Turistina kotikaupungissa: elämyksiä 1600-luvulta tähän päivään

Ten points, jos tiedät missä tämä merimies majailee!

Kesäisin meitä hemmotellaan erilaisilla tapahtumilla, musiikkitapahtumia klassisesta barokin kautta rock festareihin ja viinijuhliin, kesäteatteria, risteilyjä..

1600-LUVULTA MUSIIKKIA

Kuopiossa oli kesä-heinäkuun vaihteessa XII BarokkiKuopio -vanhanmusiikin festivaalit 28.6. – 3.7..2016.
Vanha musiikki tarkoittaa 1500-1850 vuosina sävellettyä musiikkia.
Wikipedia kertoo, että barokki on taidesuuntaus, jota sävytti suureellisuus, koristeellisuus ja draamallisuus, jota katolinen kirkko käytti vallan ilmaisukeinona.

Niinpä piipahdimme Cafe`Barock pop-up-konserttiin Satamankulmaan.

Markus Kuikka, festifaalien johtaja

Markus Kuikka, festifaalien johtaja

Musiikissa olennaista on, että soitinten kuuluu olla ko. aikakaudelta. Niinpä tapahtuman taiteellinen johtaja Markus Kuikka ja Varpu Haavisto soittivat konsertissa kitaran sukuista viola da gambaa, 1600-luvun musiikkia.

Soittimen ääni vie toisiin unenomaisiin aikakausiin. Ääni on lempeän tyyni, hiljainen ja silti täyteläinen, johtuu yläsävelistä, joita on enemmän kuin esimerkiksi sellossa. Soitinta voidaan soittaa vain pienissä tiloissa, kertoi Kuikka. Niinpä 1700-luvun lopussa, kun haluttiin järjestää isompia konsertti tilaisuuksia, luovuttiin soittimen käytöstä.

30.6.2016 TORSTAI PÄIVÄN JA ILLAN ILOIHIN

Kun astuimme ulos hämärästä tilasta, oli edessämme täysin erilainen auringonvalon häikäisemä maailma. Rannalla tarjottiin monenlaisia mahdollisuuksia päästä vesille.

IMG_0406cn

Tämän päivän trendejä

Tämän päivän trendejä

Makasiini ja Taidetori

IMG_0417cn

Taidetorilla runsaasti pöytiä, käsin tekemistä, tarvikkeita pullollaan.  Pieni vaaleahiuksinen tyttö esitteli silmät säteillen omia töitään. Eikös pinkki ja glitteri olekin kesän trendi?

Taidetorilla runsaasti pöytiä, käsin tekemistä, tarvikkeita pullollaan.
Pieni vaaleahiuksinen tyttö esitteli silmät säteillen omia töitään. Eikös pinkki ja glitteri olekin kesän trendi?

Risteilylaivat huutelevat satamaa lähestyessään, tyhjentävät matkustajat ja lähtevät nopeasti uusien matkustajien kanssa. On sesonkiaika.

IMG_0389cn

IMG_0497n

Yölintu soittaa Albatrossissa. Menemme ennen kymmentä sisälle. Hämärtää, valot syttyvät valaisemaan estraadia.

IMG_0495cn

Katselen kattoon parrujen päälle ja näen valomiehen säätelemässa spotteja. Mutta kun katson lavalta suoraan ylöspäin, näyttää, että mies on hirressä. On niin hämärää, ettei kuvaaminen onnistu.

Simo Silmu vetää hienon keikan, laulaja antaa kaikkensa, hiki virtaa. Sanoista saa hyvin selvää, sanoma kuulostaa ihan kuin laulaja laulaisi omista kokemuksistaan, rankasta muusikon elämästä, taloudellisista huolista.
” Pojan pienen haaveet ei ne toteutuneetkaan
nyt vanhaan kaupunkiin ma joudun palaamaan
ehkä saan taas vanhan työn
lautaa kannan naulaa lyön
sen vuoksi kuljin nyt taas tämän yön.

Ehkä nauraa miehet nuo
routa porsaan kotiin tuo
mut ehkä joku paikan mulle suo
pian päätän matkan tään
valot harjanteelta nään.”

Kaikkensa antanut solisti lausahtaa lopuksi: ”Ja nyt minä painun kirkkoon!”

