Kun ihminen on onnellisimmillaan

Kahvilan jonossa oleva pikkutyttö valitsi tämän piparin

Katselen vastapäätä istuvan naisen innostuneita kasvoja, ilmeitä, kehon liikkeitä. Hetki on intiimi. Unohdamme ympärillä olevat ihmiset, kertomus vie 30-vuoden matkalle, josta piirtyy pitkä syvä kiintymys ja usko omaan tekemiseen nousu- ja laskusuhdanteista huolimatta.

Arvaatko, mistä on kysymys?
Vastaus: yrittämisestä.

sydän

Rakennan arjen rutiineja. Menen mielelläni omalle paikalleni niin omassa ruokapöydässä kuin bussissa tai kirkon penkissä, nukkumaan tiettynä aikana. Se luo tuttuuden tunnetta.
Meille on tullut tavaksi käydä silloin tällöin, hyvän lenkin jälkeen tai lauantaisin viikonlopun alun kunniaksi keskustan kahviloissa.

kakku

Kahvilan jonossa oleva pikkutyttö valitsi tämän piparin

Kahvilan jonossa oleva pikkutyttö valitsi tämän piparin

Kuopiossa on muutaman vuoden aikana syntynyt uusi kahvilakulttuuri. On avattu uusia paikkoja, parhaillaan moniin paikkoihin riittää asiakkaita jonoksi asti. On hienoa, että kaupunkilaistumisen myötä viihdymme yhdessä, kenenkään ei tarvitse jäädä kotiin. Kahvilassa on nautinnollista istua vaikka yksin ja katsella elämänmenoa.

kakku 2

Kondiittorin työ on varsin luovaa puuhaa.

Kondiittorin työ on varsin luovaa puuhaa.

Mikä tekee minun kahvila kokemukseni nautittavimmaksi?
Tietysti hyvä kahvi, ehkä pala marjaisaa makeaa tai suklaata, smoothie. Ok, mutta eihän se riitä, jos haen parasta! Kahvia saan joka paikasta.
Haluan elämää ympärilleni, kaikenikäisiä ihmisiä, vapaan ilmapiirin ”tule sellaisena kuin olet”, ihmisten viihtyisän yhteisen olohuoneen. Nautinnollisen hetken arjen ulkopuolella.

marenkilyhty

Mieleeni juolahti kysyä Houkutuksen kahvilaketjun luojalta, yrittäjä Pirkko Burmanilta hänen liikeideastaan.

Näen punaisen langan läpi vuosien ja erilaisten kahviloiden, joita hänellä on ollut ensin Joensuussa ja sittemmin Kuopiossa:

Tarjottavien tuotteiden on maistuttava hyvältä, kaikki tehdään itse, ja näytettävä houkuttelevilta.
Siitä syntyi myös nimi. Pirkko kertoi, että kun hän 21-vuotiaana onnistui saamaan ensimmäisen kahvilansa, sairaalan kanttiinin, järjestettiin nimikilpailu. Kun kahvila avattiin, oli tarjolla lakkakakkua. Pirkko kuuli, miten naisasiakas huokaisi jonossa kakun nähdessään: ”Houkuttelevaa”. Pirkko nappasi siitä kiinni, siinä se nimi oli.

Kahvilan on elettävä ajassa kiinni, tarjottava maailmalla nousevat trendit myös meillä, kuunneltava asiakkaiden tarpeita.
Kun erikoiskahvit tulivat, olivat ne tarjolla näyttävästi.
Kun nyt halutaan syödä hyvin ja terveellisesti, tarjotaan salaatteja asiakkaan valitsemista raaka-aineista tai keittoja.

espresso

Tuotekehittely on jatkuvaa sekä arjessa tapahtuvaa että systemaattista ja siihen osallistuu koko henkilökunta. Innostus ja ylpeys omasta työstä välittyy asiakkaalle.

Asiakkaalla tulee olla mahdollisuus valita oman tarpeen ja toiveen mukaan, minkä salaatin, minkä kahvin, suolaista vai makeaa, viiniä vai shampanjaa.

salaatit

juomat

Asiakas syö ensin silmillään, aistii, vasta sitten tulee makuelämys. Mieleen jäävä hyvä kokemus jättää muistijäljen, syntyy ”kanta-asiakas.”

nojatuolit

Houkutus

Yritän piirtää yrittäjyyden kuvaa vähän isommalla pensselillä.

Yrityksen perustaminen on helpompaa kuin lopettaminen. Jos ryhdyt yrittäjäksi, on se kestävyysjuoksulaji. Tavoitteena on oltava tehdä niin hyvää, että se valloittaa asiakkaan aitoudellaan hänen tarpeitaan ja toiveitaan kuunnellen, aistien ja kunnioittaen. Vasta siitä syntyy menestystä, onnellisuutta onnistumisen johdosta. Aina voi sattua myös epäonnistumista. Kaikkea ei voi hallita, siihenkin on varauduttava. Elämässä on oltava muutakin sisältöä kuin yrittäminen.
Tärkeintä on matka, haasteista ja onnistumisista nauttiminen, ei päämäärä. Sitten kun myyn yrityksen ja saan rahaa ja vapautta, sitten kun jään eläkkeelle, sitten kun lapset ovat isoja.. Ja hups, se meni jo. Elämä.

karuselli

Karuselli odottaa. Astunko sisään?

Karuselli odottaa. Astunko sisään?

Pirkon kertomuksen ja oman 30-vuoden yrittäjyyden kokemuksella ajattelen, että oikeastaan jokainen on oman elämänsä yrittäjä. Että me toteudumme ihmisenä sosiaalisissa suhteissa, että tarvitsemme vuorovaikutusta, toisiamme, ja palautetta. Haluamme olla osa isompaa kokonaisuutta. Mutta meidän on tehtävä työtä, otettava ensimmäinen askel kohden toista ihmistä, soitettava ystävälle, ojennettava käsi uppoavalle. Mutta myös kuunneltava hiljaisuutta, itseämme, tarpeitamme.

Elämä on teonsana. Ja tahtomisen.

jouluvalot