Hyvinvointi rakentuu arjen peruspilareista

MLL, kuvaaja: Anna Autio

Elokuu lähestyy loppuaan, ja kesän jälkeinen arki on koittanut useissa perheissä. Elämme edelleen poikkeuksellisia aikoja koronatilanteen takia. Monissa kodeissa etätyöt jatkuvat ja perheen pienimmät jäävät kotiin pienistäkin flunssan oireista. Jaksamistamme koetellaan syksyn edetessä ja iltojen pimentyessä.

Jotta jaksaisimme arjessa, on tärkeää kiinnittää huomiota arjen peruspilareihin eli riittävään lepoon, monipuoliseen liikkumiseen ja hyvään ravitsemukseen. Poikkeuksellisina aikoina arkisista rutiineista ja rytmeistä on hyvä pitää kiinni.

Päiväkodin, koulun tai uuden työn aloittaminen tai ylipäätään arkeen palaaminen voi kuormittaa meitä. Tällöin on tärkeää huolehtia riittävästä levosta. Ilman riittävää lepoa ja palautumista pienetkin vastoinkäymiset voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä vuorilta. Väsyneenä myös terveellisten ravitsemusvalintojen tekeminen voi olla haastavampaa.

Riittävästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää, jotta energiaa riittäisi päivittäisiin toimiin. Hyvällä suunnittelulla voi ehkäistä tyhjänä ammottavaa jääkaappia ja nälkäkiukkuja. Kun kotoa löytyy riittävästi monipuolista ruokaa ja välipaloja pikaisestikin valmistettavaksi, toteutuu tasainen ateriarytmi varmemmin. Viikoittaisten ruokalistojen suunnitteleminen voi tuntua aluksi työläältä, mutta se kannattaa, sillä samoja suunnitelmia voi hyödyntää myöhemmin uudestaan. Ruokailuja suunnittelemalla voi myös vähentää ruokahävikkiä ja säästää euroja.

Syksyn saapuessa monella alkavat harrastukset. Toivottavasti tautitilanne sallii turvallisen harrastamisen läpi syksyn. Poikkeusolot ovat innostaneet meitä liikkumaan luonnossa. Upea luontomme tarjoaakin rajattomat mahdollisuudet liikkua turvallisesti ja monipuolisesti. Lähdetään vaikka eväsretkelle lähimetsään tutkimaan syksyisten lehtien värejä! Vaihtoehtoisesti kannattaa tutkiskella kodin tarjoamia mahdollisuuksia leikkiin ja riemuun. Rakennellaan keittiöntuoleista tunneleita, tehdään patjoista kuperkeikkarata! Innostutaan kokeilemaan uutta, siedetään hetkittäinen sekasotku ja annetaan aikaa ja tilaa leikille.

 

Hanna Holopainen

Perhekoutsi, hankevastaava

Hyvinvointia perheisiin -hanke (ESR)

MLL:n Järvi-Suomen piiri ry

Hyvinvointia perheisiin on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Kuopion kaupungin rahoittama hanke. Hankkeessa tarjotaan kuopiolaisille perheille maksutonta elintapaohjausta. Perheiden elintapaohjaukseen osallistuvat ovat kohderyhmältään Kuopiossa, Sorsasalo-Matkus-alueen sisällä asuvat vanhemmat, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Mikäli kiinnostuit hankkeesta, ota yhteyttä Perhekoutsiin.