Rakastan Kuopiota

Vaikka yhtään vuodenaikaa en antaisi pois, odotan syksyä. Kesä on kuin raskaana oleva nainen, kiihkeä, täynnä suunnitelmia ja kasvua, suoritusta. Syksyllä sato on valmis luovutettaviksi, on synnytyksen aika.
Juhlaan pukeudutaan iloisiin väreihin, jopa voimakkaisiin ja kultaan.

kaksin

suon ruska

suonkulta

Luonto hengähtää. Ilma muuttuu kuulaaksi, helpoksi hengittää. On aika lähteä lenkille, nousta mäelle katsomaan kauemmaksi, kun metsät avautuvat. Avata omakin mielensä. Olen osa isompaa. Kuulun tänne, tämä on kotini.

kangas

Viimeisimmät muuttolinnut lentävät yli suurissa parvissa, usein auroissa, vaihtuvan nokkamiehen ohjaamana ja hyvästejään huudellen.
Pitkälle matkalle on lähdettävä aamuvarhain, heti kun ensimmäinen valon kajo pilkistää taivaalta. Metsäpolun pimeydessä en nähnyt punaista kuuta, mutta viisi hanhiparvea lensi yli. Kaukaa alkoi kuulua ääniä, kuin koiran räksytystä, ei, sehän lähenee ja kuuluu taivaalta. Aikamoinen meteli! Nehän ovat innoissaan ja malttamattomia tulevasta matkasta, varsinkin nuoret, vanhemmat varoittelevat no, no! Ovat hieman huolissaan, niin kuvittelen.

kuu

Meidänkin on aika tulla ihmisten ilmoille Kuopion kotiin.

Katselen kaupunkiani uusin silmin. Ensin malttamattomana ympäri lähikorttelin, Brahenpuistoon ja rantaan.

o.kirkko

viiniköynnökset

patsas

aita

huvimaja

Seuraavalla reissulla tutkailen tarkemmin, välillä pysähtyen, pitkin rantaviivaa Väinölänniemelle. Miten kaunis on Kuopio! Kallaveden ympäröimä saarineen, niemineen ja lahtineen, siistit rannat, tiet, polut ja sillat kulkemisen helpottamiseksi. ”Oi katsokaa miten lainehet niin kauniisti rantoja kaulaa” Eino Leinon säe lallattelee mielessäni.

myllyn siivet

laiva

mökki rannalla

aava vesi

Puijon ympäröimät laajat rauhoitetut metsät ja lenkkipolut. Torni ylimpänä kuin vartioimassa kaupunkiaan.

Puijolle päin

Onkohan missään muualla samanlainen rännikatu verkosto pyöräilijöiden ja jalankulkijoita varten?

Ja tori, joskus vähän autio, mutta sittenkin yleensä elävä paikka kohdata ihmisiä, pysähtyä juttelemaan ja kyselemään kuulemisia, ihmettelemään, katselemaan vilinää ja toripöytien tarjontaa. Ja ihmiset puhuvat toisilleen, vieraillekin, vaikka muutaman hyväntahtoisen sanan ja katsovat silmiin!
Viime syksynä kuvasin keskustaa samaan aikaan. Eipä ole paljon muuttunut. Onneksi vanhoista rakennuksistakin pidetään huolta. Kaupunkilaisilla on omat tutut lempipaikkansa, juuret.
Ensi kerralla keskityn Kuopion sydämen sykkeeseen, keskustaan.

koti-ikkuna

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Hienot kuvat ja tarina.

    • Tuula Kyyrönen

      Kiitos Jari kun tuet meitä muita blogisteja! Voisimme ottaa Sinusta oppia.

Kommentointi on suljettu.