Lapsi viaton

Jouluajan juhlien keskellä vietetään viattomien lapsien päivää 28.12. Tätä kutsutaan myös neljänneksi joulupäiväksi. Viattomien lapsien päivä on kristillinen juhlapäivä, jota vietetään kuningas Herodeksen surmauttamien Betlehemin poikalapsien muistoksi. Päivä muistuttaa Jeesus-lapsen ihmeellisestä pelastumisesta perheen lähtiessä pakomatkalle ja niistä lapsista joiden elämää varjostavat monenlaiset pelot.

Viattomien lasten päivä kertoo karulla tavalla lapsista aikuisten vallan käytön kohteena. Valitettavasti näin on tapahtunut ja tapahtuu edelleen kotimaassammekin. Hyvät eväät elämään lapsi saa turvallisista kiintymyssuhteista, joille uskaltaa ilmaista ilot ja surut. Lapsi kiintyy henkilöihin, jotka pitävät hänestä huolta ja vastaavat hänen tarpeisiinsa. Löytyyhän jokaisen lapsen läheltä edes yksi turvallinen aikuinen!

Seurakunnan varhaiskasvatuksessa arvostamme lasta ja haluamme suojella lapsuutta, ihmisenä kasvamista, lapsenoikeuksia, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa, perheiden moninaisuutta, terveellistä ja kestävää elämäntapaa. Järjestämme monipuolista toimintaa lapsille ja perheille eri puolilla kaupunkia. Perhekerhot ja tapahtumat ovat kaikille avoimia kohtaamispaikkoja – tervetuloa mukaan!

Jukka Salmisen laulu kertoo hyvän elämän asioista ja viattomasta lapsuudesta:

Lapsella on oikeus leikkiin turvattuun, syliin lämpimään ja kasvuun varjeltuun.
Lapsella on oikeus rauhaan, elämään, lepoon levolliseen, hämmästelyyn herkimpään.

Lapsella on oikeus kotiin suojaavaan, vanhempien läsnäoloon hoitavaan.
Lapsella on oikeus juuriin vahvoihin, joista kasvaa siivet maailmamme myrskyihin”

Riitta Immonen, varhaiskasvatuksen ohjaaja, Kuopion ev.lut. seurakunnat