Oon kulkuriksi syntynyt mä vainen, ja paljain jaloin..

Anssi Känsälän matalat baritoni soinnut yhdessä kansanmusiikkibändin kanssa johdattavat Rautavaaran ja nuoruuteni mielenmaisemiin:

”Oon kulkuriksi syntynyt mä vainen
ja paljain jaloin kierrän maailmaa.
Näin kerran unta: joutsen taivahainen
mun antoi hetken kanssaan taivaltaa.
Näin maat ja metsät, järvet maani armaan,
sen kaiken sinitaivahalta näin.
Tuuli lauloi laulujaan,
sadun hohde peitti maan,
ihanampaa en mä koskaan nähdä saata.”

IMG_4338c

Etelä-Vuokon kylätalolla Juuassa on meneillään ”Rautavaaran jäljillä” konsertti, järjestäjänä Pohjois-Karjalan kylät ry yhdessä Vuokon kyläyhdistyksen kanssa solistina monipuolinen, Phil Harmonic -bilebändistä tuttu riihimäkeläinen Anssi Känsälä yhdessä kaustislaisen kansanmusiikkiyhtye Tallerin kanssa.

IMG_4359c

IMG_4353c

IMG_4349c

”Tallari on Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävä kansanmusiikin ammattilaisyhtye. Tallari perustettiin vuonna 1986 Kansanmusiikkisäätiön, Yleisradion, Kaustisen kunnan ja Opetusministeriön yhteistyön hedelmänä. Tallarin perustamisesta tuli vuonna 2006 kuluneeksi kaksikymmentä vuotta, ja yhtye juhlisti merkkivuotta mm. konserttien, levynjulkaisun ja juhlamarssin sävellyskilpailun merkeissä.” Wikipedia

”Juokse sinä humma” jammailu innosti jatkamaan. Tammikuussa 2015 syntyi levy Rautavaaran jäljillä. Albumilla on Rautavaaran kappaleita, joiden taustalla ovat olleet Reino Helismaa ja Toivo Kärki .

”Kaikki kolme herraa tekivät kiinteää yhteistyötä. Helismaa ja Kärki olivat monen Rautavaaran hitin takana. Ajattelimme, että tässä on trio, jota on syytä kunnioittaa, etenkin kun tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Rautavaaran ja Kärjen syntymästä sekä 50 vuotta Helismaan kuolemasta”, sanoo Känsälä.

”Ja laulun tämän lauloi mulle tuuli:
On kaikkein kaunein aina oma maa.
Niin moni muuta paremmaksi luuli,
mut pettymyksen itsellensä saa.
Ei missään taivas sinisemmin loista,
ei missään hanki hohda kirkkaammin.
Tämä paina sydämees,
niin on taivas aina sees,
ja sun taipaleeltas murhe kauas kaikkoo.”

IMG_4330c

IMG_4328c

Oma kulttuuri, musiikki, taide, kirjallisuus, kieli synnyttää kansankodin, jolla on juuret ja arvot. Jota haluamme puolustaa ja kehittää. Tehdä työtä yhdessä paremman maailman rakentamiseksi lapsillemme.

”Niin päättyi uni, mutta vielä vuotan
mä kohtaavani kerran joutsenen,
ja siihen asti unelmiini luotan;
On helppo uneksia ihmisen.
Siks’ paljain jaloin onneani etsin,
ja huolet laulullani haihdutan.”

IMG_4327c

IMG_4325c

Pienen ihmisen on hyvä rakentaa oman kokoinen maailma, jossa toimii.

Siitä ovat Vuokon kyläläiset oiva esimerkki. Vuokon kyläyhdistys täyttää 100-vuotta ja on tänään aktiivisempi kuin koskaan. Vanhaa kunnioitetaan ja kunnostetaan. Alueella on kaksi tsasounaa, 1800-luvulta vanhauskoisten luostari ja toinen rakennettiin 1970-luvulla samalla kun kunnostettiin kaksi kilometriä vanhaa kiviaitaa. Vanha hirsinen työväentalo uudistui viisi vuotta sitten kokoontumis- ja juhlapaikaksi vanhaa kunnioittaen, paksut hirret seinillä ja vanhanaikainen näyttämö.

Jokakesäinen kesäteatteri vaatii 500-hengen kylältä isoja ponnistuksista. Vapaaehtoisia tarvitaan 60 henkeä. Mutta teatteri on suosittu. Sen takaavat hauska hyvin harjoiteltu ohjelma, iso katettu katsomo, kaunis pihapiiri harvinaisen kauniilla paikalla Vuokojärven rannalla, vastapäätä voimakas kallioseinämä ja väliajalla omatekoinen pulla tai lettukahvit.

tsasouna

kupoli

aidat 2

keto 2

vastaranta

Vuokojärvi

Kyläläisten kesken on säilynyt tahto auttaa.
Hauska esimerkki siitä oli, kun laskimme kolikoitamme josko ne riittäisivät kahviin, niin ystävällinen nainen pisti hymyillen kaksi euroa kouraan. Myöhemmin kuulin naisten keskustelevan, voisko kyläyhdistys voisi ottaa pakolaisia, jotka jaettaisiin perheisiin. Maalla tekeviä käsiä tarvitaan.

”Elämä on ihanaa,
kun sen oikein oivaltaa
ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen.”

Kulkuri ja joutsen
sanat Reino Helismaa
säv. Lasee Dahlquist
Tapio Rautavaaran jalanjäljillä Anssi Känsälä ja Tallarit

Kommentit

 • E

  Upeita kuvia…..

  • Tuula Kyyrönen

   Kiitos kannustuksesta!
   Olen amatööri. Minua kiehtoo estetiikka, värit, valo ja heijastukset, yritän taltioida näkemäni.
   Kuvaan ihan tavallisella digikameralla, jossa on yleensä minulle riittävästi tekniikkaa. Tosin kaipaan toisinaan tehokkaampaa zoomia.
   Kamerani on näppärän kokoinen, se on yleensä aina mukana -varmuuden vuoksi. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä vastaan tulee.

Kommentointi on suljettu.