken mielihyvän mukaan, työ ja perhe ja velvollisuudet vaativat olemaan rationaalinen, käyttämään järkeä. Eläkkeellä on mahdollisuuksia haihatella, testata unelmiaan.

Minulla on onni olla molempia, kesät maalla, piipahdan poimimassa marjoja, viimeisenä karpaloita, kunnes olen täysin valmis palaamaan ihmisten ilmoille.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Tuula, juuri näin, pitkän päälle ainakin minua molemmat ahdistavat. Järjestyksen kourista on into luontoon, epäjärjestykseen, mutta jonkin ajan päästä on kiva palata ruutukaavaan, edes jokin järjestyksessä. Muutama vuosi sitten eräs puutarhuri totesi rintamamistalomme pihasta, että ihana ”luonnonpiha”. Ymmärsin mitä hän tarkoitti, sammalta, voikukkaa, myyrän kekoja ja rehottavaa lupiinipeltoa. Onkohan tämä jokin keidas muiden ympärillä hoidettujen pihojen keskellä?

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Ari!
   Eikö keidas tarkoita runsauden lähdettä autiomaan keskellä, kuin Liisa Ihmemaassa. Täytyy vain katsella tarkemmin. Sopii kesään.
   Talvi on ankarampi ja selkeämpi valkoisine nietoksineen ja niin on mielen maisemakin.
   Siitähän se Aalto Design kumpuaa?

 • Veikko Kastinen

  Tuula, kirjoitat että maisema jossa sielu lepää kertoo ihmisestä, näinhän se onkin.
  Voikukka kertoo taas ihmisille mitä on sitkeys, elämänvoima. Se taipuu mutta ei tainnu, nöyrtyy mutta etsii elintilansa.

 • Tuula Kyyrönen

  Mielenkiintoista, miten mielipiteemme, arvomme muuttuvat.
  Hortoilu on trendikästä ja terveellistä syömistä, kaiken lisäksi ilmaista ja kasvavat ihan itsekseen. Mietin juuri revinkö vuohenjuuret kukkapenkistäni ja voikukat nurmikolta. Nokkosia, joita olen syönyt ja kuivattanut usena vuotena ja horsmia kasvaa viereisellä niityllä.

 • Tuula Kyyrönen

  Ystäväni kertoi, että hänelle rakkain maisema on meren saaressa, kun aurinko laskeutuu länteen.

  40-vuotta Kemissä, koti Jokisuulla, opetti sisävesien kasvatille rakastamaan avaruutta, meren ehdottomuutta. Silti kun koti Suomessa käymisestä oli kulunut puoli vuotta, aloin unissani kulkea pitkin kankaita.

Kommentointi on suljettu.