Totuus saattaa satuttaa

Kelottunut puu siltana puron yli

Onko olemassa absoluuttista totuutta? Kehen voin luottaa?
Näitä, itselleni liian suuria kysymyksiä pohdin sauvakävelyllä.

img_2550n

SANANVAPAUS

Taustalla on aamun Yle 90-v foorumi, joka koski sananvapauden huolestuttavaa pienenemistä maailmalla, Venäjällä, Irakissa, Syyriassa, Afganistanissa. Nämähän me tiedämme, olemme kuulleet kyllästymiseen asti, mutta myös lähempänä, Unkarissa, Puolassa ja varsinkin Turkissa.

img_2570n

Valtaa pitävät määrittävät totuuden, oman totuutensa, mikä tähtää suurempaan vallan keskittymiseen. Ihmiset tulevat varovaisiksi, vetävät kaavun päänsä yli ja kieltäytyvät näkemästä ja kuulemasta. Eivätkä uskalla luottaa kehenkään, ei naapuriinsa, sukulaisiin tai edes oman perheen jäseniin.

Ajattelemme, ettei tämä koske meitä, elämme lintukodossa. Ai eikö?

img_2590n

SOTAMUISTOJA

Mieleeni muistuu kokemus vuodelta 2002. Opiskelin sosio-ja psykodraamaa sekä luovaa ryhmätyötä, opettajana henkinen isäni Martti Lindqvist. Koulutuksen loppuvaiheessa sain osallistua seminaariin, jonka ohjaajana toimi englantilainen, psykodraaman uranuurtaja ja Lindqvistin arvostama psykodraamaterapeutti ja julistetaiteilija.

Olin innostunut. Valmistauduin päivään hyvin, aloitin aamuuinnilla, söin maittavan aamupalan ja kävelin reilun kilometrin rantaa pitkin kokouspaikalle. Aurinko paistoi, kevät teki tuloaan.

img_2589n

img_2529nn

Luennoitsija sanoi: ”Meille valehdellaan. Katsokaa ympärillenne, ottakaa asioista selvää”.

Balkanin sota (1991-2001) oli vahvasti mielessä.
”Balkanin sodassa etniset puhdistukset, joihin liittyi joukkokarkotuksia, tappamista, ryöstämistä, tuhopolttoja, talojen räjäytyksiä, kidutuksia ja raiskauksia olivat laajempia kuin Kroatian sodassa. Bosniakkeja suljettiin joukoittain keskitysleireille, joissa heitä kuoli tuhansia. Keskitysleirejä ei suljettu, vaikka serbit niin lupasivat. Kiihkonationalistiset serbit perustelivat tekemiään muslimi-bosniakkien puhdistuksia sillä, että islam uhkasi levitä Jugoslaviaan ja Eurooppaan, jolloin serbien oli pysäytettävä muslimien eteneminen vaikka väkivalloin. Myös kroaatit ja muslimit harjoittivat omalta osaltaan puhdistuksia. Sarajevon piirityksessä kuoli joissain yksittäisissä serbien kranaatti-iskuissa kymmeniä bosniakkisiviilejä…” (Wikipedia)

Englanti konservatiivisen pääministerin John Majorin johdolla oli ottanut maailman poliisin roolin, osallistunut Persianlahden sotaan ja päätti nyt mennä mukaan Balkanin sotaan lähettämällä satoja joukkoja taistelukentälle perustelemalla kansalle, että tarjoavat humanitaarista apua, logistista tukea ja jopa lentotukialuksen. Vakuutettiin, että he pyrkivät ratkaisemaan poliittisen kriisin, joka oli jakanut syvästi Jugoslavian ja kumppanit.

img_2547n

img_2558n

Muistatte varmaan hyvin, miten tätä sotaa kuvattiin uutisissa päivästä toiseen, näytettiin kauhua ja pelkoa.
Minä ahdistuin, puhuin siitä ystäväni Ainon kanssa. Hän sanoi sulkevansa television, ei halua nähdä eikä pahoittaa mieltään, kun ei kerran voi tehdä mitään. Päätin toimia samoin.

Ja nyt tämä luennoitsija julistaa sanoneensa pääministerille ja englantilaiselle medialle:
”Minulle ette perkele valehtele”!

Hän pakkasi kameransa ja matkusti sotatantereelle, kohtasi sodan jalkoihin jääneitä siviilejä, lapsia, raiskattuja, kotinsa ja perheensä menettäneitä, kuvasi ja haastatteli, painoi julisteita, joita jaettiin ympäri Englantia.