1.7. PERJANTAI

En malta olla menemättä takaisin Makasiiniravintola Albatrossiin katselemaan tarkemmin.

IMG_0469cn

IMG_0474cn

Mitä tarinaa tämä merimies haluaa meille kertoa? Sitä kysyin sähköpostilla ravintolapäällikkö Juho Rissaselta ja hän vastasi näin:

”1800-luvun puolivälissä Kuopion matkustajasatamassa konditoria-toimintaa pitänyt leipuri C.G.Viik pyysi maaherran lupaa laivaliikenteelle. Miltei heti toiminta alkoikin ja kuopiolaiset kauppiaat muodostivat Viikin kanssa laivayhtiön joka alkoi toimittaa viljaa ja puuta muualle Suomeen.

Meidän katossa sijaitseva mies on laivanvartija ”jagajou” joka oli ilmeisesti satamatoimistossa 1940-luvulle saakka, josta se myöhemmin siirrettiin Makasiiniin. Makasiinissa näitä Viikin ja muiden kauppiaiden laivoja korjailtiin ja kunnostettiin. 2001 Juha Ledentsa perusti tiloihin Makasiiniravintola Albatrossin ja nosti jagajoun paraatipaikalle ravintolan kattoon vartioimaan ravintolansa vieraiden viihtyvyyttä.

Siellä se on edelleen. :)”

Seinät ovat mielenkiintoisten taulujen peittämät, toisella seinällä vanhoja mainostauluja, toisella rustiikkisia isoja kultakehyksisiä vanhoja tauluja ja peilejä, jotka luovat mielenkiintoisen vastakohdan elämää nähneen puisen makasiiniravintolan puitteille.

IMG_0482cn

IMG_0493cn

IMG_0487cn

Tarjoilijat kertoivat, etteivät tiedä tarkkaan taulujen historiaa, mutta osan on tuonut kerran vuodessa ravintolassa vieraileva amerikkalainen.

Viinijuhlat odottavat illalla. Menemme kuuntelemaan Yö suomirock-yhtyettä ja Olli Lindholmia, vieraat ovat pukeutuneet parhaimpiinsa lempeään kesäiltaan, viini virtaa, bändi ottaa yleisönsä.

IMG_0505cn

Ilta päättyy ”Kiitos ja kunnia” yhteislauluun ja keinuntaan
”Kuka sankariksi nostaa, raskaan työnsä raatajan
Kiitos ja kunnia,
aina jäävät saamatta.
Kuka varjoista sut huomaa,
Missä sinua odottaa. kiitos ja kunnia.”

Olemme me melankolista kansaa! Tänä yönä kokemukset yhdistävät, ollaan vain tässä. Huomenna on omat päänsäryt!

2.7. VARHAINEN LAUANTAI-AAMU

ja paluu maalle marketin kautta. Yhtä aikaa kaartaa pihalle polkupyöräilijä keltainen lippu liehuen lastattuna matkatavaroilla.
Kun mies tulee kolmannen kerran vastaan hymyillen, rohkenin keskustelemaan hänen kanssaan.
Mies kertoi pyöräilleensä Puolasta Ruotsiin, Haaparannan kautta Napapiirille ja nyt halki Suomen ja kotiin Viron, Latvian ja Liettuan kautta. Hän nukkuu teltassa, mutta käy mielellään kaupoissa, koska haluaa tavata paikallisia ihmisiä.

Puolalainen Pavel

Puolalainen Pavel

IMG_0508n

Kun kysyin, onko hänellä erityinen motiivi näin vaativaan urakkaan, vastasi hän että tärkeintä on pyöräily ja vapauden tunne, mutta hän toivoo voivansa kertoa Puolasta, jonka lippu hänellä oli pyörän salossa alunperin, mutta se katosi ja nyt hän laittoi tämän hänelle rakkaan työpaikan radio Kaszeban viirin tavoitteena ja toiveena toiveena edistää vapaata ja itsenäistä viestintää.

IMG_0509n

Hengästyttävän paljon ehti tapahtua. Kiitos kun jaksoit loppuun asti! Mekin lähdemme hiljaisuuteen, metsän keskelle kuuntelemaan honkien huminaa.