Digireppu – tukea koulutietään aloittaville

Muistatko sinä, millaista oli olla pieni ekaluokkalainen? Miltä sinusta tuntui odottaa koulun alkua, tai ensimmäisenä koulupäivänä? Olitko intoa täynnä vai jännittikö sinua kovasti? Oliko luokka täynnä uusia tuttavuuksia vai kenties jo eskarista tuttuja kasvoja?

Joudun tunnustamaan, että koulun alku on itselläni melko hatarassa muistissa. Ehkä se johtuu siitä, että kaikki oli uutta ja ihmeellistä, ja omaksuttavaa oli pilvin pimein. Muistan kuitenkin varsin selvästi sen, millainen matkapuhelin minulla tuolloin oli. Se oli vihertävä, suuri ja siinä oli antenni. Sillä pystyi soittamaan vanhemmille ja lähettämään tarvittaessa tekstiviestin, siinäpä sen ominaisuudet sitten aikalailla olivatkin. Ekaluokan jouluna sain lahjaksi uudemman puhelimen. Siinä ei ollut antennia, ja matopeli löytyi. Voi sitä riemua!

Usein lasten digilaitteiden käyttö lisääntyy ja monipuolistuu koulutaipaleen alkaessa. Eskarilaiselle tai ekaluokkalaiselle ostetaan ehkä ensipuhelin tai älykello, ja koulussa ja vapaa-ajalla saatetaan käyttää tietokoneita ja tabletteja enenevissä määrin. Koulun alkaminen tuo lapsen elämään roppakaupalla jännitystä, uusia asioita, pieniä ja suuria itsenäistymisen askeleita ja opeteltavia taitoja. Vanhemmillekin koulun aloitus voi tuoda tullessaan paljon uutta, ja kaikkien muiden asioiden keskellä voi olla vaikeaa muistaa tai hahmottaa, mitä kaikkea digilaitteisiin liittyen olisi syytä ottaa huomioon ja puheeksi lapsen kanssa. Eivätkös nykypäivän lapset ole muutenkin jo syntyjään diginatiiveja, eli lahjakkaita digilaitteiden käyttäjiä? (Vastaus: eivät ole.)

 

Muistettavaa voi olla paljon, mutta ei hätää, sillä Pelituki on luonut perheiden avuksi ja tueksi Digirepun!

 

Pelituki haluaa tehdä digilaitteista keskustelusta lasten kanssa helppoa ja mukavaa. Siksi olemme luoneet Digirepun perheiden avuksi ja tueksi. Digireppu on nimensä mukaisesti digitaalisessa muodossa oleva materiaalipaketti. Digireppu sisältää tietoa, tehtäviä ja kysymyksiä, joiden avulla vanhempien ja lasten on helpompaa sukeltaa digilaitteiden maailmaan. Digireppu tarjoaa näkökulmia niin lapsen ensipuhelimen hankintaan, digipelaamiseen, ikärajoihin, sovellusten käyttöön, itsesäätelytaitoihin kuin myös kaveritaitojen harjoitteluun digilaitteiden parissa. Digirepun tehtävistä löytyy mm. lapsen kanssa yhdessä pohdittavat kodin digisäännöt, ja materiaalin sisältämät kysymyskortit tarjoavat konkreettista apua lapsen kanssa käytäviin keskusteluihin.

Toivomme, että Digireppu tuo apua ja tukea ennen kaikkea perheille, mutta myös alkuopetuksen henkilöstölle. Digirepun tietoja, kysymyskortteja ja tehtäviä voidaan hyödyntää myös koululuokassa.

Digilaitteiden käyttö voi olla turvallista, hauskaa ja tasapainoista. 

Tutustu maksuttomaan Digireppuun yhdessä koulutietään aloittavan lapsen kanssa tämän linkin kautta.

Jatkossa löydät Digirepun helposti myös osoitteesta: www.pelituki.fi/digireppu 

Puuttuuko Digirepusta mielestäsi jotakin tärkeää? Voit antaa palautetta materiaalista tämän linkin kautta. Palautteen avulla kehitämme Digireppua, jotta pystymme vastaamaan aiempaa paremmin perheiden moninaisiin tarpeisiin!

 

Antoisia hetkiä Digirepun parissa!

 

Saara Kultamaa

Asiantuntija, Pelituki