Anna ääni lapselle

kuva: Pixabay

Jälleen elämme jännittävää kevättä, kun kotikaupunkimme päätöksentekijöitä vaalein valitaan. Monta kertaa vaalien lähestyessä luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, mutta lunastetaanko nämä lupaukset aina käytännössä? Onko lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin varmistaminen päätöksentekijöidemme tärkein tehtävä?

Meidän mielestämme on. Mitä paremmin kunta huolehtii lapsistaan ja nuoristaan nyt, koronakriisin aiheuttamista talouspaineista huolimatta, sitä varmemmin tämä sijoitus maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina. Meillä onkin nyt keväällä tärkeä tehtävä – antaa äänemme niille päätöksentekijöille, jotka lupaavat sitoutua kuulemaan ja kuuntelemaan lapsia ja nuoria sekä ottamaan lapsivaikutusten arvioinnin systemaattiseen käyttöön kaikissa päätöksenteon vaiheissa. Heidän tulee sitoutua olemaan lapsen oikeuksien puolustajia koko vaalikauden ajan.

Ilona-verkosto on 2000-luvun alussa perustettu kuopiolainen lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien järjestöjen muodostama verkosto. Meitä aktiivisia toimijoita on verkostossa parisen kymmentä – mukana on sekä ennalta ehkäisevistä ja kaikille avoimia palveluita tarjoavista järjestöistä korjaaviin ja lastensuojelullista osaamista omaaviin järjestöihin, mukana myös seurakunta ja kaupungin edustus. Meidän toimintamme keskiössä ovat aina lapset ja perheet, lapsen edun ensisijaisuus.

Kuntavaaleissa 2017 meillä oli kampanja #Muistanlapsinäkökulman, jossa haastoimme päätöksentekijöitä muistamaan lapsen näkökulman aina päätöksiä tehdessään. Tänä vuonna vaalit käydään verkossa ja niinpä myös Ilona hyppäsi digiloikan ja perustimme instagram-tilin, jossa tulemme esittämään kuntavaaliehdokkaille asiakkaidemme äänellä kysymyksiä heille tärkeissä asioissa. Toivomme, että tällä kampanjallamme herätämme päättäjiä kuulemaan ja kuuntelemaan lasten ja nuorten ääntä – heillä on oikeus kysyä heille tärkeitä asioita ja heille on ennen kaikkea oikeus saada niihin vastaukset. Ja jos näihin lupauksiin ja vastauksiin voidaan sitoutua koko vaalikauden ajan, on varmasti ansainnut meidän luottamuksemme ja meidän äänemme kuntavaaleissa 2021.

Seuraamme mielenkiinnolla Ilonaverkoston instagram-tilillä viikoilla 11 ja 12 käynnistyvää vaalidebattia hästägeillä #muistanlapsinäkökulman, #äänilapselle, #ilonaverkosto. Tervetuloa mukaan!

Ilona-verkoston puheenjohtaja,

Miia Lahtela
SOS-Lapsikyläsäätiö