Äitien ja leikin juhlaa

Ensi viikonloppuna vietetään suurta juhlaa. Sunnuntaina saamme kakkua ja lasten tekemiä kortteja sekä tahmaisia haleja sänkyyn heti aamusta.  Ehkä jo klo 06 aikaan. Voi olla, että lounaalla pöytään on katettu hyvää, ei äitien tekemää ruokaa  ja äitiä odottaa ruusu ja lahja. Jokainen perhe viettää juhlapäivää omalla tavallaan, ehkä mennään mummolaan tai haetaan pizzat. Ehkä vain ollaan yhdessä kotona tai tehdään metsäretki. Äitien juhlapäivä voi olla yhtä suurta leikkiä tai se voi olla vain rauhallista yhdessäoloa. Äitienpäivänä jokainen äiti saa olla päivänsankari, oman perheensä supersankari!

Ennen äitienpäivää lauantaina 11.5 vietämme Leikkipäivää. (www.leikkipaiva.fi).  Leikkipäivän tarkoituksena on tuoda aikuiset ja lapset yhteen, viettämään yhdessä aikaa erilaisten leikkien parissa.  Ympäri maata järjestetään erilaisia leikkitapahtumia. Kuopiossa Ilona -verkosto järjestää ”Kevät Ilona” tapahtuman lauantaina Kuopion torilla klo 10-13, jonne kaikki perheet ovat tervetulleita leikkimään yhteisleikkejä tai osallistumaan temppurataan.

Viikonloppuna voi hyvällä syyllä viettää aikaa perheen kanssa! Voi unohtaa ne pakolliset menot, pyykkivuoret ja työkiireet hetkeksi. Perheen yhdessä viettämä aika tukee koko perheen hyvinvointia, yhdessä puuhaaminen tuo iloa ja voimia arkeen. Yhteisistä hetkistä ja leikeistä syntyvät myös parhaimmat muistot.

Minulle tuleva viikonloppu on erityisen merkittävä. Esikoiseni täyttää 18 vuotta äitienpäivän kynnyksellä ja samana viikonloppuna hän muuttaa ensimmäiseen omaan kotiinsa. Tunnen varmasti sekä haikeutta mutta myös ylpeyttä siitä, että lapseni on kasvanut aikuisuuteen ja pääsee aloittamaan oman itsenäisen elämänpolkunsa.

Kun muistelen hänen lapsuuttaan ja yhdessä leikittyjä leikkejä on yksi muisto ylitse muiden. Eräänä iltana noin neljätoista vuotta sitten leikin esikoisen ja hänen pikkusiskonsa kanssa ”kolmea iloista rosvoa”, jotka asuivat majassa olohuoneen lattialla. Sieltä he tekivät ryöstelyretkiä keittiön ruokakaappeihin ja ryöstösaalis nautittiin majassa lattialla, taskulampun valossa. Leikki oli niin mukaansa tempaava, että kolme iloista rosvoa päätti yöpyä yhdessä siinä majassa olohuoneen lattialla. Tämä muisto ei unohdu. Toivon, että sen leikin voima kantaa myös esikoiseni oman kodin rakennuspuuhissa!

Äidit eivät aina ehdi tai jaksa leikkiä. Pyykkivuoret ja nälkäiset suut asettavat arkeen prioriteetteja. Joskus on kuitenkin hyvä heittää ne huolet mielestään ja nauttia hetkestä. Leikin voima on uskomaton. Yhdessä vietetty aika tärkeintä mitä meillä on. Laitetaan viikonloppuna leikiksi ja nyt on äidin vuoro olla leikissä se supersankari!

 

Johanna Marttinen

Kuopion Perheentalo / Pelastakaa Lapset ry

Koordinaattori