Valkea lumihuntu peitti Kuopion maiseman keskiviikko aamuna

”Kiitos ei enää yhtään lunta eikä jäätä! Tahdon keväisen iloisia ja värikkäitä kuvia”, sanoi viime tiistaina verkkosivujen päätoimittaja, jolle toimitin viikonkuvia, yleensä ajankohtaisia ja luontoaiheisia.

Keskiviikkona aamulla säleverhoja avatessa hieraisin silmiäni, lehmus suoraan ikkunan edessä on valkean lumikuorrutuksen peitossa ja oho! koko maisema heijastaa valoista puhdasta lunta ja lisää tulee isoin riekalein taivaalta!

portti

lyhty

lehmus

Nappaan kameran mukaani ja riennän katsomaan tarkemmin arvaamatonta luonnon näytelmää. Kostea lumi on tarttunut puiden oksiin, kuuluu läjähdyksiä siellä ja täällä kun lumet putoavat maahan, vesi solisee kadulla virratessaan alamäkeä kohden järveä, pikkulinnut pyrähtelevät, pysähtyvät ihmettelemään ja hakevat sulaa paikkaa pensaan juurelta, lokit kirkuvat, valittavat äänekkäästi, ukkotelkkä vahtii puolisoaan, joka yrittää löytää sukellellen ruokaa hyyhmässä.

telkkä jäissä n

lentoon lähtö

heinäsorsa

On lämpöasteita. Lumi sulaa vedeksi. Juuret voivat imeä elinvoimaa, alkaa kasvu, kohta puhkeavat lehtisilmut. Puut, pensaat, ruoho ja kukat kiittävät.

Kaikki tapahtuu kuin hidastetussa filmissä. Kevään kasvun vimma ottaa pienen lepohetken.
Mieleeni nousee elämän ihme, johon kuuluvat väistämättä syntyminen ja kuolema. Molemmat ovat minulle ajankohtaisia ja herättävät voimakkaita tunteita. Perheessämme ovat juuri nyt vauvat suuri odotuksen, ilon ja ihmetyksen aihe, samalla saattelen mielessäni läheistä ihmistä rajalle, josta ei paluuta.

kolmion sisällä

jää pilkkoutuu

aurinko 2

Aurinko heijastaa pilven läpi, lupaa tuoda valoa ja lämpöä, kun aika on. Kaikella on aikansa maan päällä. Tässä on hyvä olla, mieli tyyntyy.

Lainasin iltapäivällä Kuopion kirjastosta puhuttelevan runokirjan Tietämisen rajamailla, runot Kirsi Lehto, akvarellit Brita Pystynen.

SUURI LAHJA
Oletko sinä saanut katsoa silmiin
täydellistä viattomuutta?

Oletko osannut vastata katseeseen
joka avoimena kysyy sinulta
kuka sinä olet, kuka olen minä
ja mikä on tämä maailma.

Oletko saanut nähdä
pienen ihmisen silmistä
sukupolvet,
koko maailman

-Kirsi Lehto-

valo on 2