SOS-Lapsikylä, yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa, on aloittanut helmikuussa Kuopion Neulamäessä uuden lapsiperheille suunnatun toiminnon nimeltään Mummun ja vaarin tupa. Se on avoinna joka torstai klo 15.30-18.30, pois lukien koulujen loma-ajat. Mummun ja vaarin tuvasta alueen lapsiperheet ovat saaneet turvallisen, ylisukupolvisen kohtaamispaikan, jossa lapset pääsevät leikkimään ja viettämään aikaa niin toisten lasten, kuin koulutettujen vapaaehtoisten varamummujen, tai -vaarin kanssa. Vanhemmat saavat näin lyhyen hengähdystauon arkeensa, ja voivat vaikka keskustella kahvikupin äärellä rauhassa alueen muiden vanhempien kanssa. Lisäksi tupaillassa mahdollistetaan kaikille maksuton lämmin ateria, joka valmistetaan ja nautitaan yhdessä illan aikana. Tälläkin tavoin voimme konkreettisesti helpottaa lapsiperheiden arkea.
Myös ikäihmisille toiminta mahdollistaa monia asioita. Muualla Suomessa toiminnassa jo pidempään mukana olleet varamummut ja -vaarit ovat puheissaan useasti korostaneet sitä, kuinka paljon he nauttivat lasten läsnäolosta ja heidän kanssaan touhuamisesta. Yhden ikäihmisen kohdalla voi olla, että omat pienet perheenjäsenet asuvat kauempana Suomessa, toisella he voivat asua ihan naapurissa ja kolmannella voi olla ettei esim. lapsen lapsia ole olemassa alkuunkaan. Etelä-Suomen vakiintuneista Mummun ja vaarin tuvista kantautunut palaute korostaa vapaaehtoistoiminnan merkityksellisyyttä ja sitä, kuinka paljon se antaa sisältöä ikäihmisten arkeen. Vastaavia keskusteluita on käyty myös Kuopiossa varamummujen ja -vaarin kesken. Ja onhan se niin, että lapsen ilo tarttuu kuin purkka tukkaan, jos sille vain antaa mahdollisuuden.
Mummun ja vaarin tupa osana alueen koulua
Kuopiossa Mummun ja vaarin tupa pidetään Neulamäen koululla, osoitteessa Pinokuja 6. Sisäänkäynti tupailtoihin on koulun liikuntasalien suurista ovista. Heti ovien takana olevaan tuulikaappiin tarvittaessa mahtuu lastenvaunu poikineen. Lämmin ruoka valmistetaan ja syödään porukalla kotitalousluokassa, lapset saavat pelata ja leikkiä mm. isoissa aula- ja käytävätiloissa. Esimerkiksi opon työtilan odotustilasta on saatu muokattua keittiöleikki-huone tupaillan ajaksi. Aulassa voi samaan aikaan esimerkiksi olla käynnissä pehmojalkapallon suurottelu varamummu ja -vaari vastaan Oliver, Saana ja Alisa. Tai aulan pöydillä taistellaan Kimble-pelin valtiudesta. Lisäksi samaan aikaan käynnissä voi olla autoleikki, junarataleikki, satuhetki, pottailuhetki, ruokahetki, mahalleen kääntymisen opetteluhetki, tai vaikka kiukkuhetki. Kuitenkin viimeksi mainittuun hetkeen on tähän mennessä nähty osallistuvan vain yksittäisten lapsien. Tällöinkin selittävä tekijä on ollut löydettävissä esim. uuvuttavan pitkästä junamatkasta, jolloin ei kerta kaikkiaan päiväunia nukuta. Tupailtojen kulusta ja turvallisuudesta vastaavat aina SOS-Lapsikylän työntekijät.
Näin muutaman kerran kokemusten perusteella voikin jo todeta tilojen soveltuvan toimintaan erinomaisesti. Vaikka mielikuva kodikkaasta ja lämminhenkisestä kohtaamispaikasta yhdistettynä 80-luvun kouluarkkitehtuuriin voikin olla hankala muodostaa, niin tosiasia on, että lapset tykkäävät liikkua leikkiessään, ja tunnelma ja kodikkuus syntyvät muustakin kuin käytössä olevista kuluneista seinien betonimateriaaleista tai värisävyistä. Mummun ja vaarin tuvalla kodikkuus on mm. lasten, vanhempien, varamummujen ja -vaarien sekä työntekijöiden naurua, tuoreiden sämpylöiden tuoksua, sallittua juoksemista ja hyppimistä, leluilla ja muilla tilaan tuoduilla välineillä leikkimistä – yhdessä oloa ja -eloa. Kaikki tavarat saadaan säilytettyä siisteinä suljetuissa laatikoissa koulun arkea liiaksi häiritsemättä ja yksi ohjelmanumero onkin niiden levittely ja raivaus. Molemmat omalla tavallaan ihan hauskoja ohjelmanumeroita, paitsi raivaus. Varsinkin jos oikein väsyttää.
Yhteistyöllä ja työtä yhdessä tekemällä jatkossakin hyvää lapsille ja lapsiperheille
Keväällä Kuopioon ja Itä-Suomeen laajentunut SOS-Lapsikylän ehkäisevä työ mahdollistaa jatkossakin yleishyödyllisten toimintakonseptien kehittämisen yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa. Nyt saatu kokemus yhteisestä halusta käynnistää Mummun ja vaarin tupa nimenomaan alueen koulun tiloissa toivottavasti kannustaa muitakin eri yhteisöjä suunnittelemaan ja toteuttamaan yleishyödyllisiä toimintoja yhdessä kaupungin kanssa. Fakta on, että esimerkiksi koulujen luokka- ja käytävätilat ovat suurimmaksi osaksi tyhjillään iltapäivistä eteenpäin. Näihin neliöihin olisi varmasti muuallakin mahdollista kehittää alueita ja niiden asukkaita hyödyttäviä toimintoja. Olen varma, että Neulamäen Mummun ja vaarin tuvasta saadut kokemukset tulevat olemaan positiivisia myös jatkossa. Näiden kokemusten pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan uusia yhteistyökuvioita kaupungin ja 3. sektorin eri toimijoiden kesken. Onpa kokemuksia mahdollista hyödyntää nyt vuodenvaihteessa aloittaneiden hyvinvointialueidenkin kanssa.
Lisätietoja Mummun ja vaarin tuvasta sekä muusta SOS-Lapsikylän ehkäisevästä työstä Kuopiossa ja laajemmin Itä-Suomessa allekirjoittaneelta.
Tatu Savolainen, SOS-Lapsikylän Itä-Suomen ehkäisevän työn koordinaattori