Mitä tehdä kun pahuus tunkee läpi?

”Yritämme vain pysyä hengissä” vahvalla mustalla fontilla painettu teksti kauhukuvan keskellä Ilta Sanomien mainoksessa. Tyttö, ehkä kymmenvuotias, hieman nuorempi kuin lapsenlapseni, katselee mainosta keskittyneesti, yrittää ymmärtää. Teksti iskee päin kasvoja vilkkaan kadun risteyksessä R-kioskin mainostelineessä. Ylitän risteyksen, käännyn katsomaan, tyttö katsoo kuvaa edelleen liikahtamatta. Sanon miehelleni, että katso tuota tyttöä, hämmennyn, mutta en osaa tehdä mitään vaan jatkan matkaa.

Kuvat ovat tämän vuoden Kemin Lumilinnan veistoksia..

Kuvat ovat tämän vuoden Kemin Lumilinnan veistoksia..

Mainosmiehet yrittävät keksiä entistä tehokkaampia lööppejä, iskevämpiä kuin kilpailijoiden, lisätäkseen myyntiä.
Kevyesti, laskelmallisesti, kyynisesti tarkastellen ulkopuolelta, kantamatta huolta siitä, mitä lauseet tekevät ihmisten mielessä ja mikä pahinta, lastemme. Kylvämme tietoisesti kauhua ja pelkoa, ahdistusta, suostumme siihen myös itse, kun annamme niiden vaikuttaa ostopäätöksiimme.

Olen puhelias. Heittelen sanoja huoletta, sen tarkemmin ajattelematta. Tahtoni on olla hyvyyden puolella, mutta eihän se arjessa niin mene. Latelen sanoja tunnetilani mukaan ja vaikka tarkoitan hyvää, toiselle samat sanat merkitsevät eri asioita kuin minulle.

Ei ole samantekevää mitä sanoja valitsen, sanat ovat energiaa, sanoo ystäväni. Sanat ovat myös siemeniä, joiden vaikutus kantaa kauas ja syvälle mieleemme ja sieluumme, rakentavat minuuttani, antavat elämälle mielekkyyden ja tarkoituksen.

vahti n.

Sanat juurtuvat teonsanoiksi. Sanat muuttavat maailmaa, joskus terroriteoiksi, rasismiksi, mutta sanat voivat myös vähentää pahuutta, jos niin valitsemme.

Maljasi n.

On pitkäperjantai, aika hiljentyä, pysähtyä Sanan äärelle. Pääsiäisen sana on rakkaus, armo. Voimme valita välittämisen, empaattisuuden, omantunnon äänen kuuntelemisen.

alttari n

Valinta on vasta polunpää, minulla on velvollisuus puolustaa oikeutta, eikä pelkästään omaani, vaan myös toisin ajattelevien. Jos minulla on oikeus saada apua hädän hetkenä, on minulla myös velvollisuus auttaa niitä, jotka ovat hädässä.

Suojelusenkeli n

Minulla on velvollisuus yrittää omalla panoksellani rakentaa parempaa maailmaa tuleville sukupolville. Tavoite kuulostaa mahtipontiselta, mutta kyse on pienistä teoista, arjen valinnoista, käden ojentamisesta tarvitsevalle, oven avaamista vanhukselle, lapsen kanssa yhteisistä satuhetkistä ja keskusteluista.
Kun en osannut auttaa lööppiä lukevaa tyttöä, voin yhtyä arkkipiispa Kari Mäkisen kanssa rukoukseen, että lapsi ei jäisi yksin, löytyisi yksi vanhempi, joka kuuntelee ja antaa turvaa.

taidetta n

Kulttuurimme käy vaihetta, missä vanhat arvot kyseenalaistetaan, jotakin tuntuu menevän rikki. Tämä koskee paitsi uskontoa ja taidetta, myös koko yhteiskunnan rakennetta, politiikkaa ja liike-elämää. Minkä varaan voin rakentaa elämäni?

jääkaupunki n

Elämää voi puolustaa vain siellä, missä elämä syntyy, se on lahjaa. Lapsi syntyy, sitä ei tehdä. Rakkautta ei ole myytävänä, vaan se annetaan. Kukaan ei voi omistaa elämää, ei omaa eikä toisen. Mutta voimme sytyttää yhdessä kynttilän.

valo on n

Ja että muistamme perusasiat siitä, mikä on tärkeää:
syöminen, nukkuminen, rakastaminen. Elämä on lopulta yksinkertaista, meidän tunteemme vain tekevät asioista monimutkaisia.

jääkaupunki 2 n.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Tuula, otsikkosi kysymykseen annat itse vastauksen. Hyvän puolesta puhuminen ja tekeminen. Hyvä kasvaa, pahuus pienenee. Jos vielä hyvät teot saisivat isot otsikot, mikäpä meidän olisi elellessä.

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Veikko!

   Eikö siinäkin ole jotain ristiriitaista, kun hyvä uutinen ei myy. Hyvä lisää hyvää, pahaa pahaa, riippuu kummassa kierteessä olemme.
   Miksi emme siis tietoisesti tekisi itsellemme hyvää.

 • Ari Niemeläinen

  Olen pääsiäisen pyhinä seurustellut neljäkuukautisen nuorimman lapsenlapseni kanssa. Näin minä ajattelen – seurustellut ja keskustellut. Vastaukset ja kommentit ovat hymy ja tä, tä. Yksinpuhelulta se on voinut kuulostaa. Olen sanonut lapselle, kunpa saisit elää maailmassa jossa ei ole sotaa ja vihaa. Olisit rauhan rakentaja kuin ukkisikin, vaikkei hän aina siltä tunnukaan, hänetkin on ymmärretty monesti väärin. On valinnut vääriä sanoja, väärään paikkaan. Mutta jo hänen isänsä opetti ukille pienenä, ole aina rehellinen ja heikomman puolella, silloin hyvä voittaa! On ukki tullut vähän kyyniseksi ja skeptiseksikin ajan myötä, mutta näissä meidän välisissä keskusteluissa nämä asiat on syytä unohtaa! Kohta on pakko kysyä, missä ovat hyvät uutiset?

  • Tuula Kyyrönen

   Ari, me olemme saaneet saman lahjan elämältä.

   Meilläkin on reilut 4 kk:n ikäinen lapsenlapsi ja muutaman viikon sisällä odotamme seuraavaa.
   Vanhin jo 23-v ja seuraavat 11-vuotiaita.

   Lasten kanssa asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin. Sitäköhän se Sana ”Tulkaa lasten kaltaisiksi” tarkoittaa?

Kommentointi on suljettu.