Valkeisenlammen puisto linssin läpi katsottuna tänään, entäs tulevaisuudessa

Kevät patsas toivottaa kulkijan tervetulleeksi

Miten upea onkaan Kuopion maisema! Keskustan läheisyydessä muutaman kilometrin säteellä on hienoja, hyvin hoidettuja reittejä jokaiselle voimien ja sen hetkisen tarpeen mukaan, pitkin Kallaveden rantoja tai Puijon harjuja läpi luonnonpuistojen. Välillä voi pysähtyä lepäämään, istahtaa alas penkille, laavulle tai huvimajaan ihailemaan luontoa, katselemaan, kuuntelemaan, haistamaan. Virikkeitä kaikille aisteille, mieli ja sielu lepää.

astu sisään

Yksi suosituimmista reiteistä on lenkki Valkeisenlammen ympäri. Tuletko mukaan? Otetaan kamera ja tutkaillaan linssin läpi syksyistä maisemaa.

kaksi marjaa

punaiset lehdet

Kuolleita kukkia, perennoja ja oksia siivotaan pois. Puistoa valmistellaan talvikuntoon. Vielä löytyy kuitenkin silmänruokaa, ruusuja ja perennojen kukkia, ruskan kultaamia lehtiä. Aurinko heijastaa taivaan värit ja valon kimmellyksen vedenpintaan.

poukama

poppelit

ruusut

Maisema on ikään kuin avautunut. 1950-luvulla istutetut hopeapajut ja poppelit katselevat arvokkaana puiston elämää.
Alueesta on pidetty huolta. Lampea ympäröivä puisto peruskorjattiin 2000-luvun alussa jolloin sinne tehtiin suuri ruusutarha, uusi uimaranta, lasten leikkikenttä, pelikenttiä sekä alueita oleskeluun.
Lammelle saa kuka tahansa tulla vapaasti narraamaan istutettuja kirjolohia.

istuisitko

keinutaan

Testi

istutko alas
Lammen itärantaa reunustavat vanhat historialliset talot: Niiralan koulu rakennettu 1926, kaupunginteatteri rakennettu 1963 ja peruskorjattu viime vuonna, ensimmäinen Niiralan Kulman kerrostalo, terveydenhuolto-oppilaitoksen rakennukset. Eteläpäässä on juuri korjattu Alavan kirkko ja lännessä kerrostalojen vieressä ruusupuiston takana ”Ukkokoti”, rakennettu 1917 ja on nyt tyhjillään.

itäinen puoli lampea

teatteri

sairaanhoito-oppilaitos

Ukko koti

itäpoukama

Valkeisen puisto tarjoaa rikkaan ja monipuolisen virkistysalueen puiston käyttäjille. Puiston suunnittelussa on huomioitu hyvin luonnon omat muodot ja mahdollisuudet.

IMG_4942c

Maisema tulee muuttumaan, jos suunnitelmat menevät läpi. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan, ehkä kaupungin korkeimmat kerrostalot, joista voi ihailla maisemaa.
Mitä mieltä olet? Sopivatko korkeat kerrostalot maisemaan? Mikä muuttuu?

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos hienoista kuvista ja paikallistuntemuksen lisäämisestä Tuula. Vaikka 80- ja 90-lukujen taitteessa asuin yhden kesän Kuopiossa, Puijonlaakson opiskelija-asunnoissa, Valkeisen lammen seutu meni itseltä täysin ohi silloin. Tuli pyöräiltyä kaukaisemmissa kaupunginosissa. Lähelle on joskus pitkä matka. Ei siihen niitä korkeita taloja kannattaisi varmaankaan rakentaa. Ajatuksen kannalta ne sopisivat paremmin sinn 5-tien toiselle puolelle, missä Puijon tornikin sijaitsee.

 • Riitta Sandhu

  Todella hienoja kuvia Olen lapsena asunut Kuopiossa niin tuli monet muistot mieleeni kuvia katsellessa.Asun Canadassa. jo monet vuodet.Harrastan myos valokuvausta ja. Canadassa onkin hienoja luonto paikkoja kuvata vaikka milla mitalla.Kuopio on mielestani kaunis kaupunki…ja yleensa Suomi on valokuvausellinen maa monine jarvineen.Hyvaa valokuvaus intoa sinulle jatkossakin,jaankin odottelemaan lisaa hienoja kuvauksiasi.Savon Tytto. Canadasta

 • Tuula Kyyrönen

  Kiitos Riitta!
  Lupaan lähettää valokuvia blogeissani n. kerran viikossa ja samalla tervehdykset täältä kotoSuomesta.
  Tervetuloa Kuopioon!

  Tuula

  • Riitta Sandhu

   Kiitos Tuula! Mukavaa olla yhtedessa. kotikaupunkiin.Luultavasti Ehka voinkin vie rails ensi kesana tai viimeistaan 2017.Odottelenkin uusia kuvia millennium kiinnolla. Hyvaa syksyn jatkoa ja nahdaan taalla.t.Riitta.

Kommentointi on suljettu.