The latest love

”Särön ansiosta pääsee valonsäde läpi”.

Ajatuksen lausui vanha filosofian professori eilisessä elokuvassa The latest love.

Mies, joka ymmärsi elämää, mutta ei osannut elää, käsitellä omia säröjään ja oli sen vuoksi menettänyt elämänhalun vaimon kuoleman jälkeen. Millään ei ollut mitään merkitystä, kukaan ei tarvinnut häntä, kunnes hän tapasi bussissa cha-cha opettajan, kaksikymppisen tytön, joka osasi olla vierellä, hiljaa, kyseenalaistaa professorin ratkaisut. Ja toi miehen elämään musiikin, rytmin ja tanssin.

IMG_4030cn

Syntyi side, tuttuuden tunne, parrakas vanha mies muistutti tytölle kuolleesta isästä, nuori tyttö toi miehelle muistot nuoresta vaimosta vaaleine hiuksineen. Kuitenkin merkityksen antoi, ei tuttuus, vaan uuden kohtaaminen, mysteeri, jolle ei ollut valmista selitystä. ”Sillä valmiita selityksiä seuraa kuolema.”

IMG_4016n

Särö, taiteessa, rakkaudessa, elämässä, kipeyden näkyväksi tekeminen koskettaa, soittaa sydämen kieliä, joita ei haluta käsitellä, kohdata, puhua, kun suojelemme itseämme, lapsiamme, kavereitamme. Selityksiä löytyy. Särö on kuin haava, joka märkii, jos sitä ei puhdista.

IMG_4006cn

Mutta mistä syntyy luottamus siihen, että minut hyväksytään ihan omana itsenäni, jos se ei synny lapsuudessa? Professori pyytää pojaltaan anteeksi itsemurhayrityksen jälkeen sairaalassa, ettei osannut olla isä, hän ei ymmärtänyt lapsia. Ainut mitä hän halusi, oli olla erilainen kuin oma isä ja nyt hänen on myönnettävä, ettei siinäkään onnistunut.

IMG_4008np

Elokuvan riidat, kohtaamattomuudet, itsensä puolustelut, haavoittumiset ja haavoittamiset eivät olleet kaunista katsottavaa, ehkä siksi, että ne olivat todellinen kuva elämästä. Mutta tyttö, joka katseli kohtauksia, näki, että isä rakasti lapsiaan. Miksi? kysyi poika. Näin, miten murheellisesti hän katsoi perääsi, kun pakenit.

IMG_4022cn

Rakkautta on niin kauan kuin riidellään, halutaan yrittää vielä. Rakkaudettomuutta on hylkääminen.

Elokuvan lopussa isä ja poika kohtasivat, löysivät tien toistensa luo kuunnellen ja avautuen, poika löysi lapsuuden maisemansa ja rakkauden ensin halveksimaansa  cha-cha opettajaan, isä sai mielenrauhan ja valmiuden siirtyä rauhan maille.

IMG_5465cn

 

Patsas ja seinäreliefi, Lasten ja nuorten mielenterveys-ja kuntoutus palvelut Kaartotiellä

Patsas ja seinäreliefi, Lasten ja nuorten mielenterveys- ja kuntoutuspalvelut Kaartotiellä

Haavat ja arvet kuuluvat elämään, ne ovat osa ihmisenä kasvamisen prosessia, minä riitän sittenkin. Me kaikki olemme lopulta hämmästyttävän samanlaisia.

”Totuus on tekevä Teidät vapaiksi.” Siitä syntyy valonsäde.

 

Kommentit

  • Helka, yhteisötoimittaja /Savon Sanomat

    Ja niin kuin Leonard Cohen sen sanoi: ”There is a crack, a crack in everything / That’s how the light gets in …”

    https://www.youtube.com/watch?v=BCS_MwkWzes

  • tuulamyriam

    Cohen oli ansiokas sanankäyttäjä ja etsijä. Käsitteli lämmöllä omia varsin rankkoja kokemuksiaan. Ja se matala soiva ääni..
    Cohen Jätti meille hänen musiikin ystävilleen hyvän perinnön.

Kommentointi on suljettu.