Nyt taistelevat tunne ja järki

Syy on tämän aamuisen Savon Sanomien.

Kun jäin eläkkeelle, alkoi uusi vapauden aika tehdä kaikkea sitä, mistä olin haaveillut. Niinpä heittäydyin täysillä ja innostuneesti vapaaehtoistöihin, valokuvauksen ja some-maailman opetteluun. Lisäksi piti lukea ja lukea, lausua runoja, liikkua, tavata ystäviä, tutustua sukujeni historiaan, hoitaa puutarhaa, kutoa ja kutoa…. Ja hups! Päiväni olivat niin täynnä, että yöunet menivät. Pääni oli vallattu, filmi pyöri yötä päivää. Sitä eivät helpottaneet aina mukana seuraavat mobiilit ja magneettikentät. Oli pakko siivota pääkoppa.

Olen selvittänyt päätäni kirjoittamalla. Paperilla asiat tulevat näkyviksi, helpommin hallittaviksi ja kun yhdistin ulkoilun, luonnon seuraamisen ja valokuvaamisen kirjoittamiseen, syntyivät blogit kuin itsestään. Varsinkin ulkomailla asuvat suomalaiset olivat aktiivisia seuraajia.

Olen siis blogannut omista tarpeistani lähtien.

Tänään pysähdyin Savon Sanomien blogeja käsittelevään artikkeliin: ”Blogien lukijat seuraavat ahkerasti käytännöllisiä vinkkejä sisältäviä kirjoituksia.”

Olen ollut lakto-ovovegetaristi 26-vuotta ja voin hyvin. Arki on arkea, tunnen ravintoaineet ja syön tasapainoisesti, mutta innostun kasvisruuasta, kun lapsiani tai kasvisruuan ystäviä on tulossa syömään. Heidän kauttaan opin eri maiden ruokakulttuuria ja uusien makuelämysten kokeileminen ja soveltaminen on hauskaa. Viimeksi valmistin kasvismoussakaa ja falafel pyöryköitä.
Perheessämme on edelleen lihansyöjiä, valmistan heille ”perussuomalaista” ruokaa.

Olen ollut myös vaatekauppiaana 30-vuotta. Vaikka mikään ei ole niin vanha kuin päivän ikäinen sanomalehti ja edellisen kauden muoti, voin kokemuksesta sanoa, että elämme sykleissä, trenditkin palaavat. Itse kannatan klassismia, laatua, oman tyylin löytämistä. Tilaisuuden luonteen mukaan pukeutuminen on paitsi ilo itselle myös kanssaihmisten kunnioittamista ja huomioimista.

Kutominen on minun meditoimistani. Viimeksi ovat syntyneet kahdet vauvan ja yhdet koululaisen sukat, yhdet nuoren lapaset, vauvan neulepuku, miehen neule..

Voisin siis jakaa arkeani, mutta mielestäni on tylsää, jos ei voi soveltaa, luoda uutta, katsoa mitä näistä tarpeista syntyy. Lempilauseeni onkin, että ”tällä reseptillä tuli tämmöstä”.

Kysymys kuuluukin: Kirjoitanko lukijoilleni vai itselleni?

Sotesoppa keskustelussa Risikko sanoi, että politiikka sovittelutaidetta. Niin taitaa olla koko elämä. Jospa osaisin soveltaa sitä myös tähän harrastukseen.

Paras lopputulos syntyy keskustellen, syntyy kokanaisuus, joka on suurempi kuin osiensa summa. Niinpä haluan kuunnella teitä ja itseäni, olla herkällä korvalla.

Yhdessä olemme enemmän.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos hienosta kuvasta ja kirjoituksesta. Onko talvinen kuva viime päiviltä? Huomaan ajattelevani sillä tavoin, että parhaimmat jutut syntyvät usein silloin kun niitä kommentoidaan. Se luo pohjaa prosessille, jonka myötä alkuperäisajatuskin voi ryhtyä kehkeytymään toiseksi, saa keittiökielellä lisämausteita mukaan. Tekniikka on nykyään ihmeellistä, miten sitä pitkienkin välimatkojen päästä voi pohtia maailmanmenoa yhdessä.

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Jari, olen kanssasi samaa mieltä. Ja kiitän tuestasi!
   Hyvä keskustelu avaa ihan uusia ajatusreittejä ja -maailmoja.
   ”Kukaan ei ole saari.” sanoi Martti Lindqvist.

  • Tuula Kyyrönen

   No niin, jäi vastaamatta kuvasta.
   Se on otettu Valkeisenlammelta viime talvena näihin aikoihin. Silloin oli juuri satanut tuoretta lunta ja pikkupakkasta.

 • Helka Shecter, yhteisötoimittaja

  Hei Tuula, vaikka tämänpäiväisessä lehti- ja verkkojutussa mainittiinkin, että käytännön vinkit ovat luettuja, ei se toki tarkoita sitä, että kaikkien blogien pitäisi olla samanlaisia! Verkossa on sama juttu laajempana, ja siinä mainitaan mm. muuan Sinulle tuttu blogi esimerkkinä pitkälti kuviin perustuvasta tyylistäTerv. Helka Shecter, yhteisötoimittaja :)
  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/aihepiirijako-helpottaa-tutustumista/2168758

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos Helka!
   Vahvistat tämän iltaista viestiä siitä, että kannattaa vetää omaa linjaa, kuunnella itseään.

   Tästä on hyvä jatkaa!

Jätä kommentti

*