Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia auttamaan itseään, perheitään, kyläyhteisöään..

Miltä mahtaisi tuntua olla yksin pelastuneena, mutta täysin vieraassa ja oudossa kulttuurissa, ympäristössä, luonnonolosuhteissa, kielitaidottomana, ehkä rahattomana ja sodan kauhut ja kidutukset alitajunnassa ja unissa, takana pelottava ja uuvuttava pakomatka, oman identiteetin ja arvon menettäneenä? Tuskin voimme kuvitella, ehkä aavistaa.
Kukaan ei lähde pakomatkalle, pois omasta kodista ja maasta, jos tulevaisuudessa on pienikin toivon pilkahdus.
Kaikki, sinä ja minä, niin uskon, haluamme auttaa ihmisiä mieluiten heidän kotimaassaan.
Meillä on yhteinen tarve ja halu.

Jos auttaisimme kehitysmaiden ihmisiä heidän hädässään selviytymään, voisimmeko välttää jonkin konfliktin?

Se on mahdollista, jos toimimme ajoissa, vaikkapa Naisten Pankin kautta.

tule mukaan
Kuva www.naistenpankki.fi sivuilta.

Mikä sitten on Naisten Pankki?

Naisten Pankki tukee kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Tukemalla naista autamme koko perhettä ja myös koko kyläyhteisöä.

Naisten Pankin ideana on auttaa hädässä olevia auttamaan itseään. Kaikki kerätyt varat menevät lyhentämättöminä Kirkon ulkomaanavun koordinoimiin kohteisiin. Pankki lainaa rahaa perustettaviin yrityksiin, esim. kanojen kasvattamista, siemeniä viljelyksiä varten, tuotteiden jalostusta kuten hillojen, mehujen ja käsitöiden valmistamista.. kukin osaamisen, tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Kun lainat maksetaan takaisin, jää raha pankkiin uusia tarpeita ja kehityskohteita varten.
Menestyvän yrityksen myötä syntyy pieniä kauppoja ja lisää työtä, osaaminen, halu yrittää ja toivo lisääntyvät, syntyy verkostoitumista ja hyvinvointia, lapset, myös tytöt pääsevät kouluun.

Angola, Guatemala, Haiti, Kampodza, Kongon demoraattinen tasavalta, Kosovo, Liberia, Myanmar, Nepal, Palestiina, Peru, Sierra Leone, Uganda hankkeiden tuloksista löydät mielenkiintoisia tuloksia www-naistenpankki.fi sivustolta.

map

Mitä Naisten Pankin keräämällä rahalla on saatu aikaan Ugandassa? Miten tyttöjen ja naisten elämä on tukemme myötä kohentunut? Millainen maa Uganda on?
Kirkon Ulkomaanavun Ugandan toimiston ohjelmakoordinaattori, kauppatieteiden sekä kehitysmaatieteiden maisteri Stephen Ssenkiman kertoi yhdestä onnistuneesta hankkeesta 4.2.2016 järjestetyssä tilaisuudessa:
Ugandan verinen sisällissota päättyi 2008. Monet naiset olivat yksinhuoltajia, miehet eivät olleet palanneet, sotilaat olivat raiskanneet nuoria tyttöjä, AIDS-epidemia räjähti käsiin, alkoholin käyttö oli runsasta, tropiikin kasvillisuus oli peittänyt viljavat pellot.

Ugandassa on naisten tehtävä hoitaa koti ja hankkia perheelle ruoka ja vesi.
Naiset päättivät mennä raivaamaan entisiä peltomaita, heille annettiin siemeniä ilmaiseksi. Ensimmäiseen plänttiin kylvettiin usein tuottoisaa ja proteiinipitoista soijaa, pinta-alan laajentuessa lisättiin uusia vihanneksia ja hedelmäpuita. Ensin ruokittiin oma perhe ja kun jotain jäi yli, myytiin torilla ja saatiin hieman rahaa. Vähitellen vaurastuttiin niin, että voitiin hankkia tarpeelliset lääkkeet ja laittaa lapset, myös tytöt kouluun, avata kauppoja, palkata lisää työntekijöitä, kehittää tuotantomenetelmiä…

hunajaa
Naomilla on mehiläistarha ja pieni tehdas, jossa purkittaa hunajaa. Aikoinaan ennen tehoviljelyä ja lannoitteiden käyttöönottoa alueella oli runsaasti mehiläisiä. Nyt niiden määrä on vähentynyt merkittävästi.

maissia
Lindan maissisäkit ovat lähdössä asiakkaille.

kauppa
Josephinen oma pieni kauppa

Ugandassa perinteisesti mies päätti, mitä vaimo sai viljellä ja mitä valmiille sadolle tehtiin, mutta nyt naiset päättivät toimia yhdessä, päättää omista tekemisistään, vaativat parempaa tasa-arvoa. Pikkuhiljaa miehetkin ovat lähteneet tukemaan vaimojaan.

Ugandassa oli myös syöty, mitä oli tienattu. Nyt perustettiin pankki, sovittiin toiminnan säännöt lainaamisesti ja säästämisestä. Joka viikko naiset kokoontuivat yhteen, jakoivat kokemuksiaan ja laittoivat oman osuutensa, vaikka pienenkin, säästöön. Pankki vaurastui, voitiin lainata enemmän rahaa uusiin yrityksiin.

Samalla järjestettiin koulutusta mm. yrittämisestä, ihmisoikeuksista, perhesuunnittelusta, terveellisen ruuan valmistamisesta.

koulutus

Naisten Pankki on suomalainen keksintö, toimii 35 paikkakunnalla, on mihinkään uskontoon tai aatteeseen sitoutumaton järjestö ja toimii täysin vapaaehtoispohjalta, joten kaikki tulot menevät lyhentämättöminä suoraan avun saajalle.

Lisää tietoa löytyy www.naistenpankki.fi.
On ilo auttaa kivassa porukassa.

kuopiolaisia