Puijo on elämys yhä uudelleen, säällä kuin säällä. Kuvat kertovat.

Puijo on Kuopion maamerkki

Puijon torni 150m korkean vaaran laella näkyy kauas Kuopion ympäristöön. Se on meidän maamerkkimme, osa kuopiolaista kaupunkikuvaa ja identiteettiä.

Puijo on niin itsestäänselvyys,  että emme osaa puolustaa tai arvostaa sen upeaa luonnonsuojelualuetta, rehevää kasvillisuutta, monipuolista linnustoa, polku- ja latuverkostoa, laskettelurinteitä ja hyppyrimäkeä, jokamiehen oikeuksia poimia marjoja ja sieniä ja kaiken lisäksi ikivanhaa historiaa, jopa 2500 miljoonaa vuotta vanhaa kallioperää.

Maaliskuun aurinko lämmittää, sulattaa kaupungin katujen lumet loskaksi. Lähdemme kipuamaan kohden Puijoa pitkin sulaa ajotietä. Varsinkin vieraspaikkakuntalaiselle on Puijolle nousu elämys, halki korkean puuston,  ikimetsän, kelottuneiden puiden.

Tornista näkee selkeällä ilmalla aina 40 km saakka savolaista kumpuilevaa maalaismaisemaa,

laajoja metsiä, saarien pilkkomaa Kallavettä. Valitse niistä nyt kauneimman! Mitään emme antaisi pois  Suomen kauneimmaksi sanotusta, maailman perintökohteeksikin ehdotetusta maisemasta. Jokaisena vuodenaikana, jokaisella säällä, valosta riippuen se on erilainen, mutta aina kaunis. Kallavesi kruunaa maiseman.

 

”Ihminen , lopeta jo tuo toivoton taisto!

Ne ovat tuulimyllyjä!

Lopeta tuo turha touhu, tuo loputon pyrkimys kohti ei-mitään!

Istu hiljaa, katso kauas.

Veden kimallus tulee liki, silmiin asti.

Ja hymy. Ja kyyneleet.”

-Kirsi Lehto-

Luontopolkuja pitkin salaperäisessä metsässä

Keskellä salaperäistä luonnon näytelmää, ikihonkia, toinen toistaan vaikuttavimpia luonnon taideteoksia, tuulen kuiskaukset ympärillä, oksien havina, puhdas ja raikas havupuiden tuoksuinen ilma, ja kas kiire on kadonnut. Rauha on hiipinyt sisimpään, huomaamatta, lahjaksi. Olen osa suurempaa, osa luonnonkiertoa, osa luomisen ihmettä, osa jatkuvuutta.

”Luulet olevasi niin erillinen kaikesta, ja omaa tekoasi.

Etkä kuitenkaan ole.

Olet tuotetta kaikesta mitä oli ennen sinua ja vastuussa siitä mitä jälkeesi jää.

Kaksi erilaista maailmaa, ja erillistä.

Sinä siinä välissä.”

-Kirsi Lehto-