Pässit

Pässit elokuvan vahva draamallinen ote jätti jälkensä mielenmaisemaani. Katselen maailman tapahtumia pässin, pässinpään, sisupussin näkökulmasta. Ehkäpä oma sisäinen pässini puhuu.

koti

Muovaako maisema ihmisen ajattelua tunteita, käyttäytymistä?

Elokuva vie karuun ja talvisin hyisen kylmään islantilaiseen pieneen kylään. Maisema, vuoret ja puuttomat laaksot näyttävät jättäneen jälkensä ihmisten vähäeleiseen käyttäytymiseen, veljesten 40-vuotiseen puhumattomuuteen. Hellät tunteet, lempeys ja huolenpito osoitetaan lampaille. Ja kohtalon sormi osoittaa tietysti juuri tähän herkkään kohtaan. Lampaissa ilmenee kauan piilossa pysynyt parantumaton tartuntatauti. Kaikki kylän lampaat on teurastettava ja haudattava, navetoiden puiset rakenteet tuhottava, pinnat desinfioitava. Hätä on kouriintuntuva.

Ihmiset käyttäytyvät paineen alla eri tavoin. Nuorempi veli kieltää ongelman, tulee agressiiviseksi ja ryhtyy juomaan. Vanhempi veli etsii kiertotietä, naapuri luopuu tilastaan, muuttaa pois kotikylästä paremman elämän toivossa.

Vanhempi veli päättää teurastaa itse lampaansa, hänen tapansa surra.

Vanhempi veli päättää teurastaa itse lampaansa, hänen tapansa surra.

Syntyy hallitsemattomia tilanteita, tunteet nousevat pintaan, ihmiset tarvitsevat apua ja antavat apua omalla tavallaan, ryhtyvät puhumaan, siis riitelemään. Ulkopuolelta katsottuna tilanteet näyttävät tragikoomisilta. Kun nuorempi veli oli sammunut hankeen pyssy kourassa eikä häntä saatu virkoamaan, nappasi vanhempi veli hänet traktorin kauhakuormaajaan, körötteli ajaa pitkin kylän raittia ja kippasi jäisen veljen sairaalan eteen.

ambulanssi

Olivatko veljekset tunteettomia? Ei, syvissä pohjavesissä kulkee luottamus, että saa avun. Monttuun on vain vuosien varrella kertynyt paljon kiviä ja moskaa, lähde on kuivunut. Tarvitaan äärimmäisiä tilanteita, olosuhteita, että kivet lähtevät liikkeelle ja elävä vesi pääsee virtaamaan.

Niin tapahtuu elokuvassakin, kun veljekset pakenevat viranomaisia ja yrittävät pelastaa piilotetut lampaat viemällä ne vuorille. Syntyy myrsky, kaikki katoavat myrskyn silmään, lampaat, molemmat veljekset, moottorikelkka. Alkaa henkiinjäämistaistelu, mutta päällimmäisenä on huoli omasta veljestä. Vanhempi veli löytyy tajuttomana, nuorempi kaivaa hankeen luolan, riisuu molempien vaatteet ja yrittää herätellä omalla ruumiilla ja kyynelillä veljensä.

IMG_7259c

sylissä

Viha ja rakkaus, ne ovat samalla janalla. Välinpitämättömyys on vastakohta.

Pässit elokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard-palkinnolla.

Elokuva on nähtävissä Kino Kuvakukossa pe 19.2 klo 16.30 ja ti 23.2 klo 19.45 viimeisen kerran.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Islanti on monella tapaa vertauskuvallinen maa: se sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa ja vähän kerrassaan maa jakautuu kahtia. Veljesten kohdalla tuli mieleeni jonkin sortin eroahdistus, jota kokemusta karu ympäristö on saattanut pahentaa. Tunteita veljeksillä lienee paljonkin, mutta ehkä päällimmäisenä on ollut sopeutuminen karuun ympäristöön. Sekin voi olla tunne. Sen seurauksena jonkinasteisesta kylmyydestä voisi olla kyse, onhan Islanti suomeksi jään maa.

  • Tuula Kyyrönen

    Kiitos Jari ajatuksista!
    Näin on tulkittavissa.

    Lisäksi ihan kuin ohimennen kerrottiin, että kysymys oli myös universaalisesta sisarkateudesta, taidoista selviytyä karuissa olosuhteissa ja mikä mielenkiintointa, äidin rakkaudesta. Vieläpä niin, että äiti oli pyytänyt vanhempaa veljeä huolehtimaan nuoremmasta veljestä, joka olikin tehnyt parhaansa, mutta ”armopaloja ” on vaikea ottaa vastaan, varsinkin jos on heikko itsetunto.

Kommentointi on suljettu.