Tarina oli niin täynnä pahuutta ja kauhua, hätääntyneet silmät katsoivat kohti, että minun psyykeni ei kestänyt, vaan minä nukahdin. Ja vaikka kuinka yritin, kun pelkäsin, että minut nähdään, hävetti, mutta sittenkään en pysynyt hereillä.
Palautekeskustelussa opettajani Martti Lindqvist sanoi, että suojauduin. Alitajuntani suojeli minua, en ollut valmis katsomaan totuutta silmiin.

img_2553n

img_2605n

Lääkkeeksi tarjotaan medialukutaitoa, jota pitäisi opettaa jo lapsille.
Jos ymmärrämme taustat, syyt ja seuraukset, emme koe asioita vain tunteella ja musta-valkoisina.

Vanhempien vastuulla on säännöstellä, mitä lapsille kerrotaan ja selittää mistä on kysymys. Lasten on saatava olla lapsia.

img_2600n

img_2601n

En halua sulkea silmiäni. Yritän kuunnella kriittisesti valtaapitävien puheita, kenen asialla he ovat. Kehittynyt yhteiskunta ei hylkää heikompiaan, vaikka he eivät itse saa ääntään kuuluville. Vallalle tarvitaan vastavoima ja avoimuutta. Sen tähden vapaa media on ehdottoman tärkeä, samoin järjestäytynyt yhteiskunta. Mutta se taas edellyttää luottamusta, luottamusta elämään, toisiimme, valtaa pitäviin, tulevaisuuteen.

Haloo! Onko luottamus vähenemässä?
Jätetään valtataistelut, katsotaan asioita vähän yleisemmin, ei vain omasta nurkasta.
Martti Ahtisaari päätti puheensa Ylen 90-vuotisseminaarissa Mandelan sanoihin vuodelta 2002:

”Elämämme merkittävyyden määrittää se, mitä olemme tehneet muiden puolesta.”

img_2604n

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Tuula, aika äkkiä huomasin itse YK-rauhanturvatehtävissä ollessani, että taitaa olla turha vaiva puuttua täysin toisinajattelevien ja eri kulttuurien välisiin kriiseihin. Esimerkiksi YK:n merkitys ja erilaisten sopimusten noudattaminen on ihan huu haata näille kaistapäille, jotka haluavat hajottaa, hallita ja omistaa. He käyttävät surutta toista ihmistä ja hänen omaansa omiin tarkoituksiinsa. Ihminen on pahin peto täällä maanpäällä. Milloin se haluaa valtaa, milloin mammonaa, aina sama juttu, alistetaan ja tapetaan, se katsotaan jopa oikeaksi ja oikeudeksi päämäärään pääsemiseksi. Sääli on lapsia tämän kaiken keskellä niin kriisialueilla kuin täällä kotimaassakin. Kaiken he näkevät ja kokevat, jos ei paikan päällä niin virtuaali- ja mediamaailmassamme. Minulta luottamus ja usko oikeudenmukaisuuteen on mennyt. Toisin on sitten kun ihminen ei enää maan päällä huseeraa.

 • tuulamyriam

  Kiitos Ari kommentistasi! Sinulla on vahvoja kokemuksia, olet joutunut asioiden kanssa silmätyksin.
  Ja anteeksi, kun vastaan vasta nyt. Olen Tel Aviv isoa, ympärillä vilkasta perhe-elämää.

  Totuus luo tuskaa.
  On vaikea olla kyynistymättä, uskoa hyvän voittoon.
  Koko maailman ongelmia emme voi kuitenkaan kantaa emmekä poistaa pahaa. Taistelu jatkuu.
  Jospa yrittäisimme elää tässä ja nyt, oman arjen ja pienten ilon hetkien kanssa. Sovussa itsemme ja
  läheisten kanssa. Se riittänee. Ja kiittää, kun saamme elää rauhallisessa Suomen maassa.

 • Ari Niemeläinen

  Näinhän se Tuula on, kunpa osaisimmekin ottaa vain sen meille kuuluvan osan ja hoitaisimme edes sen kykyjemme ja resurssiemme mukaan. Pakko on välillä sulkea silmät ja tukkia korvat pahalta, joka tulee iholle medioidenkin kautta, jopa omasta maastamme. Siirryn tarvittaessa ahdistuksen iskiessä korpeen, annan sateen ropista ja tuulen tuivertaa, niille en minä, eivätkä itsestään enempiä kuvittelevatkaan mahda mitään, on vain oltava ja annettava ajan kulua.

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Ari! Sinulla on sydämen ja järjen viisautta.

  Omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Lapsen viattomuus, katse, hymy, rakkaus.
  Taide, musiikki, hyvä kirja.
  Ja hiljaisuus.
  Jokaisella on omat hoitavat jutut.
  Ja ihan ilmaiseksi, riittää kun pysähtyy ja ottaa vastaan.

 • Kirsti Viljamaa

  Kiitos ihanista syyskuvista. Sinä olet kyllä taitava löytämään luonnon kauneimmat kuvat! Minä en pysy perässä!!!

Kommentointi on suljettu.